9 enkla tips på hur du sparar pengar

Återigen januari med tusen självförverkligande nyårslöften. För många blir det dock svårt att ens tänka på nyårslöftet då alla pengar tagit slut efter julklappar och mellandagsrea och en lite väl lyxig nyårsafton. För att inte januari ska kännas som en enda lång väntan på CSN och lön, kommer här 9 spartips som gör att årets tristaste månad inte känns fullt så outhärdlig. Det kan faktiskt vara nästintill trevligt att leva väldigt billigt!
 

1. Dumpstra. Känns det trist och tråkigt hemma? Gå ner i soprummet. Människor älskar att rensa garderoben och i och med "nystarten" vid årsskiftet rensas det just nu extra mycket. Kanske hittar du en härlig bokhylla, gardiner, eller stora färgburkar att använda till ommålning eller annat pyssel.

2. Handla på secondhand. Är det något du verkligen behöver i klädväg eller husgeråd, kolla in närmsta secondhandbutik! Bor du på en mindre ort är det ofta väldigt billigt, och bor du i en större stad kan du ta dig ut till förorterna då prislappen oftast är högre i centrum.

3. Lev på rotfrukter och linser. Det går faktiskt, tro det eller ej, att kombinera linser och rotfrukter på massor av olika sätt. Dessutom är det billigt. Ugnsrostade rotfrukter och linsbiffar, potatissoppa eller dahl – klyschan att bara fantasin sätter gränser stämmer!

4. Handla mat efter extrapris. Om du handlar efter vad som är på extrapris just den veckan får du inte bara en billigare matkasse, utan även en mer varierad kost.

5. Skippa alkoholen. Alla vet att alkohol är dyrt och du har antagligen druckit hela december ändå. Drick vatten på krogen och till maten! Och om du verkligen tycker att det här är ett trist tips – förfesta hemma hos någon istället för ute!

6. Glöm inte snacks. Se till att ha med dig valfritt snacks i väskan som ett litet plus till matlådan. Det kan vara en frukt eller en hemmagjord müslibar. Då slipper du köpa något om du är hemifrån längre än planerat och hinner bli hungrig.

7. Leta reda på gratisnöjen. Vi vill ju inte helt sluta roa oss bara för att bankkontot är nere på tvåsiffrigt. Kanske finns det en fin park eller skog nära dig? Ta på understället och gör en utflykt. Är du mer intresserad av kultur och samhälle finns gratis seminarium på bibliotek och ABF-hus. Ett hett tips är ju också att alla statliga museér  numera är gratis.

8. Förbered matlådor. Detta eviga tjat om matlådan, men det stämmer verkligen att man kan spara otroligt mycket på att ha med egen mat till skolan eller jobbet. En lunch ute går ofta på en hundralapp, jämfört med en hemmagjord linsgryta som max kostar fem kronor per portion.

9. Och sist men inte minst: planera! Lägg undan pengar så att du kan betala det viktigaste, som till exempel hyran. Kanske planerar du så bra att du till och med kan spara lite under årets mindre fattiga månader. Nästa januari kanske du inte ens behöver den här listan!

Sara Holmström