Jenny Nguyen: "Vad vi tvingas prata om när vi egentligen bara vill prata om kärlek"

1. En gång skymtade jag vår spegelbild i skyltfönstret och ryggade instinktivt tillbaka.

2. I millimetrarna mellan våra kroppar ryms outtalade samtal om det privata i det politiska, om det politiska i det privata. Jag låter gravitationen radera avstånden mellan oss och hoppas på att sudda ut territorium i vilket det osagda vistas.

3. Någon berättade för mig att tio minuters ögonkontakt räcker för att våra hjärtan ska börja synkronisera med varandra. Jag tänker på hur sällan jag möter de ögon som släpper in så mycket ljus.

4. Artikulerar omsorgsfullt avancerade ord mittemot dig på ett intetsägande café. Spottar ur dem med ett uttal så skarpt att de river mot min strupe. Hoppas på att varje rispa blir ett vittnesmål om att jag inte är den min kropp blir positionerad som. Inte en handelsvara, inte för konsumtion, inte ett engångsäventyr. Önskar det räckte för att övertyga mig själv. Uppslukas av försöken att läsa av deras ansikten och rädslan inför att hitta reflektioner av antydningarna i ditt.

5. Någon måste analysera fragmenten. Någon måste alltid analysera fragmenten. Någon måste ta sönder allt i ännu mindre bitar för att sedan analysera fragmenten.

6. Vilket språk innehåller orden för att beskriva det själväckel och självhat som uppstår varje gång vi tvingas se oss själva genom era ögon, varje gång vi förnimmer hur våra själar i ren protest slår mot vår hud, hur knytnävarna alltid förblir knytnävar, hur den kärlek som alla säger ska vara så ren och befriande egentligen bara är äckligt vävd tillsammans med allt det där vi alltid kämpar för att bryta oss loss från. Vilket språk ger oss verktygen för att säga allt det här. 

7. Mitt liv är en utställning, öppen för tolkning och sårbar för kritik. I dina grumliga ögon finns inget löfte om igenkänning.  

8. Vad är det mer som går sönder mer än mina revben under trycket från orubbliga väggar. Vad är det mer som förflyttas än bergen av ångest. Vad är det mer som krossas än alla förhoppningar om att någonsin kunna frigöra oss tillräckligt mycket för att det ska sluta skava.

9. Om det är det här som ska bära på den radikala förändringskraften.

10. Vad vi tvingas prata om när vi egentligen bara vill prata om kärlek.  

 

Jenny Nguyen studerar juridik, är engagerad i Asylrättstudenterna och driver podden Dålig Stämning – men vill ibland bara få skriva och klappa hundar ifred. 

Jenny Nguyen