Bota dina torra läppar

Är du också torr lite överallt nu? Många upplever torra händer, torr hy i ansiktet och torra läppar. Här kommer tips på hur man stävjar torra läppar.

Många saker orsakar torra läppar, det kan vara att vädret har slagit om till vinter eller att man befinner sig på ett kontor hela dagarna med dålig luft. Den kalla torra kylan som kommer om vintrarna är inte direkt bra för läpparna. Torra läppar är extra jobbigt för att man vill bara slicka sig om läpparna hela tiden, men det hjälper ingenting – snarare tvärtom eftersom saliven kan irritera läpparna, och är läpparna redan lite skadade av sprickor kan det bli värre.

Så, steg 1 i kampen mot torra läppar: sluta slicka dig om läpparna. Ha alltid ett cerat nära till hands!

Vilket cerat/läppbalsam ska man ha då? Du kan ju alltid ha klassikern Lypsyl om du känner att det funkar för dig. Men det kan behövas lite extra om du har extra torra läppar.

 

Burt’s Bees Beeswax lip balm innehåller förutom bivax också kokosolja, solrosolja och vitamin E som mjukgör läpparna.

The Body Shop har läppbalsam med vitamin E (en antioxidant som skyddar läpparna) och dessutom SPF 15. Ja, SPF ska man ha i hela ansiktet och man får inte glömma läpparna! De har också en rad andra produkter, till exempel läppbalsam med doft av granatäpple som innehåller bivax. Deras populära handkräm med hampa finns också som läppbalsam-variant med hampafröolja som är vårdande.

På Apoteket finns (förutom den klassiska Försvarets Hudsalva) Cicaplast Lips, ett läppbalsam från La Roche-Posay som är lugnande, skyddande och reparerande. Deras handkräm i samma serie är fantastisk. Avénes Cold Creme för läpparna finns också och är fuktgivande, närande, reparerande och absorberas snabbt. Båda rekommenderas varmt!

Om du vill gå all in på läpparna kan du också lägga en läpp-mask, och för att förstärka effekten av den kan du scrubba läpparna innan! Du kan scrubba läpparna innan du lägger på läppbalsam också så klart. Men scrubba lagom!

Scrubba läpparna med Sugar Plum Fairy från Lush

Scrubba läpparna med Sugar Plum Fairy från Lush

På Lush finns det olika läppscrubb som alla har en strösockerbas som exfolierar huden. De innehåller också jojobaolja och olika smaker. Smaker? Ja, till exempel deras Bubbelgum-scrub och Sugar Plum Fairy kan man slicka bort från läpparna. Men man skulle ju inte slicka sig om läpparna? Ja, ja, det är gott! Lush har ju också läppbalsam som innehåller bivax, sheasmör, kakaosmör och aprikoskärnolja som är fuktgivande och alla doftar så klart ljuvligt.

Sephora har masker för läpparna i två varianter. Dels deras sheamask och en mask med ros som återfuktar och mjukar upp, medan sheamasken reparerar. På Kicks finns till exempel Rodials Dragons Blood Lip mask som innehåller hyaluronsyra och drakblodsextrakt. (Drakblod är kåda som kan komma från olika träd, inga drakar skadades alltså vid tillverkningen av den masken). 

Även om du har torra, fnasiga läppar kan du ändå ha läppstift! Börja med en scrub och använd sedan ett läppstift som är mer vårdande. Iduns läppstiftserie innehåller förutom vitamin E även hjortronolja som gör läpparna mjuka. Clarins Rouge Eclait är också vårdande med olika fettsyror och även här vitamin E. The Body Shops matta läppstift innehåller (surprise) vitamin E! Och bivax och paranötsolja som hjälper till att hålla läpparna mjuka.

Lycka till i kampen mot torra läppar!

BeautyMalin Håård