Sparka uppåt mot härskartekniker

RECENSION

"FEM HÄRSKARTEKNIKER: FEMTIO MOTSTÅNDSSTRATEGIER" 

REBECKA BOHLIN OCH SARA BERG

ORDFRONT FÖRLAG 

Författarduon Rebecka Bohlin och Sara Berg har i 15 år hållit i föreläsningar och workshops om härskartekniker. Under dessa år har de mött tusentals kvinnor, och det är deras berättelser samt författarnas förvärvade kunskap om härskartekniker som ligger till grund för Fem härskartekniker: femtio motståndsstrategier.

fem-harskartekniker-femtio-motstandsstrategier.jpg

De fem härskarteknikerna som behandlas i boken kommer från Berit Ås kända teori om härskartekniker. Bohlin och Berg har i boken även gjort en intervju med Ås om hennes teori samt hennes 50 års arbete med feministisk aktivism. Dubbelbestraffning är en av de härskartekniker som behandlas. Den kan ta sig uttryck till exempel på en arbetsplats genom att alltid få höra att det man gör är fel, vad man än gör. Man kanske blir anklagad för att inte vara tillräckligt driven, och får samtidigt höra att man tar för mycket plats när man engagerar sig. Det går aldrig att göra rätt. De andra härskarteknikerna som tas upp är osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information och påförande av skuld och skam.

Boken är ganska kort och ger en pedagogisk genomgång av de olika härskarteknikerna. Varje härskarteknik dedikeras varsitt kapitel, i vilka vi får ta del av exempel på hur dessa tekniker kan se ut i olika situationer, samt hur du kan göra motstånd mot dem. Motstånden som presenteras är mycket varierande, men med ett fokus på det kollektiva och mer långsiktiga motståndet som faktiskt kan motverka att dessa tekniker får förekomma.

De menar att härskartekniker alltid sparkar nedåt och inte förekommer i en isolerad kontext, utan påverkas av rådande strukturer.

Det här är den första boken jag läser om härskartekniker– och jag tror att jag är rätt målgrupp. Beskrivningarna av teknikerna är grundliga och begrepp såsom rasifiering och intersektionalitet förklaras. Just detta känns grundläggande och överflödigt för mig, men jag uppskattar att författarna inte antar att alla har koll på alla politiskt korrekta begrepp. I boken kopplas också härskarteknikerna samman med olika typer av strukturella makthierarkier såsom sexism, rasism och homofobi. De menar att härskartekniker alltid sparkar nedåt och inte förekommer i en isolerad kontext, utan påverkas av rådande strukturer.

Foto: José Figueroa 

Foto: José Figueroa 

De olika härskarteknikerna beskrivs väl och de exempel som tas upp känns till en början väldigt användbara. Men när jag tagit mig igenom en stor del av boken känns det något upprepande. Alla motståndsstrategier och tillhörande scenarion flyter ihop för mig. Berit Ås säger i intervjun att teorin om härskarteknikerna är mest användbar i det antal och i det formatet hon formulerat dem, alltså en broschyr. Jag förstår verkligen vad Ås menar, och jag önskar ibland att författarna hade dödat sina älsklingar lite mer hänsynslöst än de gjort. En del kapitel är spretiga, med anekdoter och beskrivningar som inte passar in utan bara förvirrar mig som läsare. De tar upp viktiga och relevanta exempel som gör det enklare för läsaren att koppla det till verkligheten, men antalet exempel är onödigt många.

Härskartekniker kan ibland bli ett lagbrott, och med hjälp av denna bok kan det bli klarare vilken lag det handlar om.

Inte bara individuellt och kollektivt motstånd i specifika situationer tas upp, även juridiska argument presenteras av författarna. I bokens appendix finns massor av relevanta lagar att ta del av, som argument och grund till varför dessa härskartekniker inte ska förekomma. Detta gör att läsaren enkelt kan hitta lagar att använda för att argumentera för sin sak i olika situationer, till exempel med en kollega, chef eller annan person som är ansvarig för att motverka härskartekniker. Motståndsstrategierna som tas upp genomgående i boken kopplas också till dessa lagar, och gör boken till en användbar handbok. Härskartekniker kan ibland bli ett lagbrott, och med hjälp av denna bok kan det bli klarare vilken lag det handlar om.

Trots att kvalitén är ojämn belyser Fem härskartekniker: femtio motståndsstrategier viktiga kärnfrågor när det kommer till härskartekniker – kollektivt motstånd och hur det hänger ihop med strukturellt förtryck. Däri ligger bokens styrka. Jag får aha-upplevelser flera gånger under min läsning och har klistrat fast minst 20 post it-lappar i mitt ex av boken. Det är en lättläst och ögonöppnande bok, och jag tror att många kommer finna styrka och kunskap i den.

KulturEbba Sigeback