Död och sekterism i Colin Nutleys nyårsdeckare

Galna präster som leder skumma församlingar har vi sett förut. Men Colin Nutley är alltid Colin Nutley och hans nya tv-serie lyfts upp av proffsigt skådespeleri. 

 

Sedan Sverige skakades av Knutbydramat 2004 har inslag av kyrka och sekterism dykt upp titt som tätt i våra kriminaldramer, till exempel i Wallanderfilmen Innan frosten eller i Solstorm med Izabella Scorupco i huvudrollen.

Att Colin Nutleys nya tv-serie Saknad också har detta drag känns därför inte speciellt originellt. Men vad spelar det för roll, när levande ljus och psykopatiska präster fortfarande verkar kunna kittla våra nerver.

Saknad innehåller nämligen allt detta och lite till. Poliskommisarie Maja Silver (Helena Bergström) har tagit semester för att åka till sin lilla hemstad som verkar ligga någonstans runt Jönköping. Planen är att komma närmare dottern Rebecka (Molly Nutley), de har haft svajig kontakt sedan Maja lämnade hela familjen för Stockholm för många år sedan. Rebecka pyser av förakt över sin mammas egoism och för att hon bara jobbar hela tiden. Strax avbryts semestern mycket riktigt av att Maja måste hoppa in och jobba för den lokala polisstationen. En okänd flicka som kan kopplas till kyrkan har hittats död vid en vägkant. Snart försvinner ytterligare en flicka, den här gången från den lokala församlingen.

Colin Nutley har som vi vet gjort det lätt för sig vad gäller att skaffa huvudroller, han använder sig helt enkelt av sina egna familjemedlemmar. Helena Bergström har hängt med sedan Black Jack 1990 och nu har deras dotter Molly Nutley vuxit upp och är med i produktionerna. Men han har goda skäl till det, precis som greppet att förlägga ett mordfall i ett religiöst sammanhang så fungerar det som vi är vana vid bra. Bergström må göra samma roll om och om igen, men hon gör det med så mycket hjärta att vi inte vill ha något annat. Även de andra skådespelarna gör trovärdiga insatser, vilket inte är alltför vanligt i svenska kriminalserier. Samuel Fröler som helt vanlig småstadspappa med en skamlig hemlighet, Julia Dufvenius som from och hängiven församlingsmedlem, Johan Widerberg som den obligatoriska galne pastorn. Dessutom har Vanna Rosenberg en mindre roll som Majas jordnära och hästälskande syssling, spelad med en subtil humor som ändå inte slår över i komik.

Förresten, om någon vill veta hur lång tid det tar innan Helena Bergströms karaktär gråter så är det cirka 30 minuter in i serien. Och hon gör det bra, som alltid.

 

Saknad har premiär på C more på nyårsdagen. De andra avsnitten släpps 5, 12 respektive 19 januari.

LoveStory