11 berättelser som bevisar att nyår suger

Jaha, då var det nytt år nu igen. Glittriga klänningar, klirrande champagneglas och så kyssen vid tolvslaget – förväntningarna på nyårsfirandet är i vanlig ordning höga.

Det är ju som upplagt för ett misslyckande.

Förra året firade jag tolvslaget helt ensam på Västerbron. Tittade på främlingar som kysste varandra (men inte så mycket att det blev obehagligt), och fick därefter mina skor stulna på festen jag var på. Gråtandes snubblade jag hem genom ett snötäckt Södermalm klockan sex på morgonen. Att jag druckit vin som vatten efter ett spinningpass gjorde ju inte dagen därpå mer behaglig.

Ja, de första timmarna på 2016 kan nog vara bland mina sämsta i år, och jag kände (eller kanske hoppades) att jag inte var ensam med att ha haft ett överjävligt nyår.

Inför detta år bad jag därför om era värsta nyårsminnen – och verkligheten har minst sagt visat sig vara värre än väntat.

Så låt mig högtidligt presentera: 11 oretuscherade bilder av nyårsnätter – köttsår, spyor, fyllebussar, otroheter, influensor och svartsjukedraman!

 

REBECCA: "En raket smällde på marken. Det "fina" träffade mig i ansiktet vilket resulterade i både andra och tredje gradens brännskador. Jag fick åka skytteltrafik till sjukhuset och var en millimeter från att bli blind...Efteråt behövde jag medicinsk hjälp flera gånger i veckan för att ens kunna öppna ögat eftersom det varade igen. Jag fick även en infektion i såret."

 

KATARINA: "Jag blev för full för att vara kvar på festen och firade tolvslaget ensam på en busshållplats. Många år sedan men minns fortfarande hur miserabelt det kändes."

 

FRIDA: "Jag var på en – till en början sjukt rolig – hemmafest med mitt kompisgäng från gymnasiet. Allt gick bra tills en av killarna bestämde sig för att ta fram hushållets köttkniv (snarare slaktkniv...). Detta ledde till att han skar sig så djupt i handen att han tvingades åka i ilfart till akuten. Tjugo minuter senare stod ett gäng chockade, tequila-fulla ungdomar och insåg att det var dags för tolvslaget. Det blev smått konstig stämning där vid fyrverkerierna."

 

LEA: "Förra året skulle jag på nyårsfest (hade inte varit på en på fem år) och hade fixat mig och allt. Köpt nya dyra kläder. En timme innan jag skulle gå så pang från ingenstans: hög feber. Jag hade fått influensa och den höll i sig i två månader."

 

ALICE: "Vi blev fast på en middag hos en förälder alldeles för länge, så vi fick skynda oss hem för att bli fulla. Därefter drog vi ut till ett berg för att kolla på fyrverkerierna. Min kompis blev skitfull jättefort; ramlade på isen ner i lera, ringde en tjej och förklarade sin kärlek för henne, sa en massa pinsamma saker, spydde i allt förutom hinken (t.ex chipspåsen, salta pinnar-förpackningen och krukan på altanen) – och jag kräktes i ett handfat!"

 

TARA: "För flera år sedan åkte jag och en vän utomlands över nyår. Hon blev jättefull och satt i “fyllebuss” (typ en fyllecell på hjul) i flera timmar med min mobil och plånbok i sin handväska. I allt det här ringer hon sin kille i Sverige på min mobil, under en väldigt lång tid. Jag var tvungen att sitta utanför bussen och vänta tills de släppte henne. Väl hemma kom telefonräkningen – 6000 kronor dyrare än vanligt. Det fick jag inte en krona för. Jag var student på den tiden kan tilläggas."

 

MICHAELA: "Min kille strulade med en annan brud framför mig."

 

ALYAA: "Jag låg sjuk hemma och åt kebab med bröd. Gick och la mig klockan tio på kvällen. Min man väckte mig vid tolv och sa: “Älskling, grattis till det ny året!”. Jag: 'Vad är det för fel på dig, väcker du mig för säga det här?!'"

 

FRIDA: "Min dåvarande partner, som jag hade haft sedan tre år tillbaka, blev som vanligt vid förtäring av alkohol svartsjuk på att jag pratade så mycket med de andra killarna på festen (svårt att undvika – alla mina kompisar var just...killar). Han ställde till med en scen och vi började storbråka inför alla. Det slutade med att han ensam stormade ut i natten. Kvar satt jag och en kompis på ett kalt köksgolv och grät över våra respektive, ohållbara förhållanden. Men det kom ut något bra från den natten – under bråket insåg jag att det var dags att lämna förhållandet bakom mig. Alltid något..!"

 

KATARINA: "Jag var höggravid, 1,5 vecka över tiden, hormonell och vägde 30 kg mer än vanligt. Jag låg i en soffa hela nyårsafton och var sjukt förbannad och känslig."

 

MIMMI: "Jag har firat nyår själv när jag varit för slut för att orka folk och galej. Bland det bästa jag gjort; klädde upp mig, lagade min egen favoritmat, drack skumpa, läste bok och rökte cigarill. Filosoferade över året som varit och det som skulle komma. Och vägrade ha dåligt samvete för att jag inte orkade njuta av en fest med mina vänner. Ensam på nyår inte på något sätt är dåligt i grund och botten!"

 

Och jag håller med! Nyår behöver verkligen inte vara den bästa, eller mest minnesvärda, kvällen i livet. Kanske är det till och med så att firandet blir sämre just för att våra förväntningar är så höga?


Med förhoppning om en medioker kväll som snart går i glömska – gott nytt år önskar LoveStory!

Alexandra Andersson