Poddveckan som gick V. 40

Måndag igen! Ny arbetsvecka! Alla kaféer är stängda? Inget kul att göra? Läs istället om förra veckans roliga poddar som vi samlat här!

En varg söker sin pod – Kommunistnytt söker sponsorer

envargsoker.jpg

Skräll! EVSSP har fått sparken från Expressen! Är detta det ypperliga beviset på att kultur är ute i klicksamhället? Eller är det bara det ypperliga beviset på att EVSSP är den enda punkiga podden kvar? Vet inte! Hur som helst ber de om swishspons, detta trots att en amatörs spekulation i deras privatekonomi är…... att de inte...... behöver så mycket pengar…….??? Vet ej! Swishade ändå!

9789171735102.jpg

Detta sista Expressen-varg-avsnitt diskuteras Jessa Crispins bok som väckt en del debatt i feministvärlden, inte minst tack vare titeln “Why I Am Not a Feminist - A Feminist Manifesto”. Caroline fick boken hemskickad tidigare i år och SLÄNGDE DEN, kan vi prata om att hur sjukt det är om det är sant? Och att hon sedan har köpt den igen? Ännu ett bevis på att EVSSP kanske…. inte…. behöver…. pengar…. vet ej! Swishade ändå!

Liv och Caroline jämför den feministiska rörelsen idag och på 90-talet. Då var det en uppoffring att kalla sig feminist, idag är det ett sätt att passa in. Suffragetterna förlorade på sin tid både jobb och familjer när de propagerade för rösträtten. “Idag är det att verka inom samhället att kalla sig feminist”, säger Caroline, och detta menar hon blir kontraproduktivt i det att feminismen syftar till att förändra samhället. Självklart finns det en hel del positiva saker med detta, men det är också viktigt att kritisera.

På 90-talet var det en uppoffring att kalla sig feminist, idag är det ett sätt att passa in.

Liv tar upp Fredagspoddens Hannah och Amanda som startat en skönhetssalong där man kan ge sin “fiffi” en “facial”, dvs vaxa underlivet och sedan även pryda “fiffi” i en diamantstrass (?!). Under tex parollen “ta hand om dig själv”, kan detta idag kallas feministiskt eftersom Hannah och Amanda kallar sig feminister. Distinktionen mellan sexister och feminister som fanns på 90-talet är idag som bortblåst; de som driver objektifieringsmarknaden framåt kallar sig också feminister, och därmed blir “fienden” svårare att komma åt.

Crispin menar i sin bok att det som pågår nu liknar det som de kristna gjorde när de tog över de hedniska högtiderna; “vi har också en rolig vinterhögtid med julgran! det är för att jesus föddes!” (tar en slumpmässig sexistisk företeelse och ba “såhär gör vi också! och det är för att vi är feminister!”). Om 90-talets kärnfigur i att driva på objektifieringen och marknaden kring det var Hugh Hefner, är det idag de entreprenöriga bloggbrudarna som kränger produkter för att bli en perfekt, vacker, feministisk kvinna. Det positiva däri är att ett gäng kvinnor faktiskt får ekonomisk makt, det negativa är att den rådande ordningen blir allt svårare att avskaffa.

Fan vad härligt det är att lyssna på ett riktigt gött, nyanserat, intellektuellt samtal om det feministiska problem man för tillfället är frustrerad över. Det är så soothing? Vi fattar varför vi ska swisha!!! Vi fattar okej!! Vi swishar!

 

Lilla Drevet – Farväl till Katalonien

lilla drevet.jpg

Ännu ett härligt litet drev med tre-bokstavs-trion OlaLivMoa!

Tyvärr har facklig aktivitet i Kambodja lyckats få upp lönerna från ca noll kronor i timmen till pyttelite mer än noll kronor i timmen.

