Ta kontroll över kaoset – såhär skriver du listor

LoveStory föll pladask för Madeleine Ahlströms blogg och inlägget om listor. Här publicerar vi det i sin helhet. Läs om varför du ska införa listor i ditt liv!

Så förra hösten påbörjades ett slags livsprojekt. Jag läste Hannah och Amandas The golden year och var egentligen inte speciellt hänförd överhuvudtaget. Men eftersom jag alltid blir tvungen att onanera efter att ha hört formuleringen ”ta makten över ditt liv”, samt anser att alla anledningar att sitta med färgglada pennor framför stora pappersark är bra anledningar, tände jag doftljus, slog igång en spellista med regnskogsregn, lindande in mig i en pläd och tog jag mig an deras utmaning: lista det du vill förändra i ditt liv inom olika områden. Det blev inte en speciellt omfattande samling punkter alls faktiskt. Jag var ganska tillfreds med life. Det enda ”akuta” var att få till en Uppsalaflytt eftersom den dagliga bussturen från Västerås hade (har) en direkt ödesdiger inverkan på min människo-/livssyn. 

 

Det som började ganska smått, med att jag under en månad i rensandets tecken befriade mitt badrumsskåp från mascaror jag fått i Frida-tidningar 2007, växte sig dock större och kom att omfatta fler områden än vad jag inledningsvis var beredd på. Det har gett upphov till åtskilliga lyckorus och ganska mycket ångest. Lyckorus, därför att det är skithäftigt att förverkliga drömmar och mål, oavsett om det rör sig om en flytt till en ny stad eller att tatuera in kvinnosymbolen på handleden. Ångest, därför att man på vägen mot vissa mål upptäcker hinder som man inte ens var medveten om existerade. Hinder som kommer att ta både timmar och tårar att ta sig förbi.

 

Detta, ständigt pågående och bara påbörjade, livsprojekt ska få sitt välförtjänta utrymme här i bloggis. Jag mår liksom... väldigt bra, och är det något som bör basuneras ut så ofta och högt som möjligt är det väl människors respektive insikter gällande hur man gör det här lilla fenomenet LIVET mer hanterligt.

 

1.jpg

 

Låt oss börja med ett av mina främsta verktyg i den här processen: mina block och listor. Jag skrev om dem förut, men då tog jag inte i ordentligt. Och, för att okommenterat smyga in en livinsikt bara för att den är bäst: life blir så himla mycket härligare om man tar i och gör saker helhjärtat.

 

(Antalet går förmodligen att skala ner till en bråkdel om man inte finner att anteckningsblock har ett egenvärde i sig, och då bevisligen är en outhärdlig människa).

 

2.jpg
3.jpg

 

Mitt facit när jag behöver perspektiv, inspiration och påminnelser om de viktigaste sakerna i livet. Här finns rubrikerna: ”Vad får mig att må bra?”, ”Vad är viktigt för mig?”, ”Hur vill jag att min 75-årings liv ska se ut?”. De här punkterna går inte att bocka av, utan är en samling luddiga värdeord att påminna sig själv om regelbundet. Här skriver jag även ner BAAM citat som inspirerar mig. Livsvisdomar, motiverande quotes och formuleringar som ringar in känslor jag inte kunnat sätta ord på själv. Mot listorna i det här blocket mäter jag de val jag gör. Hur väl överensstämmer ”Detta får mig att må bra i livet” med hur min vardag faktiskt ser ut? Gör jag val idag som kommer att leda mig till den 75-åring jag vill vara?

 

4.jpg

 

Den perfekta basgarderoben. HIHI. Inte speciellt livsavgörande block, men väldigt härligt och underlättar ekvationen studentbudget/klädintresse. Här listar jag önskade klädinköp, uppdelade i olika kategorier: ”Byxor”, ”Ytterplagg”, ”Höst 15” osv och blir på så sätt mindre benägen att spontanshoppa glittriga partytoppar när det uppenbarligen är ett par svarta jeans jag söker febrilt efter varje gång jag känner att det är lämpligt att skyla min nakna kropp.

 

5.jpg

 

Det här blocket består av konkreta, avbockningsbara punkter uppdelade under olika rubriker. Sådant jag vill uppleva, åstadkomma, köpa, förändra, fixa. ”Böcker jag vill läsa”, ”Saker jag vill göra under 2015”, ”Bucket-list för Uppsala”, ”Bucket-list för LIVET”, ”Saker jag vill göra i mitt rum”, ”Länder jag vill besöka”, ”Saker jag vill/behöver köpa”. Det här är också ett sätt att bryta ner vad-är-viktigt-i-livet-värdena i förstnämnt block till något mät- och genomförbart. För att exemplifiera:

 

”Jag vill bidra till att minska sexuellt våld” --> Bli skolinformatör för RFSU (och på så sätt få diskutera samtycke i klassrum).

 

”Jag mår bra av att planera tillställningar” --> Ordna en inflyttningsfest.

 

”Jag mår bra av att *gå min egen väg och ha min egen stil*” --> Gör den tatueringen/Köp de byxorna/Färga håret i den färgen.

 

Liksom blocket med värdeord, använder jag detta när jag väljer hur jag vill disponera tid, energi och pengar. Vad lägger jag dessa tre på, om inte det som står i det här blocket?

