Naken konst som upprör och hjälper

tuttarsom
 

Anna Nghiem pratar med konstnären bakom "Tuttar som tuttar", om lustfyllda kreativa projekt och upprörda reaktioner, om naturen och nakenheten, och om att spontant be någon klä av sig.

 
Jag vill visa upp det rena och nakna som en del av naturen.

 

 

Hedda Vitestam är en 24-årig socionomstudent bosatt i Lund. Trots att hon är uppvuxen i Stockholm har hon hela sitt liv känt en stor anknytning till Skåne, och hösten 2016 ställdes hennes fotoprojekt "Tuttar som tuttar" ut på Hallands Nation och Mejeriet i Lund. Målet var en utställning där tuttbärares kroppar fick vara avsexualiserade, och intäkterna skänktes till Cancerfonden. Utställningen mottog många positiva reaktioner, och intresserar mig mycket – därför ställde jag några frågor till Hedda!

 

Hur länge har du haft intresse för fotografi?
 

- Jag har älskat att fotografera så länge jag kan minnas. Jag sparade ihop pengar över en sommar när jag var tolv för att köpa min första systemkamera. Samma kamera används än idag. Det jag tycker speciellt om är att kunna se detaljer, känslor och att fånga oväntade ögonblick. En period var jag fast i att fota mat, som en "matstylist", på grund av de många detaljerna i rätterna som ingen annan kanske tänker på.

 

Hur kom du på idén till “Tuttar som tuttar”?
 

- Allting började med att jag tillsammans med en vän tog bild på mina egna bröst för att ge i present till en gemensam kompis. Sedan spenderade jag sommaren 2016 i Biarritz i södra Frankrike där det blev en grej att jag började fota en person naken eftersom motivet tilltalade mig estetiskt. Det är även i Biarritz som de flesta bilderna är tagna. Efteråt var det flera stycken som frågade om jag kunde fotografera dem och till slut fick jag ihop en samling med fotografier av olika människor. Det började bara som en kul grej, utan att jag lade så mycket tankar på vad budskapet var.

 
Utställningarna väckte en politisk debatt.

Vad för budskap försöker du förmedla med dina bilder?
 

- Budskapet med mina bilder gick upp för mig först i samband med mina utställningar. Jag förstod då att syftet var större än att jag tyckte bröst var vackra. Utställningarna väckte en politisk debatt och ärligt talat var jag inte riktigt redo på att det skulle hända. Med hjälp av reaktionerna förstod jag till slut att det låg mer mening bakom mina bilder än mina första tankar. Idag vill jag att de ska skapa politisk debatt och att man ska tala mer om kroppsaktivism.

Forgot The stars... and you know insta. Here we Go again #kroppspositivism #nudephotography

Ett inlägg delat av Hedda Vitestam (@vitestam.hedda)

Vilken roll spelar miljön i fotografierna?
 

- Miljön har en ganska stor betydelse. Jag älskar havet och naturen och det är där jag känner mig som lyckligast. Därför vill jag visa upp det rena och nakna som en del av naturen. Det ger en frihet för både de som är med på bilderna och för mig att befinna i dessa miljöer. Sessionerna känns som att ta en paus från samhällsstressen.

Jag är ute någonstans med någon och tänker “åh vad fint det är här” och ber sedan personen klä av sig.

 

Hur ser din skapandeprocess ut?
 

- Jag brukar ofta utgå från en miljö jag gillar, men försöker att inte planera för mycket. Jag vill att mina bilder ska vara naturliga och inte poserande. Om personen jag fotograferar är nervös så får det helt enkelt synas på bilderna. Ibland brukar det dock bara hända så där plötsligt, att jag är ute någonstans med någon och tänker "åh vad fint det är här" och ber sedan personen klä av sig.

 
Jag har fått höra av många att jag har gjort något som de ansåg som brister och imperfektioner till något naturligt och fint.

 

Är det modellerna som hittar dig?
 

- Jag har en vän som brukar ställa upp på att bli fotograferad, annars har det varit ganska många som har kontaktat mig om att få vara med. De flesta är nervösa i början och det är sällan någon som är helt casual när de först klär av sig, men det släpper alltid efter ett tag.

 

Berätta om reaktioner du har fått av projektet.
 

- De flesta reaktionerna har varit positiva. De som har varit negativa har kommit i form av näthat efter mina utställningar, men är inte en majoritet. De har varit i stil med "jag vill inte se detta, tryck inte upp det i mitt ansikte". Det har varit underhållande att läsa, men jag ser såklart hellre att jag får konstruktiv kritik än taskiga kommentarer. De bästa reaktionerna jag har fått är av modellerna i mina bilder. Jag blir så oerhört glad att något jag har skapat kan påverka andra människor positivt. Jag har fått höra av många att jag har gjort något som de ansåg som brister och imperfektioner till något naturligt och fint.

* * * #nudephotography #kroppspositivism #nude #bodypositivity #nudeart #biarritz#france

Ett inlägg delat av Hedda Vitestam (@vitestam.hedda)

Jag vill att min konst ska vara tillgänglig för alla.

 

 

 

Vad betyder projektet och fotografin för dig?
 

- Att få fotografera gör mig lycklig eftersom jag får uttrycka mig som jag vill. Jag blir lycklig av att arbeta med människor och att få kombinera socionomyrket med fotografi. Det betyder även mycket att jag ser en positiv påverkan hos de jag fotograferar och de påverkar i sin tur mig positivt också.

 

Hur vill du gå vidare med projektet?
 

- I framtiden vill jag ha mer representation i mina bilder. Just nu är det ganska homogent och jag blir därför glad om jag hittar fler som vill ställa upp på att bli fotograferade. Jag har även försökt börja med att ta fler gruppfoton för att visa att alla kroppar är olika, men att det är det som är det vackra. Dessutom känner jag att det blir en mer avslappnad miljö när man får vara nakna tillsammans. Jag hoppas på att hitta fler utställningslokaler, kanske i Malmö eller Stockholm. Det var givande att ställa ut i Lund, men jag vill nå ut till fler målgrupper än studenter. Jag vill att min konst ska vara tillgänglig för alla.

 

Följ Hedda Vitestam på instagram @vitestam.hedda !

KulturAnna Nghiem