Ola pratar om situationen i Katalonien där det pågår turbulens kring en folkomröstning för att bli ett självständigt land. Tyvärr är folkomröstningen olaglig och har blivit våldsamt stoppad av spansk polis. Ola är förvirrad över högerns rage mot att de inte fick ha en olaglig folkomröstning. På twitter har har det varit dålig stämning kring att folk inte får uttrycka sina politiska tankar/känslor i vallokaler. Dock har Kataloniens befolkning, liksom majoriteten av Spanien skrivit under konstitutionen där lagen är stiftad. Två tredjedelar av befolkningen måste vara för lagändringen för att det ska gå att genomföra. Folkomröstningen har varit en provokation snarare än ett seriöst förslag (som obvi funkat eftersom alla är provocerade). Ola spanar vidare: varför har högern tagit vänsterns rebelliska karaktär i Katalonien-fallet? Jo! det handlar självklart om att det är en skattefråga. Katalonien är nämligen den rikaste provinsen i Spanien och betalar därför mest skatt. Mmmmm, högern älskar skattekritik!

Liv pratar om en bok hon läst som heter Modeslavar, skriven av Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom. Hon pratar om vad som ger klick: man tar något vanligt, tex mjölk, och sätter ihop det med något som ger starka känslor, tex rasism. Innan var tex Adidas reklam: en smal snygg tjej som hoppar högt. Tyvärr ger det inte hat-/kärlek-delningarna. Därför har nu Adidas en reklam med feministen och konstnären Arvida Byström där hon har på sig adidaskläder och har orakade ben. Reklam är idag: att göra alla upprörda och samtidigt ha sin logga där. I den här cirkusen spelar alla fromt sina roller, observerar Liv. Internet-troll har skrivit till Arvida att hon borde våldtas för att hon inte rakat benen och feminister har hyllat henne (och därmed också adidas(logga)). Arvida har skrivit en comeback på Instagram.

Stadium kör samma race och har med Linnea Claeson på sin reklam för att sälja tights. TIGHTS SOM LIKSOM ADIDASSKORNA ÄR TILLVERKADE I ASIEN, och här kommer vi till boken! Liv har nämligen läst om att Adidas skofabriker i Kambodja, där det i princip bara jobbar kvinnor, har haft stora problem med massvimmningar. Ca 50 pers som jobbar i fabriken svimmar samtidigt. Fabrikscheferna har lite klyftigt skyllt detta på kvinnlig hysteri hihi :-). Det är mer sannolikt att det handlar om att kvinnorna jobbar 12 timmars pass, sex dagar i rad. ELLER att det handlar om att limmet som de gör skorna med innehåller giftiga ångor som kan leda till svimmningar. Skoja, det troligaste är såklart att det är vanlig kvinnlig hysteri hihi :-). Tyvärr har facklig aktivitet i Kambodja lyckats få upp lönerna från ca noll kronor i timmen till pyttelite mer än noll kronor i timmen. Nästa land som ska attackeras av modeindustrin kommer antagligen bli Etiopien, pga där finns kvinnor som är beredda att arbeta väldigt mycket för noll zero nada null pengar.

Samtidigt i EUROPA: H&Ms vd Stefan “pengar-före-mänskoliv” Persson har köpt hela England. SKOJA!!! Bara hela södra England :-). Men istället för att hata Stefan (STEEEEFAAN *fistpump*) så hatar vi internet-troll. Väldigt smart där Stefan, but we saw what u did there.

Som alla bra idéer bygger även denna på en STOR GYLLENE FALLOS mitt i centrum *ler*.

Moa pratar om partyhöjaren Rosengård! Malmö stad har nämligen en riktigt briljant idé för att göra Rosengård (denna Malmös stackars syndabock) till en attraktiv del av centrum. Som alla bra idéer bygger även denna på en STOR GYLLENE FALLOS mitt i centrum *ler*. Det ska alltså byggas ett snordyrt högt guldigt torn i Rosengård som ska fyllas med kontorsbyggnader, lägenheter, kanske några fik? Moa spelar upp ett klipp från en intervju med ansvarig för projektet (som fått namnet “Culture Casbah”) där denne på frågan om vad byggnaden kommer att kosta skattebetalarna svarar: “Om jag svarar på det tenderar det att bli dyrare i slutändan”, dvs “jag tenderar att ljuga”, som Liv så hjälpsamt tolkar.

