Dofta höst med dessa parfymer

LoveStorys parfymexpert Lenita tipsar om höstens bästa dofter. Vill du dofta jordigt och kryddigt, sött och flirtigt eller som mockahandskar? Det är bara att välja!

Det är höst och dags att införskaffa lite nya parfymer (och plocka fram favoriterna) att matcha med höstkappan, kashmirtröjan eller varför inte pyjamasen. Till hösten hör det till att få krypa upp i soffan med filt, varm dryck, raggsockor och besatt-titta på tv-serier. Allt som är mysigt, mjukt och varmt känns som gjort för denna årstid och vintern. Men nu håller vi oss till hösten och tänker på krispig luft, sol och färggranna löv på träden. Jag tillhör dem som alltid letar efter nya dofter att upptäcka, att bli förälskad i, att förvånas över eller att bara sniffa på och känna sig trygg med. En doftnörd i utvecklingsstadiet kan vi säga.

Parfym kan ju verkligen sätta stämningen direkt, eller väcka gamla minnen. Det är sen gammalt. Men en kan ju också skapa nya minnen. Vad vill du att din höst 2017 ska dofta som? Själv har jag några favoriter som får hänga med året runt, men sedan har jag vissa som är mer säsongsbetonade. Och listan på parfymer att pröva/att köpa blir bara längre varje år. Här är några favoriter i olika prisklasser.

Sardonyx fire av & other stories

Den första av & other stories dofter jag prövade för något år sen och still in love så att säga. Jag brukar köra bodylotion plus body mist – det funkar super.

Sardonyx Fire  finns både som olja, mist och parfym. Här som olja: 150 kr

Sardonyx Fire finns både som olja, mist och parfym. Här som olja: 150 kr

sardonyxfire2.jpg

Jag tänker på typ en nybränd crème brulee med mycket karamell och vaniljtoner. Addera rosenblad till det hela. Strösslad med lite rostad mandel och aprikosbitar. Alltså maxat höstmys vid en brasa. Perfekt en helg eller varför inte börja veckan med denna varma och lite sensuella doft. En lättare gourmanddoft skulle jag säga.

Seventh avenue av & other stories

Denna nyhet har redan blivit en vardagsfavorit. Jag grundar med duschtvål av samma doft och sen rollar jag parfymolja över handleder och nacke och önskar att det vore fredag och jag var på väg till en AW med killen.

Seventh avenue  finns både som olja, mist och parfym. Här som olja: 150 kr

Seventh avenue finns både som olja, mist och parfym. Här som olja: 150 kr

seventhavenue2.jpg

 

Och ni undrar ju över doften såklart.

Den öppnar upp med mängder av citrus. Smörig sötsyrlig lemoncurd. Sen följer cederträ, vanilj, len kolasås och bergamott. Men bara efter en liten stund, kanske alltför kort stund kan jag tycka, så lägger den sig. Och då är det doften av mockahandskar, tobak och lätt blommighet som dröjer sig kvar. Lite av en knullig aura runt sig. Och jag gillar det. Men lite mer power hade varit trevligt.

Mon Guerlain av Guerlain

Nyhet från Guerlain som kom i våras. Har inte använt så ofta, men när jag är sugen på en mysig, floral doft är denna ett säkert kort. Öppnar upp med lavendel, jasmin och citrus, men mjuknar efter ett tag. Och kvar på huden är varm doft av sandelträ och vanilj. Den är liksom pudrig och elegant samtidigt som den är aningens söt och flirtig.

Mon Guerlain : 650 kr

Mon Guerlain: 650 kr

Velvet haze av Byredo

Nyhet från Byredo, som kom tidigt i höstas. Modern patchouli med anspelningar på 70-talet. Jag tycker den är en lättsam skön höst- eller vårdoft. Påminner till viss del om Narciso Rodriguez parfym For her, så gillar man den, så lär denna falla i smaken. Det första jag doftar är blommigheten, som följs av en näve kokos och patchouli. Och så lite mumsiga kakaonibs på det. Mysken finns där redan från start, men är även det som stannar kvar länge på huden. Det är liksom både kakor doppade i mjölk och ”vill du ligga?” över den.

Velvet Haze : 980 kr

Velvet Haze: 980 kr

Det är liksom både kakor doppade i mjölk och ”vill du ligga?” över den.

Vetyverio av Diptyque

Denna är jag väldans förtjust i. Det var love at first sniff i New York för två år sedan. Första intrycket är väldigt mycket citrus. Lite blommighet som jag inte kan placera, men det ska var ylang-ylang och ros. Den är liksom lite jordig och kryddig och inte att förglömma muskig. Vetivern är lite i bakgrunden, men går inte att ta miste på. Om du avskyr söta parfymer och är mer ute efter en grönare doft att matcha hösten med, så pröva denna!

Vetyverio : ca 900 kr

Vetyverio: ca 900 kr

Men OBS att det viktigaste är att du känner dig som en superversion av dig själv, då har du valt rätt parfym! Trevlig helg hörrni!

BeautyLenita Risberg