Trendåret 2016

LoveStorys egna stilguru Myrna Lorentszon blickar tillbaka på trendåret 2016. 

2016 som trendår har till stor del vandrat i nittiotalets tecken, men inte enbart såklart. Bredvid chokers och utsvängda jeans har vi fått smaka på nya stilar, nya sätt att ha sina jeans, nya färger och nya längder. Kanske du, precis som jag, har älskat några och förbannat andra. Kanske har du först hatat dem och inte förstått hur någon kan tycka ett visst plagg är snyggt för att två veckor senare inte kunna sluta tänka på det dumma plagget? Eller tvärtom? Nåväl, oavsett hur din relation med Stil Tvåtusensexton ser ut kan det vara roligt att blicka tillbaka, skratta eller gråta, nostalgiskt eller med avsmak, roat eller allvarligt. Detta minns vi från 2016:

Chokern

Som jag redan nämnt blev 2016 Nittiotalet Light Version. Chokern gjorde comeback med full kraft i en något uppdaterad version. Inte längre enbart som den svarta krusidulliga version vi minns, utan med små silversmycken och andra detaljer som gör 2016-chokern till sin egen. Jag som föddes -94 kommer med näppe ihåg hur det var att bära den som barn, om ens det. Kanske såg jag någon äldre ha en… Äsch vem vet, jag var typ fem.

 

Chokers.

De utsvängda jeansen

Vi stannar på 1990-talet liite till bara. Vi måste ju faktiskt prata om de utsvängda jeansen som jag för fem år sen hade kunnat svära på aldrig skulle komma tillbaka. Hur sjukt känns inte det? Att stupröret inte alltid har funnits? Hör ni det “kids”, strunt i iPaden, tänk er ett liv utan stuprörsjeans! Aja, det utsvängda är här igen och som med alla trender ser vi den i största utsträckning på unga tjejer, men jag hoppas fler åldrar och kön tar till sig av den! 

"Förra året förbannade jag mig över att det inte fanns någon varm jacka för oss hipsters"

Dunjackan

Låt oss gå vidare, in i det som var nytt och härligt med 2016! Detta är en trend jag uppskattar och älskar med hela mitt hjärta, något jag LÄNGTAT och TRÅNAT efter flera vintrar i sträck… Dunjackan. Förra året förbannade jag mig över att det inte fanns någon varm jacka för oss hipsters samtidigt som jag skakade vettet ur mig när jag i en ganska tunn “rock” väntade på tunnelbanan om morgnarna. Det var minus arton. Minus arton? Kan ni fatta? Ärlig talat, i perioder kände jag mig som att jag tänkte ge upp, bara lägga mig där i nån driva och stelna iväg. Men, jag slapp dö. Mina böner verkar ha besvarats, thank you din lilla himmelska härliget! Weekday, HM, Monki och andra butiker har tagit sig an denna utsökta trend och fyllt sina stores med dunjackan 2.0. 

Over size

2016 har bjudit på mycket Kanye West. Något som självklart smittat av sig på vad vi bestämt oss att klä våra små kroppar i. West som säljer soppåsar till klänningar och hoodies tillräckligt stora för bosättning av småbarnsfamilj har lyckats återfånga det mysiga med over size. Även om vi vanliga dödliga inte har råd med Yeezy Collection har stilen gjort ett avtryck. Det är så mysigt när det blir socialt acceptabelt att gå runt i slitna och för stora kläder, gärna smutsiga. En trend jag kör på både när jag försöker och inte gör det! “Kanye-stilen” eller vad man nu vill kalla den är ganska enkel att identifiera. Stort! Asså allt, allt ska vara stort. Tröjorna, även i ärmarna, byxorna, skorna, jackorna och så vidare.

Några andra trender

Något som alla including my self hypeade i typ tre veckor men som sedan lika snabbt förlorade sin charm är tröjorna med snöring över brösten. Ni vet, sådär lagom avslöjande och härli! En annan grej som jag sett mycket av i mitt instagramflöde är nätstrumpbyxorna, gärna under jeans. Spagettiband över t-shirts, sammet och pastellfärger. Även bara axlar har vi fått se en del av, en trend som alldeles nyligen sågs i blåsväder och fick motta enormt hat när Sanna Nielsen just baraxlad annonserade att hon utnämnts till julvärd för 2016. Folk är verkligen helt dumma i huvudet?

Sammanfattningsvis har 2016 varit ett spännande år för trend och stil, en del kommer följa med oss till 2017, en del kanske vi gör bäst i att lämna… För mig har 2016 varit ett år då jag tränat på min stilmässiga integritet. Trender har kommit fort och försvunnit igen, det har varit svårt att urskilja vad man faktiskt tycker är snyggt och vad man bara vill ha för att alla andra har det. En bra grej att jobba på, kanske nyårslöfte till och med? Nåväl, god jul i efterskott och en nice fortsättning till er allihopa.

Myrna Lorentzson