Poddveckan 47 och 48

Äntligen dags för fler poddar! Den här veckan är fylld av teater, sexism, gudinnor och mammor. Frågan är hur poddarna ska toppa det.

En varg söker sin pod - om teater och sexism

en varg.jpg
Skillnaden mellan dem och oss är att deras dörrar var öppna, och det är därför de är på tv nu.

I veckans EVSSP pratar Liv och Caroline om den svenska komedi-världen, om hur den är strukturerad och varför så få kvinnor kan nå framgång inom humor. De utgår ifrån ett avsnitt av tv-serien Grotesco som handlar om just detta. Liv är trött på att män får credd för att de säger något som hon och andra feminister har sagt i årtionden, och Carro tycker att avsnittet skär sig lite eftersom det är en så ärlig porträttering av verkligheten, liksom flera tidningar redan kommenterat. Det hade varit roligt om det inte var för att den var så lik verkligheten. Ett nostalgiskt samtal om att sätta upp teatrar och skriva manus från mellanstadiet till gymnasiet uppstår. De gjorde det precis som de manliga komikerna i tex Grotesco, men, säger Caroline: “Skillnaden mellan dem och oss är att deras dörrar var öppna, och det är därför de är på tv nu.”

De ragear på att folk påstår oss leva i en “Full Patte”-tid när Full Patte är det enda kvinnofrontade program som fått finansiering av SVT någonsin (typ), och samtidigt förpassas till den eviga tv-kvinnofällan: att få noll kronor och sedan bara sändas på nätet.  

STEP IT UP SVT hälsar Liv och Carro från en varg denna veckan!

 

Fredagspodden - avsnittet då vi fick träffa Hanna och Amandas mamma 

170x170bb.jpg

Denna veckan i fredagspodden händer något så sjukt som att de har en GÄST! Gästen är inte vem som helst heller! Det är deras MAMMA. Fredagspoddens faktiska moder! De börjar med att prata om charterresor och undrar varför deras familj åkte på charter överhuvudtaget, så de ringer sin mamma och börjar ställa frågor, för att sedan gå in i minnena och nostalgin helt och hållet. De frågar sin mamma om varför hon var så slapp när de växte upp, de berättar om gången då de alla tre (varför?) skulle göra risktvåan inför uppkörningen. I salen där de satt för teorigenomgång tog Hannah och Amanda mamman åt sidan och sa att de måste gå, för att de verkligen inte ville göra teorin. Mamman hittar då på att deras morfar har dött och de åker hem och käkar pizza. Mamman försvarar sig och berättar att hennes mamma var likadan, vilket får Amanda att inse att hon själv är likadan med sina barn.

Ett vackert generationsmonument visar sig; hur små mönster går igenom från moder till moder.

 

Lunch med Montelius - blir salongs på drag

912@70.jpg
Gunilla berättar innan det börjar om den personen-som-inte-nämns-som-alla-pratar-om från svenska akademien

Podden börjar med att de dricker Chablis ur brandgula kåsor, stämningen i podden är som vanligt: helt fantastisk. De ska se på “Christmas Queens” på Lejon i Stockholm. Gunilla berättar innan det börjar om den personen-som-inte-nämns-som-alla-pratar-om från svenska akademien har varit lite för påstridig med att hon skulle vara med på deras möten fastän hon inte ville. Hennes reaktion på detta var att hon satte sig på toaletten när de pratade på telefon och bajsade samtidigt som hon förklarade att hon inte ville att han skulle ringa henne mer. Älskvärt ändå? Resten av avsnittet är de LYRISKA över showen men diskuterar om det var värt de 700kr som biljetten kostade, de tycker det, men känner ändå att det är lättförtjänta pengar för showen att ta 700kr per biljett jämfört med kvalitén.

 

Genushistoriepodden - historien om sexgudinnan Ishtar

IMG_0386.jpg
Och Ishtar förblev kvar på jorden, making people fuck again! En lycklig saga!

Genushistoriepodden, denna vecka väldigt avslappnat och mysigt. De berättar i alla fall om Ishtar och sägnen kring hennes liv och gudinneksap. Ishtar är bland annat: stridsgudinna, sexgudinna, magins gudinna och kärlekens gudinna. Det finns teorier kring att det engelska ordet “star” kommer från hennes namn. Ishtar var i alla fall sexualitetens gudinna i det forna Mesopotamien. När hon försöker förföra Gilgamesh så säger han nej; hon blir rasande och ber sin pappa Anu skicka ner Gugalanna; pappan tar det på allvar och kaos utbryter, folk mördas och marken öppnar sig. Gilgamesh och hans kompis lyckas ha ihjäl gugalanna, men det leder till en stor sorg och han bestämmer sig för att bygga en ark för att rädda allt kvarlevande (låter det bekant?). Gilgamesheposet är världens äldsta litterära verk, bara det berör ju.

En annan story om Ishtar berättas, när hennes man Tammuz dör, följer hon efter ner i underjorden för att rädda honom, men hon måste ta av sig något varje gång hon går igenom en port. När hon gått igenom sju så är hon naken, hon ser då underjordens drottning och kastar sig över henne i rent raseri, men drottningen kastar 60 sjukdommar på henne. Utan Ishtar har folk på jorden slutat ligga, kungen skickar ett bud för att hämta tillbaka Ishtar. Ishtar tillåts återvända till världen om hon skickar ner någon annan, och hon märker att Dumuzid (också hennes man?) inte sörjer hennes frånvaro så hon skickar ner honom. Hans syster blir så ledsen att hon delar tiden i underjorden med honom ett halvår i taget. När han försvinner dör blommor och växter och när han kommer tillbaka kommer de till liv, och det var så vi fick årstider på jorden. Och Ishtar förblev kvar på jorden, making people fuck again! En lycklig saga!

Finns det något mysigare än mytologier och sägner om gudinnor? Lyssna på podden för hela berättelsen! Linda har också tatuerat in Ishtar på sin rygg berättar hon i avsnittet, så fantastiskt fint!

 

Citatgodis!

“Men nu skulle vi åka på en resa hela familjen!"
“Varför skulle vi det?”
“Jag tror att det var för att rädda någon skilsmässa? Jag vet inte!”
-ca 1:30 min in fredagspodden, All exclusive

“Joakim fortsätter med att glassa runt på en motorbåt i fantastiskt väder - vad gör Linda då? Jo hon får gå till skansen och hänga med en råtta!”
-ca 21 minuter in Lilla Drevet, De gamla krönikörerna

“All utveckling ligger någonstans i förödelsen”
-ca 33 min in i Dilan och Moa, YIN OCH YANG I ÅNGESTVÄRLDEN

“Det verkar vara så roligt, folk får så mycket uppmärksamhet när de gifter sig! I månader!”
-ca 4:30 min in i Äkta spåman, Äntligen möter vi Hanna Hellquist!