Kärlekssorg igen? Bryt mönstret – ta hjälp av anknytningsteorierna

Är du en av dem vars kärleksrelationer slutar likadant, gång efter gång? Då är det dags att bringa klarhet i det! 

Anknytningsmönster styr våra relationer i hög grad, både de till partners och till vänner. Därför skadar det inte att ha lite koll på vilken anknytningstyp man tillhör: det är som stjärntecken, fast vetenskap.

Mönster från barndomen

Anknytningsmönstren sätts tidigt i vår barndom och har med relationen till våra primära vårdnadshavare (oftast föräldrar) att göra. Har vi upplevt anknytningen till dem som trygg eller otrygg? Dessa mönster har vi sedan med oss upp i vuxen ålder när vi inleder kärleksrelationer. Här är de anknytningstyper som forskare är överens om existerar:

1. Trygg anknytning

Ett barn med trygg anknytning har lärt sig att föräldern kan försvinna stundtals, men att den alltid kommer tillbaka, och barnet känner sig trygg både med föräldern och på egen hand.

Som vuxen kan någon med trygg anknytning både inleda och avsluta relationer på ett naturligt sätt.

 

marshall.gif

EXEMPEL: Marshall i How I met your mother.

 

2. Otrygg-undvikande anknytning

Barn med otrygg-undvikande anknytning har lärt sig att behovet av hjälp och kärlek är något fult. Därför utvecklar de ett beteende av att inte visa känslor, utan hålla distans, eftersom kärleksbehov kan leda till ensamhet.

En vuxen med otrygg-undvikande anknytning har lärt sig att sköta sig själv och inte ty sig för mycket till andra. De har lätt för att skapa ytliga relationer och uppfattas som sociala, men när de upplever att någon kommer för nära så drar de sig undan. Dock är de fortfarande i stort behov av kärlek och närhet, och forskning har visat att de otrygg-undvikande barnen som inte visar något egentligen får lika mycket ångest när de är ifrån sina föräldrar som ett barn som tydligt visar sin upprördhet.

 

miranda.gif

EXEMPEL: Miranda i Sex and the City.

 

3. Otrygg-ambivalent anknytning

Otrygg-ambivalent anknytning skapas hos barn som upplever sin förälder som oförutsägbar. Detta resulterar i starka känslor av separationsångest. Barnen lever ut sina känslor genom skrik och gråt, till skillnad från den med otrygg-undvikande anknytning.

Den vuxne med otrygg-ambivalent anknytning går in i relationer med hull och hår och har nära till sina känslor, vilket kan skrämma iväg människor (inte minst människor med otrygg-undvikande anknytning). Typiskt nog dras ofta dessa två anknytningstyper till varandra, eftersom de i början verkar uppfylla varandras behov.

 

ross.gif

EXEMPEL: Ross i Friends.

 

4. Otrygg-desorganiserad anknytning

Det finns även en fjärde kategori: otrygg - desorganiserad. Dock är den ett undantagsfall som är mer allvarlig än de andra. Den drabbar främst barn som växer upp med (psykisk eller fysisk) misshandel, och som vuxna har de extremt svårt med relationer och behöver ofta professionell hjälp.

EXEMPEL: ... kanske Spike i Buffy the Vampire Slayer?

 

spike.gif

 

Det går att ändra sitt mönster

Det kanske låter som ett väldigt stort projekt att ändra sitt anknytningsmönster, eftersom det går så djupt ned i oss själva och vår barndom. Och visst är det inget som sker över en natt, men det är fortfarande möjligt att ändra sitt mönster utan att gå i terapi. På egen hand kan man försöka att:

  • Sluta anklaga den andre för att göra fel, fundera istället över hur du agerar. Förstå att du kan behöva förändras också.
  • Prova att agera helt tvärtom mot var du brukar. Till exempel: om du vill ringa din partner och för hundrade gången fråga om hen älskar dig, låt bli. Inte för den andre personens skull, utan för att du ska bryta ditt mönster. Registrera sedan vilka känslor som väcks i dig när du gör tvärtom.
  • Be om feedback från andra på hur du uppfattas. Och slå inte ifrån dig feedbacken, utan tacka för den.

 

Boktips för dig som vill läsa mer om anknytningsteorin och dess koppling till kärleksrelationer:

 

  • Hemligheten – från ögonkast till varaktig relation, av Dan Josefsson, Egil Linge

(Det här är en bok som Hannah Widell pratat sig varm om i Fredagspodden. Hon har själv sagt att den hjälpte henne att bli ihop med sin nuvarande man..!)

Hemligheten-fraan-oegonkast-till-varaktig-relation-(Inbunden-2008).jpg


 

  • Vi är våra relationer: om anknytning, trauma och dissociation och Själv och tillsammans: Om anknytning och identitet i relationer, av Tor Wennerberg
sjalv-och-tillsammans.jpg
vi-ar-vara-relationer-om-anknytning-trauma-och-dissociation.jpg
LivsstilAnna Axfors