Läs som Obama

Vad får en president i USA att behålla fötterna på jorden? Trots hans tajta schema så har det i Barack Obamas fall varit: att läsa. Det säger han i en intervju med The New York Times.

En ung och läsande Barack Obama.

Den avgående presidenten säger att i en tid när saker händer så snabbt och vi översköljs av information så har läsandet gett honom möjlighet att varva ner, få perspektiv och sätta sig in i någon annans situation. "Jag vet inte om det gjort mig till en bättre president. Men vad jag kan säga är att det har hjälpt mig hålla balansen under dessa åtta år".

Så, vilka författare och böcker rekommenderar Obama? Dessa nämner han i intervjun:

Shakespeares verk har varit grundläggande för Obamas förståelse för hur vissa mönster genom historien repeteras och utspelas mellan människor.

Andra presidenters biografier har gett honom ett sammanhang, och motverkat tankar som att "det som händer nu är helt unikt katastrofalt, eller fantastiskt eller svårt". Det hjälper att tänka på när Roosevelt var tvungen att hantera Andra Världskriget.

The Three-Body Problem av Liu Cixin är en apokalyptisk science fiction-bok och har också satt saker och ting i perspektiv för Obama. "Dess spännvidd var enorm. Den var rolig att läsa, delvis för att mina dagliga problem med kongressen då verkade ganska triviala. Vi blir ju åtminstone inte attackerade av aliens!"

Colson Whiteheads The Underground Railroad är den senaste boken Obama läste och påminde honom om de sätt som slaveriets smärta överförs genom generationer, inte bara på de uppenbara sätten utan också att det förändrar ens själ och sinne.

Junot Díaz och Jhumpa Lahitis böcker tar upp en väldigt specifik samtida erfarenhet av immigration, men berättar samtidigt historier om att längta efter en bättre plats och känna sig malplacerad.

En bok som hjälpt Obama att tänka?

Böcker av Philip Roth och Saul Bellow förmedlar känslan av att vara en outsider, att längta efter att få vara med, utan att vara säker på vad man måste ge upp för det.

Marilynne Robinsons romaner sammanför honom känslomässigt med människorna han mötte i Iowa under presidentkampanjen 2008, och med hans egna mor/far-föräldrar, som var från mellanvästern, och småstadsvärderingarna som handlar om att jobba hårt och leva ärligt och ödmjukt.

V. S. Naipauls roman A Bend in the River utmanar hans tankar, till exempel med sin förstamening: "Världen är vad den är, människor som inte är något, som tillåter dem själva att inte vara något, har ingen plats i den" (red. övers). Stycket får Obama att tänka på världens hårdhet, och trots att han försöker kämpa emot den cyniska världsåskådningen så känns det ibland som att det är den som är sann. 

Obama nämner även Nobelprisvinnarna Gabriel García Lorca (Hundra år av ensamhet) och Doris Lessing (Den femte sanningen), och Maxine Hong Kingstons The Woman Warrior, och fackböcker som Daniel Kahnemans "Tänka, snabbt och långsamt" och Elisabeth Kolberts The Sixth Extinction.

 

 

LoveStory