14 konstnärer, en kropp

Kim Noble, kroppen som är hemmet för över hundra personligheter och 14 konstnärer, är nu aktuell som utställare i London tillsammans med konstnärer som Salvador Dalí och Andy Warhol. Men vem är Kim Noble, som person och konstnär?

Screen Shot 2017-11-11 at 14.20.32.png

Den 19 november ställer Zebra One Gallery i London ut fjorton konstnärer under samma namn: Kim Noble. Kim är egentligen bara det juridiska namnet på den fysiska kroppen. För Kim lider av Dissociativ identitetsstörning (DID) och har i själva verket upp till hundra personligheter, varav fjorton är målande konstnärer. Patricia, som är den fysiska kroppen Kims huvudpersonlighet, ska ställas ut på eventet tillsammans med de andra konstnärliga personligheterna i Kims kropp.

Kims bakgrund är en tragisk historia där hennes problem endast långsamt, långsamt förbättras efter timmar i terapi. Det är troligt att hennes DID utvecklades under hennes första år, mellan ett och tre blev hon nämligen regelbundet fysiskt och sexuellt utnyttjad av sina föräldrar. Under resten av barndomen flyttade hon ofta mellan olika familjer och vänner, och här började ledtrådarna visa sig. Hon blev framför allt sedd som ett problembarn, ett ljugande barn, som påstod att hon inte kunde minnas de grejerna hon gjort, ibland bara timmar tidigare. Under tonåren försökte hon ta livet av sig flera gånger och låg ofta inlagd på olika institutioner och behandlades då för anorexi och bulimi.

I 20-årsåldern så jobbade Kim som lastbilschaufför, fram tills en incident när hon under en körning bytte personlighet till en som inte kunde köra lastbil. Hon krockade in i ett flertal andra bilar. På sjukhuset blev hon då diagnostiserad med schizofreni, men problemen och minnesluckorna kvarstod. Under samma årtionde blev Kim arresterad både för pedofili och att ha kastat syra i en mans ansikte, utan att hon som någon annan personlighet har något minne av de händelserna. Efter de händelserna tog dock andra specialister över hennes fall och hon blev diagnostiserad med DID efter att hon i terapi försökt förklara de extrema minnesluckorna med alkoholproblem, utan att hon drack.

 

Ett inlägg delat av Lara Jade (@ghiyk)

Av en slump, mitt i Kims terapi, fanns där en psykolog som arbetade mycket med konst-terapi. DID-terapi är en mycket komplex form av terapi, där psykologerna måste lära känna varje personlighet och försöka förklara för dem om diagnosen och sedan få dem att acceptera den. Konst-terapin är en mer kortsiktig terapiform, som hon undergår parallellt, för att hitta lugn och trygghet i vardagen. Det tog huvudpersonligheten Patricia sex år att acceptera och förstå att hon hade DID, och det är ytterst få av de andra personligheterna som kan relatera till eller förstå diagnosen och dess innebörd. The Guardian har en lång artikel om Patricia och hur hon gått igenom olika faser av sitt liv som till exempel att föda barn och uppfostra det.

Huck Magazine har intervjuat Patricia om hennes egen, och de andra personligheternas konst inför utställningen i London i november. Där förklarar hon på att komiskt sätt att hon inte är nervös för hur hennes konst ska mottas eftersom det inte är hon som gjort största delen av den. Hon oroar sig dock ofta för att ha all konst hemma hos sig i skapandeprocessen, det känns, förklarar hon, som att hon stjäl från andra konstnärer när hon ser på det som de andra personligheterna målat. Men hon försöker hitta sig själv i att dela kropp med en konstnär hon ser mycket upp till och ofta inspireras av.

 

Patricia pratar insiktsfullt om konsten och vad den representerar för hennes – och hur den hjälper henne som helhet. “I think it’s all artists, there’s something that they are trying to communicate, and I don’t think it’s always conscious” säger hon. “I think it’s a way of communicating. Especially if you’re not able to verbalise how you’re feeling.”

 

Ett inlägg delat av Ana (@schnwttchn)

En av hennes personligheter Ria Pratt målar intensiva, färgglada, målningar som framför allt porträtterar extrema och våldsamma situationer. Scener där barn våldtas, misshandlas och lider. Ria Pratt är en av Kims mest våldsamma personligheter som har agerat på hennes barndomstrauman flera gånger, både genom konsten och genom fysiskt våld. Men i konsten kanaliserar hon nu de känslorna som ofta ställde till problem för de andra personligheterna. Det är tydligt att Rias målningar kommer från hennes mörkaste rum och är ett fantastiskt porträtt av ett skadat sinne. På ett större plan kan de appliceras till både självhat så väl som fysisk och psykisk misshandel. De skräckinjagande och demoniska tavlorna är geniala och kan omöjligt göra något annat än att stanna med en.

Mer om Kim och hennes personligheters konst finns här på hennes hemsida!