Desperata nödrop i fickorna på Zaras kläder

Gång på gång rapporteras det om modeindustrins inhumana baksida, där framför allt kvinnor arbetar under slavlika förhållanden. Den globala feministiska frågan är inget annat än absolut akut.

Det är inte bara ett rop på hjälp, det är ett panikslaget försök att få mat för dagen.

Vi har sett Cissi Forss dansa över bomullsfält i Indien i Gina Tricots reklam, vi har sett H&Ms skyltfönster prydas av tröjor med feministiska budskap. Tjejer på Facebook diskuterar systerskap varje dag. Men var är feminismen som ifrågasätter alla nivåer av samhället? Var är tjejerna som faktiskt står upp för det globala systerskapet? Är det de tjejer som bär Zaras “feminist”-tröjor? Är det samma personer som stoppar händerna i Zara-fickorna och hittar lappar från okända kvinnor som vädjar om deras hjälp?

I veckan har en skrämmande nyhet rapporterats från Istanbuls Zara-butiker. Zara, som är ett multinationellt klädföretag välkänt även i Sverige, omsätter 6,4 miljarder kronor om året. Samtidigt skrivs det om att deras fabriksarbetare nu har tagit steget att “ropa på hjälp” genom att lägga lappar i klädernas fickor. På lapparna beskriver de situationen i fabrikerna och uppmanar kunderna att hjälpa dem. Kvinnorna som jobbar i Zaras fabriker i Turkiet har blivit lurade på flera månaders lön och när fabriken en dag stängde ner utan förvarning blev de av med jobbet utan något hopp om att bli återbetalda de pengarna som företaget är skyldiga dem. Vem går egentligen pengarna till då?

 
Kvinnorna som jobbar i Zaras fabriker i Turkiet har blivit lurade på flera månaders lön.

En lapp ska ha haft texten: “Jag tillverkade varan du ska köpa, men jag fick inte betalt för det”. Det är inte bara ett rop på hjälp, det är ett panikslaget försök att få mat för dagen. Samma företag, "Bravo Tekstil", ägare till fabriken som lades ner, har tidigare varit med i skandaler där det kommit fram att de utnyttjat minderåriga flyktingbarn som arbetskraft.

 

För bara en månad sedan gick Zara ut officiellt och berättade att de arbetar på olika sätt för att höja levnadsstandarden för de som jobbar i deras fabriker. För att återgälda de liv som förstörts i fabrikens skräckvälde, har Zara skapat en fond som ska samla ihop pengar för att täcka upp för de månadslöner som inte betalats ut till arbetarna. Det är ett prydligt sätt att rädda sig själva, samtidigt som ingen förändring faktiskt sker.

Läs mer om vilka arbetsförhållanden fabriksarbetare i textilindustrin har i till exempel boken Modeslavar av Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom.

Skriv på uppropet och/eller donera pengar.

 

SamhälleLinnéa Franz