 

Lunch med Montelius – Hur var Loa?

912@70.jpg

Live från bokmässan (aka deras hotellrum). Martina Montelius droppar i början att hon varit kär i Loa Falkman i snart tjugo år. Det här förvirrar oss. Loa Falkman har auran av en blek djuphavsfisk? Really, Martina? Whatever floats your boat, såklart, men REALLY?! Loa leder till extremt tonårsaktig stämning med mycket fniss. Eftersom de är på plats på bokmässan blir det även en hel del snack om tillställningen. Martina har träffat Alex&Sigge som de förra året varit i ett slags poddgnabb med. Hon är lättad över att den stela stämningen hon förväntat sig uteblev.

Jag är gay, Hasse, det måste du acceptera!

Sedan pratar de om nynazisternas roll på bokmässan, då de förklarar att de har en mini-monter någonstans som ingen kan hitta till. Problemet var egentligen praktiskt, pga de som demonstrerade hade orsakat att hela Göteborg var avspärrat.
De snackar om att skriva en kokbok ihop, men kan inte komma på vilken mat de skulle ha med. Spontan tanke: Lunch med Montelius-luncherna? All luncher de ätit? Varsågoda för förslag! På tal om autografjakt på bokmässan pratar de om samlingar. Marianne Mörk har de hört samlar på kinderäggsfigurer. Lars Lerins partner Junior samlar på grisar, vilket Gunilla fått möjlighet att prata länge om i en intervju med Lerin.  

Podden avslutas med att Martina sjunger en egenskriven sång: “jag är gay hasse det måste du acceptera, du har ju tjej hasse måste du promt ha flera?” Lyssna på avsnittet för att höra hela den fantastiska låten!!

 

Skäringer och Mannheimer – Systerskap – kan vi göra något på det?

Tjejer-2-1400x1400.jpg

Veckans podd börjar med en diskussion kring att Mia lagt upp en sketch som tolkats som ett hån mot Blondinbella. Det har sedan drevats en del mot henne, och slagordet i drevet har varit “systerskap”. Det har även skrivits artiklar om konflikten, tex Kristin Nords text i Sydsvenskan. I podden diskuterar Mia och Anna det hela ur liknande perspektiv som Nords artikel gör; de kritiserar att systerskapet används som ett sätt att ta bort all form av objektiv kritik och diskussion kvinnor emellan. Anna drar till med klassikern “det får ju kvinnor och framstå som svaga offer!”, men förutom den knasiga offerklyschan är det en klok och stärkande rant som vi uppskattar att höra!!!

Utbränd kan man bli av att inte kunna få barn, eller att vara arbetslös.

De pratar också länge om utbrändhet på ett SÅ FINT SÄTT. Blev verkligen helt rörd av deras samtal. Väldigt ärligt om hur det var för Mia när hon när hon var utbränd. Mia lägger också vikt på att utbrändhet inte endast är något man får av att jobba för mycket, utbränd kan man bli av att inte kunna få barn, eller att vara arbetslös. De fokuserar på pressen på kvinnor och standup-komiker. De tar upp det sjuka i att när Mia var sjukskriven för att vara utbränd fick hon frågan: “Kan du komma till min morgonsoffa och prata om att vara utbränd?”
“Nej jag är sjukskriven för att jag är utbränd?”
“Ja, kan du komma och prata om det?”

De är ledsna för att folk tror att det bara är att ta en tupplur och sedan ta tag i livet igen, när det egentligen är att ha paralyserande stress för att göra en liten grej under en helg, typ gå med sitt barn till tandläkaren.

Det fina med den här podden, kanske speciellt det här avsnittet, är att det lättsamma blandas med det allvarliga på ett sömlöst vis. Hysterisk humor, glödande politik och psykets mörker är i en enda blandning, det är ett, och det är helt ärligt inte så vanligt att göra på ett så pass naturligt och njutbart sätt.

 

Det var allt för den här veckan! Ni kan återgå till er måndag, för nu börjar nästa poddvecka! Wohoo!