16 feministiska klassiker alla faktiskt måste läsa

Ta en titt i bokhyllan eller på Spotify-listan – vilka konstnärer är det du egentligen konsumerar?

LoveStorys Alexandra Andersson har listat några feministiska klassiker som alla faktiskt måste läsa – och helst genast.

1. Tjänarinnans berättelse – Margaret Atwood

Utgivningsår: 1985.

"När vi tänker på det förflutna är det bara de vackra tingen vi väljer ut. Vi vill tro att allt var precis så vackert."

Margaret Atwoods dystopi skildrar ett samhälle där kvinnor fråntagits alla sina rättigheter. I denna totalitära stat, som verkar ha uppstått i det som är dagens USA, finns tre alternativ för de kvinnliga medborgarna. Antingen blir man en blåklädd hustru, en grönklädd hushållerska, eller en rödklädd barnaföderska. Huvudpersonen Offred tilldelas rollen som rödklädd, och placeras i en familj för att avla och föda barn eftersom det är brist på fertila kvinnor. Men i patriarkatets strypgrepp rör sig en revolution. 

(Tips! Boken blir nu äntligen tv-serie och har premiär den 26 april.)

2. Glaskupan – sylvia plath

Utgivningsår: 1963

 "Jag kände mig mycket lugn och mycket tom, så som ögat i en virvelstorm måste känna sig, när det långsamt rör sig framåt mitt i det omgivande tumultet."

New York, 1953.

19-åriga Esther Greenwood har vunnit en tävling i en känd damtidning. Tillsammans med några andra unga kvinnor ska hon tillbringa en månad i den amerikanska metropolen. Nu ska vinnarna få möjligheten att skapa sig en grund inför sitt kommande arbetsliv, allt på damtidningens bekostnad. Genom att gå på galapremiärer, nätverka, få olika sponsrade gåvor, dricka drinkar och äta snittar, är tanken att kvinnorna ska skapa sig en identitet och framtid. Men Esther vantrivs och under sommaren blir hennes psykiska hälsa allt sämre. 

Glaskupan är Sylvia Plaths enda roman och utgavs först under pseudonym, bara veckor innan hennes självmord. 

3. Maken – gun-britt sundström

Utgivningsår: 1976.

"Jag klarar inte av att umgås med andra med honom, jag tycker för övrigt inte om att umgås med någon annan ”tillsammans med” någon, jag menar vara i större sällskap med någon som hör ihop med mig, som representerar mig på något sätt som jag representerar – jag avskyr till exempel att känna mig ansvarig för dumma vitsar som Gustaf uttalar; även om de andra skrattar sitter jag kall."

När två vill ha varandra men olika mycket, när man glider isär fast man vill vara ihop, när man glider hop fast man vill vill separera – hur gör man då? Går det att vara förälskad i flera, men ändå vara varandra trogna? Och vad innebär det egentligen att vara "fri"?

Martina och Gustaf försöker under sju års tid. Det är sent 60-tal och tidigt 70-tal, revolution och existentiell meningslöshet, konservatism och framåtrörelse; förändringens vindar blåser i Stockholm och den traditionella synen på kärnfamiljen vacklar – och i centrum står två människor som vill älska varandra men på olika sätt. 

4. Americanah – chimamanda ngozi adichie

Utgivningsår: 2013

"Den enda anledningen till att du säger att ras inte var ett problem är eftersom du önskar att det inte var det. Vi önskar alla att det inte var det. Men det är en lögn"

Chimamanda Ngozi Adichies moderna klassiker är en rik och komplex historia om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA. Americanah skildrar berättelsen om Ifemelu och Obinze liv. Som unga träffas de i Nigeria och förälskar sig i varandra, men när Ifemelu får ett visum för att kunna studera i USA kan Obinze inte följa efter. Attacken mot World Trade Center har gjort det svårare för män från afrikanska länder få tillträde till landet. I USA skapar Ifemelu sig ett liv; hon får vänner, inleder olika förhållanden och startar en en framgångsrik blogg som berör frågor som öppen och dold rasism. Åren går och en dag känner Ifemelu att det är dags för henne att återvända till Nigeria. Är det försent för henne och Obinze att skapa sig ett liv tillsammans?

5. Créme fraiche – suzANNe BRøgger

Utgivningsår: 1978.

"När vi älskar någon är det nästan alltid med utgångspunkt från en mer eller mindre idealiserad bild i bakhuvudet. Det ska så lite till för att få bilden förstörd, och otroheten upplever man när den andra visar sidor av sig själv - avgrunder till och med - som inte stämmer med bilden. Vi har tydligen ett väldigt besvär med att låta de sidorna hos de andra existera fritt och oberoende av oss själva." 

