jag tackar mitt shadow self för att jag är så bra på att ta kritik

Något jag alltid uppskattat med mig själv är min medvetenhet kring mina egna dåliga egenskaper och personlighetsdrag. Jag har försökt äga dem genom att erkänna dem, göra dem mindre hotfulla genom att dra fram dem i ljuset. Idag har jag inga problem med att erkänna att jag till exempel har ett osunt behov av bekräftelse, att jag är självupptagen, att jag är egoistisk i många fall och så vidare. Det får mig att känna mig som en mer hel person.

När jag var i Skåne senast pratade jag och mamma om just detta. Vi pratade om hur viktigt det är att kunna integrera sitt så kallade Shadow Self med sin personlighet, om hur farligt det är att gå runt och tänka att man är en Bra Människa, eftersom det bara bidrar till inåt- och utåtvänd ilska. Alla människor har fler eller färre osympatiska drag. Om man exempelvis ser sig själv som en person som alltid sätter andra före sig själv och även lever efter det, kommer det sluta med att man känner sig olycklig och trampad på. Då och då kommer situationer man egentligen vill sätta sig själv först i uppstå, eftersom man antagligen är mer egoistisk än man vill erkänna. När man då inte gör det kommer man känna sig olycklig.

Ett exempel, om jag blir gravid och upptäcker att fostret har en skada som kommer göra att jag och min partner behöver ta hand om detta barn resten av våra liv eller kanske till och med uppleva barnets död, kommer jag göra en abort. Länge intalade jag mig själv att det skulle vara för barnets skull, att det för barnet inte skulle vara ett relativt värdigt liv att leva. Men på senare tid har jag insett att det bara handlar om min egen egoism. Jag hade inte orkat ta hand om ens mitt egna barn för resten av mitt liv, det hade krockat med mina ambitioner, mål och drömmar. Självklart hade jag älskat barnet villkorslöst, men jag hade inte tyckt det varit värt det. Jag tror absolut det finns många som inte känner som jag, många som inte haft några problem med detta. Men jag tror även det är många som intalar sig själva att de hade varit helt okej med detta eftersom något annat hade gått emot deras självbild av att vara En Bra Människa, när de egentligen hade velat sätta sig själva först. 

I ljuset av #metoo går det väl även att dra nån liten parallell till de som nu anklagas för sextrakasserier och våldtäkter. Jag tror det för många män är så svårt att erkänna övergrepp eftersom att vara en person som begår den typen av övergrepp så mycket strider mot deras självbild. De kan inte ta in att de begått övergrepp eftersom de inte kan se sig själva som en person som begått övergrepp. Jag tror exempelvis inte Virtanen ljög i sin intervju med Aftonbladet. Jag tror bara han har så oerhört svårt att erkänna sig själv som en person med brister av sådan karaktär.

Ett annat exempel är pedofili, en pedofil som kan erkänna sin sexuella störning och förstå att den är farlig kan få hjälp och (nu gissar jag vilt utifrån min intuition) är antagligen inte lika benägen att leva ut sin sexualitet. Exemplen behöver egentligen inte vara så "grova", det räcker med att vända blicken inåt. Som jag nämnde i början har jag ett osunt behov av bekräftelse, vilket jag fått höra av andra vid flera tillfällen. Om jag inte varit medveten om detta drag hos mig själv hade jag med största sannolikhet blivit arg och stött när folk påpekat detta för mig, men eftersom jag vet att det är sant kan jag ta till mig det, skratta åt det och slippa den otroligt jobbiga känslan ilska. 

Jag tror att jag är en bra människa. Jag tror också att jag är en dålig människa. Jag är en människa, helt enkelt. Att komma i kontakt med mitt Shadow Self har varit otroligt nyttigt, för så fort ens dåliga sidor är en självklar del av ens personlighet är de inte lika läskiga och hotfulla. De förlorar mycket av sin makt när de tvingas andas över ytan, de blir lättare att kontrollera och förhålla sig till. Detta blev kanske en något luddig och svamlande text, men jag hoppas ni förstår vad jag menar. Så, rannsaka er själva och kom i kontakt med era Shadow Self! Jag garanterar att det kommer vara bra för er. Det var allt, kram.