Släng dina Ikea-ljus

Jag erkänner. Jag är besatt av doft. Alltså är jag besatt av doftljus. Och vad passar bättre en lördag mitt i oktober än att tända ett doftljus medan ni fixar er och ska ut med kompisarna eller göra långkok eller köra Gilmore Girls-maraton? Idag får ni veta vilka doftljus ni borde gå och sniffa på.

De flesta ljus jag tipsar om är lite dyrare, inte de allra pampigaste lyxljusen, men långt ifrån Ikea-billigt. Och det är helt enkelt för att jag inte hittat så många budgetljus som håller måttet. Dofterna känns allt som oftast för påträngande, fejkade och liksom migränframkallande. Men jag erkänner. Jag tänder ändå själv ibland lite Ikea-ljus hemma, men bara någon enstaka och i brist på annat. Jag har även försökt mig på H&M, och OBS avskyr dem inte, men doften är för tunn. (Gillar mahognyljusen i medicinburk bäst!) Lite dyrare ljus håller avsevärt bättre kvalitet, inte bara på doften, utan även på själva brinntiden. Så då blir det inte så jäkla dyrt i slutändan. Dofterna känns också mer integrerade och liksom självklara. De kan fylla ett rum, men blandar sig in och kompletterar snarare rumsdoften istället för att sticka ut och pocka på uppmärksamhet. Det är skillnad på ett barn som skriker om uppmärksamhet och en powerwoman som liksom utstrålar självförtroende och får uppmärksamheten ändå. Varsågod här kommer mina bästa just nu!

22657212_10155793501400891_2128818705_n.jpg
Blir liksom upprymd, och nästan kär i doften

& Other Stories – Burspråket – brinntid: 45h ca 190kr

Denna har to be honest ersatt min förra favorit som nu verkar ha slutat tillverkas, nämligen sjunde våningen, också från Stockholm ateliers. Vet inte om det är direkt samma ingredienser, men de påminner i varje fall om varann tillräckligt mycket. Mannen bakom alla doftljus från & Other Stories är ingen mindre än näsan Jerome Epinette, som är en av mina favoritparfymörer. Han ligger bakom många av & Other Stories dofter och har skapat över tiotalet av Byredos parfymer, t.ex. storsäljaren Bal d'afrique. Han får gärna bli min kompis om vi säger så.

Till doften. Det är mycket mahogny, lite oud, kryddig, men tillspetsat med härlig citrus. Blir liksom upprymd, och nästan kär i doften. Hade lätt använt denna som både body lotion och parfym om det funnits. Annat jag tänker på är torkad frukt, kryddiga sultanrussin i lite mörk rom. Älskar det! En oemotståndlig dejtdoft.

Rituals – Incense - brinntid: 60h ca 315kr

Mustig och kraftig, kryddig doft, men viss blommighet. Tycker mycket om den nu när det blir mörkare och ruggigare ute, men inget jag skulle tända i maj direkt. Det är nästan mer vinter än höst. Rökelse, sandelträ och amber. Och känner även något grönt som fikonlöv. Det är ändå en varm och trygg doft, lite herrfrisör eller rakvatten feeling om ni förstår. Fast på det allra bästa sättet. Och den doftar mycket så jag brukar tända den bara någon timme och sen släcka, alternativt ha den i ett större rum.

L:a Bruket – Tabac – brinntid: 14h ca 219kr

Denna lilla dyrgrip är en nykomling hos mig, men har redan tagit emot den med öppna armar. Lilla Bruket är supertrendiga och kända för sin hudvård och har en väldigt tilltalande design. Doftljuset Tabac doftar väldigt kryddigt med tobak, vanilj, muskot och cederträtoner. Man kan också känna en hel del jasmin och citron. Väldigt mumsigt. Faktum är att när den brunnit ett tag, doftar det lite bageri hemma. Och spiced pumkin latte. Men vem säger nej till det under höst- och vintermånaderna? Inte jag i varje fall. Unna dig lite kärlek på burk vet ja!

22684822_10155793501285891_458245957_n.jpg

Voluspa - Ambre Lumiere – brinntid: 25h ca 159kr

Voluspa är ju kända just för sina fina doftljus i utsmyckade burkar och glas. Kan det ha varit kring 2005 när det exploderade med Voluspa överallt? Inte ett inredningsreportage var komplett utan ett voluspaljus i bakgrunden. Minns ej. Nåväl, de är ju bra på det fortfarande.

Detta ljus har en mjuk, varm och vaniljig doft som känns hemtrevlig. Amber och patchouli nämns i doftnoterna också. Tänk att du ska äta vaniljbullar som fått lite kolassåsstänk och samtidigt känner en hint av din svagt blommiga och lätt träiga bodylotion. Så doftar den! Nu har jag förvisso bodylotion med just patchouli i också, så det blir ju såklart inte riktigt samma om du brukar bära rosendoftande krämer. Men det fattar du ju.

22656569_10155793501445891_1350530087_n.jpg

Muji - Hinoki Wood - brinttid: 18h ca 60kr

Hinoki wood är inte vilket himla träd som helst utan anses heligt i Japan. Om trädslaget verkligen doftar som detta vete katten. Men anyways, detta är ett riktigt budgettips, då Mujis doftljus i plåtburk endast ligger på cirkus 60 riksdaler! Den ska dessutom brinna i 18h, detta har jag dock inte stått och klockat. Hoppas ni förstår. Doften är då lite jordig och träig. Frisk mossa beskriver Muji det själva och jag är beredd att hålla med. Plus citrustoner. Designen är väl inget som kommer vinna awards, men den stör inte heller. Perfekt enkel höstdoft.

BeautyLenita Risberg