Födelsevrålet skriker så att politikerna ska lyssna

Natten till onsdagen lades Sollefteå BB ner, vilket innebär att patienter nu är tvungna att resa minst tio mil för att få vård. 

I veckan har människor ockuperat sjukhuset och nedläggningen väcker protester runtom i landet.

En av organisationerna som kritiserar beslutet är Födelsevrålet, som startat kampanjen #vrålamedoss. 

Födelsevrålet är en rikstäckande ideell organisation som verkar för en tryggare förlossningsvård ur den födandes perspektiv. Organisationens syfte är att påverka politiker, beslutsfattare och den allmänna opinionen och på så vis bidra till en tryggare förlossningsvård i hela landet. Därtill så hjälper Födelsevrålet föräldrar och blivande föräldrar genom sin jour och sina samtalsgrupper.

Efter nedläggningen har ABF i Sollefteå dragit i gång en kurs i "Bilförlossning" för blivande föräldrar. 

Amie Bramme Sey, som är journalist och driver podden RASERIET, är en av ansiktena utåt för Födelsevrålets kampanj #vrålamedoss. I ett inlägg på Facebook skriver hon: 

"BB Sollefteå stängs ner och börjar lära ut bilförlossningar till gravida föräldrar istället. Så att dom själva kan förlösa bebisen i typ...bakluckan på bilen eftersom det blir så jävla långt till nästa BB. Bilförlossning - är det ens ett ord? 
2017 i det påstått jämställda Sverige är rätten till en trygg förlossning en klassfråga. Förutsättningarna skiljer sig åt för kvinnor som föder i storstad - landsbygd, från landsting till landsting, beroende på kvinnans språkkunskaper osv. 
Hur hade det sett ut om männen bar och födde fram barnen? Hade köerna till att få föda vart kortare då? Hade förlossningsskadorna varit färre? Kurserna i bilförlossningar enbart ett sjukt skämt? Antagligen."
Foto: Marcel Gereben

Foto: Marcel Gereben

Emma Pettersson Hernandez, talesperson för Födelsevrålet och initiativtagare till kampanjen, berättar att allt startade för ett år sedan som ett uppror mot nedläggningarna av BB Sophia och Södra BB i Stockholm. 

– Men snabbt insåg vi att problemet var större än två nedläggningar. Vi insåg att ingen för de gravida och födandes talan. Det finns ingen direkt brukarorganisation. Med kontakt med barnmorskor insåg vi att vi behövdes och har på kort tid vuxit till en stor organisation som har en självklar röst i förlossningsdebatten.

Följ Födelsevrålet på deras Facebook-sida

Alexandra Andersson