Malmöguiden Oktober

Anna Axfors listar det bästa och sämsta du kan göra i Malmö just nu. 

DO'S:

 

Angels in America på Malmö Stadsteater

EMP_AngelsInAmerica_Press_2518.jpg

Wihooo, en bra teaterpjäs som man inte vill somna/ta livet av sig när man ser! Det åker rakt upp på min innelista. Jag har faktiskt inte sett Angels in America förut, varken som pjäs eller tv-serie. Jag har typ tänkt att det är en äldre version av Torka aldrig tårar utan handskar. Lite fördomsfullt kanske. Men att den förutom aids också handlar om POLITIK, ÖVERNATURLIGHETER och USA:s HISTORIA gör den till mer än "bara" en gripande berättelse. Jag fullkomligt älskar de övernaturliga inslagen, som finns där inte bara som "symbolik" (typ "detta symboliserar döden, very deep"), utan även i egen rätt. Det är rätt och slätt pirrigt när det händer kusliga saker. Bäst är när Prior Walters (som är sjuk i aids och snart förmodas dö) förfäder dyker upp likt Marley och Marley i En Julsaga och sen luffar runt på scenen som de där spökena i Mysteriet på Greveholm. Den som vill och är kunnig kan säkert tolka in grejer så det räcker och blir över men jag nöjer mig med att luta mig tillbaka och njuta av showen som ett litet barn. Ett litet teatertips från mig till dig om du inte redan visste det, är att förbeställa dryck/snacks/vad du nu vill ha till pausen. Då väntar dina grejer på ett litet bord när det är paus och du slipper köa. Detta kanske alla redan visste, men jag visste inte det, det var min mamma som lärde mig det när vi var på en annan pjäs (se under Don'ts).

 

Favvo Glass

Be att få smaka några sorter innan du bestämmer dig
FavvoGlass-logo_p.png

Assååå. Jag är ledsen att förstöra era liv med detta tips, för från och med nu kommer er tillvaro kretsa kring när, hur och var ni ska inmundiga (hihi) glass från det lilla ståndet (usch vad äckligt det låter med "lilla ståndet"?) i Malmö Saluhall. Det är alltså glass av typen gelato, och bara det säger ju en hel del. Men jag skulle ändå påstå att just den här gelaton har nåt extra. Inte minst för att ägarna verkar göra glassen av det de får tag på för tillfället, det kan vara saffran, jordnötter eller rabarber. Just jordnötsglassen var tydligen en engångsföreteelse vilket är hemskt och skär i hjärtat. Det var typ den godaste glass jag ätit och nu ser de ut som frågetecken när jag frågar efter den. Men deras andra smaker är också top classss. Be att få smaka några sorter innan du bestämmer dig! Ät på plats, eller ännu hellre: ta hem en låda med 8 smaker, men kom i så fall på en rimlig anledning att fira annars kommer du känna dig som nån galen Bridget Jones-person. Och kom ihåg att livet inte kommer bli sig likt igen, på gott och ont.

 

Kontrast

Bilden är från TripAdvisor.

Bilden är från TripAdvisor.

Den här lilla indiska restaurangen på Möllan är min favoritrestaurang just nu, jag har ätit här typ en miljaaard gånger trots att de bara funnits sedan i våras. Det finns så mycket som är bra med Kontrast, var ska man börja? 1. Maten är god, speciellt om du frågar personalen vad de rekommenderar för tillfället. De byter meny med några månaders mellanrum. Det godaste jag ätit kommer jag inte ihåg vad det heter men det var små grönsaksbollar i sötstark ingefärasås. Fråga efter det, de hade det på menyn senast jag var där. 2. Man får ölen i frysta ölkrus, eller ölkrus vet jag inte men ni vet, stora glas med handtag. Frysta!! 3. Det finns värmelampor = sitt ute, för Guds skull, njut av Möllevångstorget, eller "Malmös Stureplan" som min pappa säger. 4. Det är billigt. Lika billigt som andra indiska restauranger på Möllan fast en miljaaaard gånger godare. 

