När vita cis-män stjäl transpersoners arbete

Förra veckan kom dokumentären The death and life of Marsha P Johnson ut på Netflix. Den har berört många och fått mycket uppmärksamhet - vad många inte vet är att produktionen är stulen.

Marsha P Johnson var en del av den tidigaste HBTQ-rörelsen i USA och var känd över hela världen som den första svarta transaktivisten. Hon ledde pridetåg och byggde hus där prostituerade transpersoner fick bo gratis, hon deltog i föreställningar och startade det kända Stonewallupproret. Dokumentären som nu kommit, The death and life of Marsha P Johnson, handlar till stor del om hennes ouppklarade död. När hennes kropp hittades i Hudsonfloden skrevs det av i polisrapporten som självmord, men ingen i hennes närhet har trott på detta. I dokumentären får vi följa en utredning och ett försök till att få reda på vem som faktiskt tog hennes liv. Detta är till stor del en reflektion över hur mördade transpersoner ofta behandlas även idag, dokumentärskaparna tänker att om de kan ge Marsha rättvisa kan transpersoner idag också få det.

#deepshare #realtruth this week while I'm borrowing money to pay rent, david france is releasing his multimillion dollar netflix deal on marsha p johnson. i'm still lost in the music trying to #pay_it_no_mind and reeling on how this movie came to be and make so much $ off of our lives and ideas. david got inspired to make this film from a grant application video that @sashawortzel & I made and sent to Kalamazoo/Arcus Foundation social justice center while he was visiting. He told the people who worked there -i shit you not- that he should be the one to do this film, got a grant from Sundance/Arcus using my language and research about STAR, got Vimeo to remove my video of Sylvia's critical "y'all better quiet down" speech, ripped off decades of my archival research that i experienced so much violence to get, had his staff call Sasha up at work to get our contacts then hired my and Sasha's *ADVISOR* to our Marsha film Kimberly Reed to be his producer. And that's just the shit I have the spoons to name. TRUST🥄THERE'S🥄SO🥄MUCH 🥄MORE🥄. This kind of extraction/excavation of black life, disabled life, poor life, trans life is so old and so deeply connected to the violence Marsha had to deal with throughout her life. So I feel so much rage and grief over all of this & STAR must have some serious level plan on moving through many---and clearly by any means necessary---to get the message out... So tonight I'm channeling high priestess energy to show me the honey throne cuz this storm queen is 😖😫😱

Ett inlägg delat av Reina Gossett (@reinaxgossett)

 

Reina Gossett är en amerikansk filmskapare och producent. Hon och vännen Sasha Wortzel har dedikerat flera år av oavlönat arbete och forskning för att sätta ihop en film som de kallar Happy Birthday Marsha. När de pitchade filmen till ett produktionsbolag för att få pengar att göra färdigt och släppa den gick David France (en vit cis-man, med stort inflytande i filmvärlden) förbi. Han gav då ett förslag till produktionsbolaget som såg ut ungefär exakt likadant som Gossetts och Wortzels, och de förstod direkt att han skulle vara den som fick pengarna, vilket också var det som hände. Enligt Gossett och Wortzels egna uttalande har France sagt till produktionsbolaget att "the right person" borde göra den, samt anställt deras "Queer Art Mentor" som producent, en person som hade all information om deras material. Exakt vilka filmklipp, kontakter och idéer som är stulna är svårt att säga eftersom France förnekar allt. Dock har Gossett och Wortzel samlat ihop pengar genom crowdfunding för att göra färdigt en mindre dokumentär om Marsha, med original titeln. Eftersom de inte har haft pengar eller resurser kommer deras film släppas 2018 istället.

 
Foto: Diana Davies

Foto: Diana Davies

Gossett berättar för Teen Vouge: “While trans visibility is at an all-time high, with trans people increasingly represented in popular culture, violence against us has also never been higher.” Hon berättar också att det varje dag kommer ut publikationer om transliv publicerade av cis-personer, men att det är viktigt att de också får en chans att berätta sina egna historier. Just den här typen av utnyttjning av transpersoner gör att det bara blir svårare och svårare för dem att träda fram. Gossett säger:

It is this kind of violent extraction — of black life, trans life, queer life, disabled life, poor life — that leads so many of us to hold our ideas close to our chests; to never let the world see how brightly we shine. Until all of our ideas and lives are celebrated and given the resources we need and deserve, so much of our brilliance will remain hidden out of fear of our lives and labor being violated and appropriated.

BOJKOTTA NETFLIX DOKUMENTÄREN, eller? Det är viktigt att utbilda sig men det finns andra sätt du faktiskt kan supporta transrörelsen, till exempel:

Skänk pengar till Happy Birthday Marsha-produktionen

Stötta: Föreningen för transpersoner, Transammans och RFSL

Kultur, SamhälleLinnéa Franz