Har vi blivit livrädda för att bli sedda som basic?

Julianna Werner om fulmodet som blivit en snackis efter Balenciagas samarbete med Crocs.

Stilrent, fast tvärt om, och i den ytterska skalan av too much – så definierar jag fulmodet, eller anti-modet, som absolut har blivit en snackis efter att Balenciaga visade upp sitt osmakliga skosamarbete med Crocs som paradoxalt nog både är det fulaste och det trendigaste du kan ha på dig i vår.

Säker Stil-profilerna Ebba von Sydow och Emilia de Poret deklarerar i sin podd att de tar det som en förolämpning om någon ens tror att de över huvud taget skulle överväga att ta på sig dessa estetiskt kränkande platå-monster. ”RIP fashion” skriver Sofia Börjesson instämmande för tidningen Femina.

Äsch! – säger jag. Det är dags att sluta hata crocs och istället omfamna deras härligt awkward karaktär. De är väldigt sköna, har jag hört. Dessutom kan man pimpa dem med festliga charms, vilket känns som ett måste om man vill ta Foppatofflan till en trendig nivå. Bli inte chockade om ni får se mig i ett par framåt våren.

Jag minns på den tiden när scrunchies var ett tabubelagt fashion crime. Det visste ju alla då, förutom möjligtvis min farmor. Idag använder jag endast scrunchies och inga andra tofsar! Min sista diskreta lilla naturfärgade hårsnodd tappade jag bort ungefär i samma veva som skandinavisk minimalism började damma. En annan sak som jag trodde jag svor på att aldrig bli sedd med är den klassiska sportsockan. Jag har alltid förknippat den med just hockeykillar men upptäckte nyss att det verkar vara en tennisatteralj. Idag är den mitt starkaste signum i kombination med gympaskor, jeanskjol, instoppad t-shirt med tryck och en så kallad puffer jacket.

Det är dags att leta fram sin inre attention whore – om hon inte redan är närvarande – eller riskera att dömas ut som tråkig. Vi inspireras av street style-bilderna från Tokyo Fashion Week ss18 och arkiverar alla bevis från de gångna tiderna då konstellationerna i modehusens skyltfönster inte gav medelålders cis-män spänningshuvudvärk.

Tokyos ever so wacky fashion ger mig bra vibrationer och i fulmodets framtid skådar jag en möjlighet att utforska den där rebelliska sidan av min stil som jag inte fick utlopp för under tonåren.

Tokyos ever so wacky fashion ger mig bra vibrationer och i fulmodets framtid skådar jag en möjlighet att utforska den där rebelliska sidan av min stil som jag inte fick utlopp för under tonåren. Hejdå mainstream! Vad som bör noteras är dock att det finns en skillnad mellan fulmode och fula kläder. Mode är fortfarande mode, medan en nopprig lusekofta som krympt i tvätten fortfarande är en… ja, ni fattar.

Våra sociala flöden gör det både lättare och svårare för oss att visa vilka vi är och när vi exponerar oss själva vill vi sticka ut från mängden. Vi vänder oss till det udda: chunky, urbant, färgglatt, intressanta texturer och osmickrande siluetter. Ugly World Wide är ett exempel på en tjej som bokstavligt talat has gone viral sedan hon bestämde sig för att gå från normativ till ”ugly”. Att vara inspirerande har blivit en dygd. Modehusen och kedjorna har fångat upp de individualistiska vindarna och blivit mer accepterande i hur de framställer mode och såklart även skönhet. Fulmodet talar till oss när det trendigaste som finns är att sticka ut. I can’t help but wonder: har vi blivit livrädda för att bli sedda som basic?

Ett inlägg delat av @slickwoods

Unika plagg hittas bäst i din lokala second hand butik (kolla efter sportiga märken som Champion och Asics), men här kommer ändå några hard-on tips för att bli stilsäkert corny: smala solglasögon matchat med pärlhalsband, jacka i stor modell, ful-tisha, lager på lager, klumpiga skor, sportsockor och en liten tantväska som hänger fram på magen, alternativt sportig fanny pack, alternativt en småtokig ryggsäck. Byxor? Okej då, om du måste: Långa vida shorts, täckbyxor, mom jeans, barnsliga bomullsstrumpbyxor och allt annat som känns 90-tal. Nyckeln ligger i att skapa intressanta kombinationer och göra ett statement. Länge leve ungdomskulturen.

BeautyJulianna Werner