 

6.jpg

 

Mitt eget spånmöte. Här rafsar jag loss när jag får feeling för något som jag i stunden anser är världens bästa idé. Företag att starta, hur man rimligtvis borde föra den feministiska kampen och bildidéer till Instagram. Medan jag är ganska selektiv med vad jag skriver i blocken ovan, finns det utrymme för alla första tankar här. Vissa idéer växer och blir sådana jag vill förverkliga, andra kan man skratta högt åt en vecka senare när man vaknar upp ur det mycket obehagliga tillståndet man uppenbarligen befunnit sig i.

 

7.jpg

 

Block för att skriva ner dagliga att-göra-listor, handlingslistor, saker att komma ihåg osv. De här blocken finns alltid nära till hands i väska och nattygsbord. Enkla, billiga och mitt liv skulle inte gå under om jag råkade tappa bort ett av dem.

 

8.jpg

 

Dagboken. Denna terapeutiska livsnödvändighet som utgjort kvällsrutin sedan jag var tolv år. Det är genom skrivandet jag får utlopp för tankar och känslor och kan strukturera upp dem så att jag förstår. Trycket över bröstet lättar när jag förvandlar det abstrakta till något konkret genom att formulera det i ord. ”Du vantrivdes i den situationen och kände dig nedstämd och ångestig efteråt, det beror inte nödvändigtvis på att din rolighet är ekvivalent med en stens, däremot förvandlas du alltid till en ledsen pöl av den typen av sociala sammanhang”. På så sätt blir det enklare att vara snäll mot sig själv. Dessutom sover jag bättre av att kasta ner tankarna på papper istället för att låta dem spinna varv efter varv.

 

Dagboken bidrar dessutom till att jag lever ett roligare liv. Jag utsätter mig själv för det som är läskigare än att ligga hemma och läsa eftersom de sidor som är roligast att återbesöka uppenbarligen inte inleds med ”Idag var en produktiv dag där jag fick mycket nödvändigt gjort”. Alltför ofta utgör dagboken ett plågsamt tydligt bevis på att ”95 % av dina tankar idag är identiska med de du tänkte igår” och oavsett om det handlar om ett jobb jag vill söka eller en person jag vill hångla med, blir jag jätteuttråkad av mig själv när jag är lika nytänkande som Kristdemokraternas familjepolitik. Det ger mig en spark i röven gällande att åtminstone ta ett LITET steg i NÅGON riktning för att ha NÅGOT nytt att reflektera kring. Skicka i alla fall iväg ett sms till den där personen vars nakna kropp uppenbarligen är mycket önskvärd i din säng och hetsa om hens eventuella svar istället för att tapetsera dagboken med ytterligare en sexfantasi som är identisk med de som går att återfinna varje dag de senaste tre månaderna.

 

9.jpg

 

Kalendern. Mmmm, älskling. Fyller de funktioner en kalender ska: ger översikt, underlättar planerandet av life och håller koll på tider, datum och platser så att utrymme lämnas för betydligt roligare tankar i hjärnan. I min kalender finns plats för ”notes” på varje uppslag, där brukar jag skriva in mål. Jag väljer lämpliga punkter från mitt block med konkreta önskvärdheter beroende på hur uppbokad veckan är. En hektisk vecka kanske jag nöjer mig med att köpa den där växten till köket, lägga upp de där skorna till försäljning eller kompisdejta någon härlig, medan jag en relativt tom vecka kan planera in en fest jag vill ordna, skriva ett längre blogginlägg eller söka ett jobb.

 

10.jpg

 

 

Nu är visserligen en av mina favoritsysselsättningar i livet att Instagramma bilder på mina block tillsammans med olika typer av *pynt*, men förutom att de bidrar till att jag tillbringar åtskilliga, underbara, timmar i bildredigeringsappar, ska de också ha cred för att fylla funktioner som har en så himla positiv inverkan på mitt välmående:

 

- Jag har tydliga vägvisare som hela tiden påminner mig om vart jag vill, vad som får mig att må bra och vad jag tycker är viktigt. Förutom att det underlättar olika val, rätar det också ut åtminstone några frågetecken gällande dagliga småfrågor i stil med: vem är jag och vad vill jag med mitt liv?

 

- Jag blir mer handlingskraftig, eftersom listorna skvallrar om hur mycket härligt jag vill hinna med i life. Samma insikt gör att jag blir bättre på att disponera tid, energi och pengar och prioritera det som verkligen är viktigt för mig. Varför ska jag ägna mig åt något annat än det jag vill göra och som får mig att må bra?

 

- Jag blir mer harmonisk och *närvarande i nuet* eftersom blocken håller koll på ALLT. Jag känner mig sällan stressad eller disträ, och en sådan sak är så jävla fin efter att ha haft perioder i livet under vilka jag upprepade gånger börjat panikgråta av just stress.

 

- När känslor, reflektioner, idéer och drömmar hamnar på papper, lämnas plats för nya tankar. Jag kan tänka vidare. Djupare, längre, nyare, kreativare.

 

- De utgör en källa till (stundtals skitstörig) självinsikt. Dels eftersom det blir väldigt tydligt vilka punkter jag är duktig på att bocka av (allt praktiskt), och vilka jag gärna skjuter upp (allt som är känslomässigt utmanande och tvingar mig att vara sårbar - prata inför folk, skriva om sådant som verkligen känns, ta nödvändiga konflikter). Dels eftersom jag förstår mig själv bättre av att dagligen sätta ord på vad jag tänker och känner.

 

Låt oss avsluta med en sammanfattande *inspirational quote*:

 

”The brain is for having ideas, not holding them”.