Suzanne Brøggers självbiografiska roman tar oss till Danmark, Thailand, Vietnam och USA; på sitt tigerblock antecknar hon berättelser om sex och självständighet, om frigörelsen från monogamin och patriarkatet. Hon lever i takt med sin egen lust och är ständigt öppen för nya bekantskaper och intryck, vilket tar henne till allt från krigets Vietnam till kollektiv nakenmassage på högsta våningen i en skyskrapa i New York. 

6. Rädd att flyga – erica jong

Utgivningsår: 1973

"Kvinnor är sina egna värsta fiender. Och ett dåligt samvete är det främsta vapnet för själv-tortyr... Visa mig en kvinna som inte har dåligt samvete och jag visar dig en man."

Poeten Isadora Wing är rädd för att flyga, rädd för känslan av att tappa fotfästet, att lämna den invanda tryggheten och ge sig hän åt en nyckfull framtid. Så är även känslan när hon sätter sig på planet till New York för att åka till en psykoanalytikerkongress i Wien. Väl där förändras hennes liv, och hon bestämmer sig för att utforska sina sexuella fantasier tillsammans med en man som inte är den hon gift sig med.

I Rädd att flyga myntade Erica Jong det numera etablerade uttrycket "the zipless fuck", "det knapplösa knullet". 

7. Under det rosa täcket – nina björk

Utgivningsår: 1996

”Feminism bör vara en kamp för att ordet ”kvinna” inte ska betyda någonting mer än sin definition, ”en människa med bröst och slida”. Då skulle ordet inte längre forma våra liv som det gör idag.”

Journalisten och författaren Nina Björk talar för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ''naturlig'' identitet – utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter. Under det rosa täcket väckte en enorm uppmärksamhet när den utkom första gången 1996 och anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren.

8. Egalias döttrar – gerd brantenberg

Utgivningsår: 1977

"Mannen är en kvinniska endast på grund av två saker; sitt avelsredskap och sin muskelstyrka."

Pojken Petronius växer upp i staden Egalsund i landet Egalia, där kvinnorna om morgnarna läser tidningen, pussar mannen på kinden och går till jobbet, medan männen oroar sig över barn, hem och ifall de kommer att ha råd med en ny särk till sin frus nästa firmafest.

Egalia befolkas av kvinniskor. Istället för man används epitetet dam och läraren för småskolan går under titeln herken (manlig motsvarighet till fröken). Varje pojke som nått en viss mognad måste bära PH, annars är han en slampa.

Petronius högsta dröm är att få bli sjökvinna, men föreställningen om äkta kärlek och en kvinna som tar hand om honom finns ständigt närvarande. Men allt eftersom Petronius blir äldre försöker han bryta sig loss från de rådande kvinnonormerna, och går med i en maskuliniströrelse vars mål är att skapa ett nytt samhälle där alla är lika värda.

9. Ain't I a Woman – bell hooks

Utgivningsår: 1983

"Det är uppenbart att många kvinnor har approprierat feminism för att tjäna sina egna syften, framförallt de vita kvinnor som stått i spetsen för rörelsen; men i stället för att själv ge efter för denna appropriering, väljer jag att åter- appropriera termen "feminism", för att fokusera på det faktum att "vara feminist" i dess sanna bemärkelse är att vilja att alla människor, kvinnor och män, ska frigöra sig själva från sexistiska rollmönster, dominans och förtryck.

I denna klassiska studie undersöker kulturkritikern bell hooks hur svarta kvinnor, från 1700-tal till modern tid, har utsatts för och fortfarande utsätts för förtryck av både vita och svarta män – och även vita kvinnor. Hon utmanar synen på ras och kön som två separata fenomen, och kritiserar den vita feminismen som hon anser har misslyckats med att inbegripa aspekter som rasism och klass.

Aint I a woman finns att läsa som PDF

10. Orlando – virginia woolf

Utgivningsår: 1928

"Jag är dödstrött på detta specifika jaget. Jag vill ha ett annat."

Virginia Woolfs semibiografi, delvis baserad på vännen Vita Sackville-Wests liv, handlar om den unge mannen Orlando som lever i England under 1500-talet. Han har bestämt sig för att inte bli gammal – något han heller inte blir. Orlando lever genom flera tidsåldrar som en ung man, tills en dag då han vaknar och upptäcker att han förvandlats till en kvinna. Han behåller samma personlighet och intelligens, men lever nu i en kvinnas kropp. 

Orlando finns att läsa som PDF.

11. Det mest förbjudna – kerstin thorvall

Utgivningsår: 1976

"Och efteråt, innan de hunnit pusta ut, lyfter de svettiga pannan och frågar om det var bra? Plikten att bli sexuellt tillfredsställd. Plikten att vara väluppfostrad, snäll, lydig, duktig i skolan, söt, smal, begåvad, glad, trogen, lugn, behärskad, moderlig. Sova gott om nätterna. Tycka om att laga mat. Tacka gud för att jag är frisk och arbetsam och har flera välskapade barn och en snäll man (när hade jag det)."

