Barbro Hörberg – En afton av nostalgi

Är du den som faller för låttexterna snarare än melodin? Är du svag för kvinnlig musikhistoria? Take a trip down memory lane med oss!

barbro-hörberg_skivor_foto_Sara-Moritz.jpg

Barbo Hörgberg är en svensk låtskrivare och sångerska, som levde mellan 1932 och 1976. I år turnerar en föreställning där svenska artister tolkar hennes låtar runt Sverige. Har du, som jag, hört dina mor och farföräldrar prata om Barbo Hörbergs texter när ni åkt bil och de haft en gammal CD–skiva som de vill sätta på? Har ni lyssnat på texterna som varit deras tids kvinno–mantran? Kanske inte? Ni har i alla fall chansen att få göra det nu!

 

 

Barbro Hörberg var framförallt vissångare, en kategori som var helt dominerad av män under hennes livstid. Hon blev inspirerad att våga sig på genren av franska sångare under en period då hon bodde i Paris. Hennes låtar sticker ut eftersom de är poesi som skildrar vardagligt kvinnoliv till vackra melodier. För de flesta kvinnor under 60–talet var det första gången någonsin deras liv blev porträtterade i musiktexter.

 

barbro.jpg

Kulturbolaget skriver om föreställningen: “Tidigare i år släpptes Alexandra Sundqvists biografi ”Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt”, den första om artisten. Den hör också till årets mest omskrivna och uppskrivna böcker. Nu blir boken föreställning där text om Barbro Hörbergs liv blandas med tolkningar ur hennes låtskatt av artisterna Frida Hyvönen, Love Antell, Mattias Alkberg, Sarah Riedel, Linnea Olsson, Sibille Attar, Isak Klasson och Per Störby Jutbring.” Läs mer här.

 

Den 11 oktober kommer föreställningen till Malmö! Missa inte den, LoveStory kommer vara där, och vi längtar efter att få gotta oss i några av våra favoritartister som tolkar en annan favorit! Köp biljetter här!

KulturLinnéa Franz