Här är böckerna vi vill läsa våren 2017

Det ges ut tiotusentals böcker i Sverige varje år. Men vilka är läsvärda? Sara Holmström har plockat fram godbitarna ur vårens utgivning.

Våren 2017 ser ut att bli några härliga månader för litteraturen. Skam har blivit Skandinaviens masspsykos och i precis rätt tid släpps tre “coming of age”-böcker:

Saker jag hade velat veta när jag var 15 är en antologi där kända kvinnor reflekterar över sina yngre jag. Bidrag av bland andra Bodil Malmsten, Sabina Ddumba, Underbara Clara och Seinabo Sey.

”Idag blir jag tretton. Idag har jag kammat håret i olika frisyrer” - så inleds en annan bok om de tidiga tonåren: Natten som föregick denna dag, en skönlitterär kortroman av Johanne Lykke Holm. I boken följer vi två systrar och deras mamma i den kamp och frigörelseprocess det innebär att bli vuxen. I en prosalyrisk stil skildrar Holm en 13-årings filosofiska tankar om att bli äldre.

 

 

 

Sabina Ddumba, som medverkar i antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15.

Tankar om friheten och ”någonting annat” finns även i Emma Ahlqvist samtidsskildrande serieroman Ta mig härifrån. Den handlar om Jessika, en modebloggare fast i en småstad, om längtan därifrån och känslan av hopplöshet när alla hennes pengar går till att köpa kläder och latte från macken. Efter succér av serieromansförfattare som Julia Hansen och Bim Eriksson hoppas jag att även Ahlqvist kommer få oss att uppskatta det konsthantverk som en serieroman faktiskt är.

Claudia Rankine.

Våren 2017 är inte bara en tid då vi väntar på fjärde säsongen av Skam, det är även ett år sedan lagen kring migration stramades åt för att skapa det ”tillfälliga andrum” svenska politiker stark kände behövdes. Lagen har inte rivits upp och debatten kring migrationen normaliserar rasismen. Rasismen visar sig i kön på Coop, i simhallen, i klassrummet. 2014 kom amerikanska Claudia Rankines bok Citizen: An American Lyric, som i vår ges ut på svenska på Bonniers förlag med titeln Medborgare. I blandad stil, med såväl prosa, poesi och bild ställer Rankine frågan: vem får delta i vårt samhälle? Vem får synas och ta plats? Och till vilket pris? Boken har i hemlandet varit en av de mest omtalade om utanförskap och rasism de senaste åren, och den har även vunnit en rad litteraturpriser.

För den som föredrar prosa framför lyrik och poesi släpps boken Mödrarnas söndag av Graham Swift i april. Den utspelar sig i mars 1924 mellan den föräldralöse Jane, som denna mödrarnas söndag inte har någon mor att åka hem till, och hennes älskare. De möts i det ekande tomma granngodset och det som händer sedan förändrar deras liv för alltid. En roman om livsval och ödet, likt Stoner eller Atonement.

Författaren Lena Bezawork Grönlund har precis släppt sin debutroman Slag, om relationen till en fader. Bezawork Grönlunds litterära stil beskrivs som lågmäld lyrisk prosa. Huvudpersonen vi får följa heter Fikirte och boken behandlar hennes och pappans svårigheter att förhålla sig till det Etiopien de lämnat. Om den rasism de bemöts av här i Sverige, och självklart boxningen som förenar dem.

Även Mariana Enriquez novellsamling Det vi förlorade i elden släpps redan nu i januari. Enriuqez har kallats Argentinas nya litterära stjärnskott. Med berättelser som behandlar klasskillnader, fantasier kring döden och vad som är verkligt, alltid med en flirt till det övernaturliga, kan läsaren låta sig fångas utan avbrott, tack vare novellernas perfekta längd.

Sara Holmström