Kulturdebatterna 2017

LoveStory listar kulturdebatterna vi fått stå ut med under året som gått.

Skam-Noora – en bra förebild eller inte?

noora.jpg

2016 års Skam-feber spädde över på 2017. En karaktär som särskilt berörde oss var Noora, och ett tag verkade det nästan som om hon var en livs levande person. Det diskuterades bland annat om Noora var en bra feministisk förebild för unga tjejer eller inte. “I sexscenerna ligger Noora stel som en vandrande pinne. Ibland svankar hon utmanande med rumpan och kastar lite lojt med håret” skrev Zara Kjellner i Expressen Kultur och Virve Ivarsson kontrade i samma tidning med att Noora är en feministisk förebild just för att hon inte har sexuell självsäkerhet men inte låter detta hindra henne. I Nyheter24 skrev Gabriella Bark att "Noora i Skam är den mest falska människan jag skådat i TV".

 

Stökiga gäng på bibliotek

År 2017 pratades det en hel del om att friden på landets bibliotek störs av stökiga ungdomar som patrullerar in i gäng och tar över. Stockholms kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) menade i Svenska Dagbladet att “kraven på det tysta biblioteket är kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt”. Andra debattörer menade tvärtom att trångbodda barn från arbetarklassen behöver just en lugn plats att plugga på. Om någon verkligen undersökt ungdomarnas socioekonomiska bakgrund verkar mer oklart. Debatten har förresten säkert inte nåt sitt slut ännu, utan vi spår en fortsättning under 2018. Säkert 2019 och 2020 också.

 

Bokmässan (fortsättning på förra årets debatt) - bojkott eller inte?

bokmassan.jpg

Debatten om högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro på Bokmässan började redan förra året, men fortsatte i år sedan det blev klart att tidningen skulle få fortsätta ställa ut på mässan. Över 200 författare och översättare skrev i DN att de bojkottar mässan så länge Nya Tider får närvara. Något som till exempel Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kritiserar under rubriken “Kom till sans – kom till mässan” där hon menar att en bättre strategi är att närvara på mässan och visa att antirasisterna är många fler än rasisterna. Den över två år långa debatten om yttrandefrihet och antirasistiska strategier har slutligen mynnat ut i att Nya Tider inte är välkomna som utställare på Bokmässan nästa år. Om själva debatten därmed är över, får vi se.

 

Flaggan på Sergels torg

I augusti stod plötsligt en krökt flaggstång med svenska flaggan och såg ledsen ut på Sergels torg i Stockholm. Att det var ett konstverk förstod man ganska snabbt – men vad betydde det? Den kristdemokratiska politikern Erik Slottner var snabb med att skriva i ett pressmeddelande: “Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång. Är det så vi vill marknadsföra vårt land för besökare, nyanlända och våra egen medborgare?” Snart blev det känt att konstverket hette Du gamla, du fria och konstnären Mattias Norström. Norström sa att verket var en hyllning till Sverige, som han älskar, och ingen provokation. En debatt på denna debatt som vi gärna hade sett är: hur intressant var den här konsten?

Foto: Matilda Rahm / Kulturhuset Stadsteatern

Foto: Matilda Rahm / Kulturhuset Stadsteatern

 

#metoo

Behövs en närmare förklaring? Metoo började som ett uppror i Hollywood med övergreppsanklagelser mot filmproducenten Harvey Weinsten – och fortsatte vidare ut i världen. Inte minst i Sverige fick kampanjen fäste, med upprop från över 20 olika branscher och tusentals undertecknare. Vi har mötts av hundratals berättelser från både kända och okända kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av män. Flera välkända mediemän har fått kicken från sina jobb då det blivit känt vad de utsatt andra för. Egentligen kanske man inte kan kalla det debatt, då de flesta som uttalat sig offentligt varit eniga: övergreppen måste upphöra. Lite debatt blev det i alla fall, till exempel kring hashtaggen #Ihave som började spridas av män och killar som ville ta ansvar och erkänna att de begått övertramp – och, om man vill vara taskig, indirekt tala om vilka övertramp de inte gjort? Dock fick #Ihave-trenden ganska snart kritik och männen uppmanades att istället för att söka likes anmäla sig själva till polisen.


Alexander Bard som expert på "millennials"

H&M sjönk som en sten på börsen i slutet av 2017 och för att rädda upp sina siffror tog man hjälp av "filosofen" Alexander Bard – som några veckor tidigare rasat mot #metoo-kampanjen (på Twitter menade han bland annat att kvinnor hittar på historierna om männen som våldtagit dem). Många menade att Bard därmed var en något olämplig person att ta hjälp av för att “nå millennials”... Det senaste Bard sagt om samarbetet är "det är ingen feministbrud i världen som kan få mig att förlora ett enda uppdrag".

 

Anna Axfors