När en kvinna passerat en viss ålder slutar samhället definiera henne som en sexuell varelse. Hon förväntas vara mamma och maka, en självuppoffrande omhändertagerska, och alltid, alltid, sätta alla andra före sig själv.

Kerstin Thorvall krossar obarmhärtigt denna stereotypa bild av en kvinna över 40. I sin självbiografiska roman kastar hon sig i armarna på Den mest förbjudna och sätter sin sexuella frigörelse över barn, man och normer. 

12. Det andra könet – simone de beauvoir

Utgivningsår: 1949

"Man föds inte till kvinna, man blir det."

När det kommer till feministisk litteratur är det många som menar att Det andra könet är klassikernas klassiker. Ur ett historiskt perspektiv förklarar Simone de Beauvoir hur kvinnans roll som "den Andre" skapats och återskapats genom tiderna, och behandlar kvinnans olika roller, hennes utveckling, kvinnoförtrycket, och vad det faktiskt innebär att vara kvinna. 

Simone de Beauvoir hävdar att miljön för flickor och pojkar hjälper till att forma våra könsroller. Flickornas fysiologi och könsorgan omgärdas av tabun, medan pojkar uppfostras att vara stolta över sin maskulinitet. Vidare under uppväxten uppmuntras flickan till passivitet, vilket leder till att hon inte vågar lita på sin egen styrka, inte vågar företa sig saker och minst av allt: revoltera. 

13. So long a letter – mariama Bâ

Utgivningsår: 1979

"Vänskap har en prakt som inte kärlek har. Den växer sig starkare i strid, medan kärlek dödas av hinder. Vänskap står emot den tid som sliter och skadar par. Den har toppar som kärlek aldrig känt."

Mariama Bâs semi-biografiska debutroman skildrar kvinnorollen i det post-koloniala Afrika. So long a letter är skriven som ett långt brev, skickat från Ramatoulaye i Senegal till vännen Aissatou i USA. Ramatoulaye, som nyligen blivit änka, skriver om sin mans död, och återger samtidigt de viktigaste händelserna i deras liv. 

14. Det finns annan frukt än apelsiner – jeanette winterson

Utgivningsår: 1985

"Vad mig beträffar var karlar någonting man hade omkring sig, inte särskilt intressanta men ganska harmlösa. Jag hade visat den minsta känsla för dem, och bortsett från att jag aldrig hade kjol på mig kunde jag inte se att vi hade något gemensamt."

Jeanette Wintersons numera kultförklarade roman är baserad på hennes egen barndom. Hon är adopterad och växer upp i en frikyrklig arbetarfamilj i norra England, med en mamma som är djupt troende. Som ung är hon en framgångsrik väckelsepredikant, men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i planen tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar. 

Om sin debutroman har hon själv skrivit:

"Jag ville aldrig att 'Apelsiner' skulle läsas bokstavligt. Om jag kallar mig Jeanette, varför måste det då vara en självbiografi jag skriver? Henry Miller kallar sin huvudperson Henry. Paul Auster och Milan Kundera använder sina egna namn i visa av sina verk. Det gör också Philip Roth. Detta uppfattas av kritikerna som lekfull metafiktion. Om en kvinna gör samma sak antas det vara bekännelselitteratur. Handlar detta antagande om kön? Något som har med skapande auktoritet att göra? Varför skulle inte en kvinna kunna vara sitt eget experiment?

'Det finns annan frukt än apelsiner' är en roman." 

15. Bad feminist – roxane gay

Utgivningsår: 2015

"Jag är en dålig feminist, för jag vill inte bli satt på en feministpiedestal. Folk som sätts på piedestaler förväntas posera perfekt. Sedan puttar man ner dem när de klantar till det. Jag klantar till det hela tiden. Betrakta mig som redan nerputtad."

I Roxane Gays mångfacetterade essäsamling tar hon upp allt från Alfapet, fat camps, våldtäkter, Bill CosbyHungerspelen och Femtio nyanser av honom, till varför man gillar hiphop fast man vet att texterna är sexistiska. Vasst, roligt och utan varken ängslan eller uppmaningar, skriver Roxane Gay om kön, politik, etnicitet och sex. 

16. Norrtullsligan – elin wägner

Utgivningsår: 1908

"Jag har bara träffat på en, som uppskattar mitt människovärde, och han gjorde det inte heller."

I Elin Wägners debutroman och stora genombrott skildras fyra unga kvinnors liv i förra sekelskiftets Stockholm. Norrtullsligan handlar om kontoristerna Elisabeth, Baby, Eva och Emmys vänskap, yrkesliv och förälskelser. I deras delade rum på Norrtullsgatan spirar upproret och längtan efter ett annat sätt att leva.

Hur ska den moderna, självförsörjande yrkeskvinnan förena oberoende och självförverkligande med friheten att älska på lika villkor?

Alexandra Andersson