Guide: Shoppingdag i Nordens modehuvudstad

Köpenhamn är utan konkurrens Nordens modehuvudstad, oavsett vad stockholmarna säger. Här befann sig Julianna Werner i helgen för att trendspana och lokalisera den perfekta shoppingrundan, bara för er.

DSC_0270.JPG

Vi börjar på turisttäta promenaden Strøget, som med sina creperistånd och gelaterior påminner om städer i södra Europa. Här ligger nämligen mitt första tips: en klädaffär som heter Nørgaard Paa Strøget (Mads Nørgaard). Ni kan hitta allt ifrån simpla Carrie-linnen till den där ultimata jackan som ni inte visste att ni letat efter. De har ett stort utbud av fina håraccessoarer, vilket även får bli resans trendspan. I nästan varje affär jag var inne i såldes det glittrande hårspännen eller breda hårband. Det var dumt att bara köpa ett!

DSC_0217.JPG

Och just det, på Strøget ligger även Illum förstås. Ett exklusivt varuhus som jag hann kika in i lite snabbt. Hörde min pojkväns ”se men inte röra”-uppmaningar eka i bakhuvudet. Här inne kan man shoppa de lyrrigaste märkena så som Chanel, Marni, Balenciaga och Tom Ford.

Traska vidare och håll utkik efter en tvärgata som heter Pilestræde. Ni kommer att passera Urban Outfitters och Adidas Originals Store innan ni kommer fram till Samøe Samsøes stora källarlokal på nummer 8C. Personalen är supertrevlig och hjälpsam. Var beredd på att behöva delta i minst en bilingual konversation med ett snyggt butiksbiträde.

DSC_0236.JPG

Bocka av Day Birger Et Mikkelsen och sväng sedan in på Sværtegade och fortsätt vidare till Store Regnegade. Här ligger både Ganni och Lovechilds butiker som är värda ett besök. Ta trappan upp till Hafnia Bar och beställ en kall smoothie eller fortsätt till vackra cafét Atelier September på Gothersgade där modemaffian äter sin frukost under fashionweek. En skiva rågbröd och ett kokt ägg i sin enkla perfektion står på menyn. Avslutningsvis kommer ni passera Kongens Nytorv och komma fram till Nyhavn. Och där, mina kära läsare, är allt precis lika vackert som man önskar.

DSC_0315.JPG
DSC_0336.JPG

Om ni har åkt tåget till Köpenhamn tycker jag att ni ska passa på att göra en liten avstickare till Westmarket på vägen tillbaka till centralstationen. Det är en stor och spännande matmarknad som ligger en bit upp på Vesterbrogade. Utbudet omfattar allt från pizza blanca med broccoli, goyozas och ebi frys till alla sorts varianter av helstekt anka. Känns väldigt urbant. Allt jag smakade var gott, och jag är inte okräsen med mat.

DSC_0142.JPG

Allra sista anhalten för denna perfekta shoppingdag får bli Hats, Boots & Bourbon på ruffiga Istedgade 24. Denna underbara konceptbutik är fortfarande i start up-fasen, men snart kommer man kunna beställa in en cocktail från baren medan man prova snygga hattar och skor i en miljö som tar en tillbaka till 20-talets New York då whiskey var olagligt men samtidigt högst exklusivt på andra marknaden. Vesterbro är verkligen up and coming. Vi ses där!

julianna.jpg
Livsstil, BeautyJulianna Werner