Kaniner i badrumsskåpet

Organisationen Djurens Rätt uppskattar att över 100 miljoner djur används i djurförsök i världen årligen. Inom kosmetika och hygien ska detta i princip vara förbjudet inom EU, men reglerna är snåriga och kryphålen många.

Att använda sig av djur i framtagning av just skönhetsprodukter är inte lika lätt att argumentera för som när det gäller viktiga läkemedel och dylikt, men ändå är det tillåtet i 80 procent av världens länder. Sverige är lyckligtvis inte med på den listan, men det finns många varumärken på den svenska marknaden som utför djurtester i andra länder.

Företagen har ingen skyldighet att upplysa om den här typen av information, trots att trycket från konsumenterna ökar. Dessutom befinner sig många märken i en moralisk gråzon. ELLE UK skrev en artikel i mars om ämnet där de stolt upplyste om att populära BareMinerals ”doesn’t test on animals, at all”, trots att en noggrann granskning visar att det här populära mineralmärket ägs av japanska Shisheido, som i sin tur utför djurtester.

Maria Åkerberg  Compact Foundation : 299 kr

Maria Åkerberg Compact Foundation: 299 kr

Neal's Yard Remedies  Wild Rose Beauty Balm : 489 kr

Neal's Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm: 489 kr

För att underlätta för konsumenten finns det en standard som utmärker icke-djurtestade skönhets- och hygienprodukter med en liten skuttande kanin: The Leaping Bunny. Den står för HCS, Humane Cosmetics Standard, och garanterar att företaget har redovisat information om såväl ingredienser som leverantörer, inklusive ett fast slutdatum efter vilket ingen framtagning av någon av företagets produkter har innefattat djurförsök.

Det första företaget på marknaden som blev Leaping Bunny-certifierade är The Body Shop. Efter att varumärket kämpat med sin djurvänliga profil under det decennium som de varit i den franska skönhetsjätten L’Oréals ägo, köptes de i somras upp av brasilianska Natura, som delar deras etiska värderingar. Nu läggs Leaping Bunny-motivet till på alla deras produkter för att förstärka deras aktivist-image, samtidigt som de uppmärksammar sitt 28 år långa samarbete med Cruelty Free International genom den aktuella kampanjen ”Forever Against Animal Testing”. Målet är att samla in 8 millioner underskrifter för ett världsomfattande förbud mot djurtester – en protest som ska tas till FN.

Maria Nila moulding paste  Gneiss : 249 kr

Maria Nila moulding paste Gneiss: 249 kr

Maria Åkerberg  Serum Clearing : 249 kr

Maria Åkerberg Serum Clearing: 249 kr

L’Oréal säger själva att de inte testar på djur, förutom i Kina förstås, där det krävs av hälsomyndigheterna. Även om märket inte kan anses vara cruelty free, har de bidragit till att utveckla moderna metoder som underlättar utfasningen av djurförsök. Till exempel har L’Oréal tagit fram ett laboratiorieframställt hudalternativ som kallas EpiSkin – skapat av mänskliga hudceller. Med hjälp av EpiSkin kan man genomföra säkerhetstester och observera hur människohud reagerar på nya ingredienser helt utan att blanda in gulliga kaniner. EpiSkin är ett stort steg i riktningen mot en mer skonsam framtid.

Hurraw  lipbalm : 44 kr

Hurraw lipbalm: 44 kr

blanda [kokosolja] med kaffesumpen för en rivig bodyscrub som ökar blodcirkulationen och gör dig len som en baby

Produkterna jag tipsar om i bilderna ovan är några märken inom hudvård och beauty som både är cruelty free och toppenbra. Några hade ni kanske hade koll på redan, men vissa kommer nog som en överraskning. Sist men inte minst måste jag även lägga till en råsäker dunderprodukt som kanske inte nödvändigtvis är förknippad med badrummet, men borde vara det: kokosolja. Jag har flera vänner som kan vittna om att den gör underverk både för hud och hår, utan att innehålla massa knepiga laboratorieframställda ingredienser. Använd som nattcreme, hårinpackning eller blanda med kaffesumpen för en rivig bodyscrub som ökar blodcirkulationen och gör dig len som en baby.

BeautyJulianna Werner