Man får ölen i frysta ölkrus

Kom ihåg att boka bord, för fler och fler upptäcker denna lilla oas av underbarighet. Enda minuset är att man inte kan boka bord ute :( Det är ju ute man vill sitta! Istället får man stå och hålla lite koll på när folk ger sig av, alternativt komma dit på en tid som inte är så populär, typ vardagseftermiddagar.

 

Malmö Stadsbibliotek

Det var nästan så jag ville gå raka vägen in i Stadsbibliotekets café och köpa en av deras äkta flaskor champagne

Gud vad bra det är med bibliotek! Biblioteken förtjänar att hyllas! Tänk att de förser oss med böcker GRATIS? Tyvärr blir det ju inte alltid gratis, i alla fall inte för en slarver som mig. Summan jag lagt ut på förseningsavgifter är fucking skyhög, men jag har så smått bättrat mig. Jag har nämligen skaffat mig en kalender som jag skriver upp allt i. Jag skriver upp varje grej i hela livet i den, ändå händer det att saker går snett. Nu senast var det till exempel så att jag tappade bort en bok från biblioteket. Mitt sista minne av den boken är hur jag tittar på den när jag flyttpackar och tänker "den där måste jag lämna tillbaka genast, annars försvinner den i flytten". Var i princip 100% säker på att jag lämnat tillbaka den, ändå så har jag tydligen inte det. Så kan det gå, och efter att ha letat i varenda skrymsle och vrå har jag bestämt mig för att bita i det sura äpplet och betala de 400 kronor som det kostar att tappa bort en bok. Förlåt för ointressant info, men snart kommer jag till mitt tips. För vad får jag då veta när jag pratar med bibliotekspersonalen?! Jo, att man kan lämna in en likadan bok som man tappat och betalar då bara 50 kronor i administrationsavgift. Vill bara säga att det finns knappt NÅGRA bibliotek som tillåter detta så chocken och lyckan blev total! Det blir ju mycket billigare att köpa boken och lämna in än att betala 400 kronor direkt. Det var nästan så jag ville gå raka vägen in i Stadsbibliotekets café och köpa en av deras äkta flaskor champagne som de säljer där, det har tidigare varit en gåta för mig varför de säljer flaskor för över tusen spänn i bibliotekets café men nu förstår jag.

 

DON'TS:

 

Från det blå skåpet, Musik i Syd (Spelas på Palladium)

300x255_frandetblaskapet.jpg

Bra teater är bra (se ovan), dålig teater är tyvärr SÅ. JÄVLA. DÅLIG. Säger inte att Från det blå skåpet var exxxtremt dålig, men jag säger... se den absolut inte. Föreställningen är då en poetisk och existentiell reflektion ackompanjerad av klassisk musik, och liknar således någon stackares projektarbete på Estetprogrammet. Det är en föreställning som inte ens är bra i teorin, än mindre i praktiken. Det var min mamma som ville se den när hon var på besök. Men inte ens hon tyckte den var bra.

 

BeerDitch

Det är helt OBEGRIPLIGT att ett ställe kan ta bort det enda de är kända för från menyn

BeerDitch är ett kombinerat café och bar som ligger ungefär vid Södervärn och förut hette SugarDitch. En gång i tiden gick man dit för deras milkshakes som var GUDOMLIGA. När SugarDitch bytte ägare och började heta BeerDitch så lovades det dyrt och heligt att milkshakesen skulle vara kvar. Och det var de. Så långt frid och fröjd. Man fortsatte gå dit och välja bland en himlans massa ingredienser och vad man fick var en underbar milkshake. Allt var underbart! Så när jag för en gångs skull skulle umgås med en kompis för några veckor sen och hon sa "jag vill ha milkshake" så sa jag "då finns det bara ett ställe som gäller". Vi åkte dit i en bil. Och vad händer när vi kommer fram? De säger: milkshaken har vi inte kvar. Alltså!!! Det är helt OBEGRIPLIGT att ett ställe kan ta bort det enda de är kända för från menyn, jag blir riktigt förbannad. Nästan kränkt!

Hann inte ta en egen bild på milkshakesen innan de försvann men här har vi från nån random persons Instagram:

 

R.I.P. milkshaken.

NöjeAnna Axfors