8 böcker som hjälper dig hålla nyårslöftena

Vad har du lovat inför 2017? LoveStory har samlat några av de vanligaste nyårslöftena och matchat dem med en bok som garanterat ger motivation. 

Är ditt löfte att...

BLI MER HÄLSOSAM:

En ung och (kanske inte så) oskyldig Stig Larsson.

Läs: När det känns att det håller på ta slut, Stig Larsson

Ingen kan få en att känna sig mer hälsosam än Stig Larsson (OBS, inte samma som skrev Millennium-trilogin). Detta är självbiografin från 2012 som han skrev efter att ha slutat missbruka amfetamin. Kan nog vara inspirerande för att gå mot en mer hälsosam livsstil. Boken blev förresten väldigt omtalad på grund av att Larsson påstår att pH-värdet i en kvinnas vagina förändras fem år efter puberteten.  

 

 

 

 

 

FÅ BÄTTRE BETYG:

 

Läs: Uppgång och fall, Liv Strömquist

Liv Strömquist.

För att få bra betyg skadar det inte att få koll på det politiska och historiska läget, och det är aldrig så roligt att bli allmänbildad som när du läser Liv Strömquist! I hennes senaste seriealbum Uppgång och

fall vänder hon på perspektiven och visar att världens problem inte är extrem fattigdom, utan extrem rikedom. Och vad känner Chris O'Neill för prinsessan Madeleine? Ingen kombinerar fakta med humor som Liv Strömquist!

 

 

 

 

 

 

 

SHOPPA MINDRE:

Läs: Bomull - en solklig historia, Gunilla Ander

Shopping innebär ofta klädshopping, och ofta till så billigt pris som möjligt. Men den här boken kan få dig att tänka om. Antagligen ligger det barnarbete bakom just det där linnet som du tänker köpa för 69 kronor, och bönder odlar bomull under hot. Vad funkar bättre som väckarklocka än en reportagebok med hårda fakta?

 

 

 

 

 

STRESSA MINDRE:

 

Läs: Min fantastiska väninna med uppföljare, Elena Ferrante

Anita Raja, som visade sig stå bakom pseudonymen Elena Ferrante.

Neapel-sviten tillhörde antagligen förra årets mest hypade böcker och om du ska ta dig igenom dem så får du inte ha bråttom. Det finns fyra tjocka delar, tre finns än så länge på svenska: Min fantastiska väninna, Hennes nya namn och Den som stannar, den som gårVi får följa vännerna Lila och Elena genom skolår, giftermål och ålderdom. Kort sagt genom livet.

 

TA KÖRKORT:

Läs: On the Road, Jack Kerouac

On the Road är en 50-talsklassiker. Hyllad av generationer för sin frihetskänsla och att allting är möjligt för ungdomen. Senare även hånad och anklagad för att handla mest om frihet för män. Läs och avgör själv. Om du gillar den kommer det åtminstone kännas lättare att ta körkort.

Ur filmatiseringen av On the Road från 2012, med Sam Riley, Garrett Hedlund och Kristen Stewart.

 

 

 

LÄSA MER: 

Läs: Välkommen till Amerika, Linda Boström Knausgård

Om man vill läsa mer så finns det egentligen bara ett trick, läs korta böcker. Ett bra exempel på en sådan är Linda Boström Knausgårds senaste bok Välkommen till Amerika. En flicka slutar prata, mamman är skådespelerska och pappan död. Det finns mörker och det finns ljus, och allt ryms på 91 sidor. Om du läser en sådan här kort bok per dag blir det ju sju böcker i veckan!

 

TÄNKA MER PÅ DIG SJÄLV:

Läs: Klass - är du fin nog?, Anneli Jordahl

En bra anledning till att tänka på sig själv är att försöka förstå sig själv, och ett bra sätt att försöka förstå sig själv är med hjälp av klass. Här kan boken Klass - är du fin nog? vara till hjälp. Här får vi möta ett antal personer i samtal om deras bakgrund och antagligen börjar du under läsningen tänka på din egen bakgrund. Visste du till exempel att författaren David Lagercrantz velat vara arbetarklass?

 

TÄNKA MINDRE PÅ DIG SJÄLV:

Läs: Anna Karenina, Leo Tolstoj

Keira Knightley i filmatiseringen av Anna Karenina från 2012.

Här får du så många karaktärer att hålla reda på att du omöjligt kan tänka på dig själv! Allt fokus ligger på att hålla reda på vem som är vem i boken. Dessutom heter de inte alltid likadant, utan någon som heter en viss sak i ett stycke blir kallad vid ett smeknamn i ett annat stycke, och sitt efternamn i ett annat, och så vidare. Fullt fokus på andra än dig själv alltså! På köpet får du en kärlekshistoria.

 

 

 

LoveStory