7 elaka saker kroppen utsätter dig för när du är kär

Att vara kär kan vara fantastiskt. Absolut.

Men det kan också vara stressande, påfrestande och en rent ut sagt skrämmande upplevelse.

Det är obehagligt att förlora kontrollen över sig själv och sina tankar. Plötsligt kretsar hela ens liv kring den andra personen och ett obesvarat sms kan leda till full blown krishantering. Aldrig har det varit svårare att tänka klart.

Därför är det skönt att veta att det finns fysiska förklaringar till varför man känner som man gör. Kroppen ballar faktiskt helt ur under en förälskelse.

Precis så.

Precis så.

1. Därför får du sömnproblem

När du är kär får hjärtat för sig att pumpa ditt blod både snabbare och med större kraft, för att din kropp ska fyllas med så mycket syre som möjligt.

Detta bidrar till att du kan känna dig extra vaken och pigg under din förälskelse. Är du energisk och speedad trots att du snittar två timmars sömn per natt? Inga konstigheter. Det hör till vanligheterna att sömnen blir lidande under en förälskelse.

2. Därför blir du ledsen

När du är kär kan olika situationer i vardagen kännas ovanligt jobbiga att hantera, även om de inte har att göra med personen du är kär i. Detta beror på att balansen mellan olika ämnen i din kropp rubbas under en förälskelse. Halten av må-bra-hormonet serotonin är speciellt låg, vilket gör det svårare att hantera nedstämdhet. Samma sak kan hända när du är deprimerad.

3. Därför förbereder du dig för fara

Din kropp är ständigt på spänn under en förälskelse. Halten adrenalin ökar i kroppen när du är kär, ett ämne som även frigörs när du utsätts för fara. Detta kan bidra till att du känner dig modigare än vanligt, och att du kanske gör drastiska saker du aldrig skulle vågat göra annars.

4. Därför blir du dummare

Känslodelen av din hjärna får för mycket energi när du är kär, vilket påverkar ditt förstånd och minne. Det blir helt enkelt väldigt svårt att tänka rationellt.

5. Därför blir du besatt

Puh, vad mycket dopamin hjärnan släpper ut under en förälskelse. Dopamin fungerar som en naturlig drog och gör att hjärnan släpper ut kroppens helt egna lyckohormoner: endorfinerna. Detta belöningssystem är samma som kickar igång när människan tar kokain (!). Därför är det inte konstigt att du kan känna ett fysiskt beroende av den du är kär i.

6. Därför får du magproblem

Detta kan bero på stresshormonet kortisol som drar ihop blodkärlen i din mage. Vanligtvis går detta över när du känner dig mer bekväm i relationen.

7. Därför får du ont

När kärlek upplevs så starkt att det smärtar kan det ha att göra med att både kroppens belöningssystem och kroppens smärtsystem aktiveras samtidigt, vilket skapar känslan av kärlek och smärta på en och samma gång.

Härligt.

Så, vad ska man göra om en förälskelse känns för jobbig att hantera? Tja, vänta. Och älta. Prata med vänner och försök sysselsätta dig med annat för att distrahera tankarna från personen du förälskat dig i. Förr eller senare går ”besattheten” över, och kroppen börjar att fungera som vanligt igen.

 

Alexandra Andersson