Grammy-galan: "Systraskapet gråter med Adele och Beyoncé"

Sophie Tanha skriver om hur nattens Grammy-gala väcker hopp efter att ha manifesterat systraskap och kvinnans rätt till sin egen kropp.

Inatt hyllades Prince och George Michael, Lady Gaga blev plötsligt metal och Jennifer Lopez, Katy Perry och A Tribe called Quest skickade alla ut mer eller mindre politiska signaler på Grammy awards. Det mest revolutionära var däremot inte nävarna som flög upp i luften medan Q-tip upprepade ordet “Resist”, motstånd. Nattens gala visade systraskapet vi alla behöver just nu, samtidigt som det komplexa kring graviditeter äntligen fick ta plats i kulturen.

Det känns som en självklarhet att Hollywood tar i från tårna i sina protestsånger mot Donald Trump, eller Agent Orange som Busta Rhymes passande nog kallade honom. Mannen i Vita huset är trots allt den andra presidenten som vunnit delvis på grund av sitt kändisskap. Bombtokige Reagan var den första som bytte stjärnglans mot krigsdans, men i stället för en häxjakt på kommunister bedriver Trump istället krig mot kvinnor och etniska minoriteter.

Jag kan bara tänka mig hur blodtrycket steg i det orangea nyllet när han såg Adele visa världen hur vita kan alliera sig i kampen mot rasismen. När Adele tog tillfället i akt att bryta sitt pris och dela det med Beyoncé bröt hon även faktumet att "Album of the year" bara har gått till vita personer sedan 1999. Under bästa sändningstid får vi se en tårfylld Adele öppna sig om tiden efter sin förlossning innan hon förklarar sin kärlek för heliga Beyoncé. Hela systraskapet i västvärlden gråter med dem.

Denna mäktiga scen, skrämmande lik slutscenen i Mean Girls när Cady Heron bryter sin prom queen-krona itu, är bevis på att trots att Trump har tagit sig från tv-rutan till politikens korridorer, så ligger makten kvar i kulturen. Samtidigt som friheten till abort hotas, riktar nöjesvärlden blicken mot kvinnors rätt till att själv ha makten över sin reproduktion. Det manifesteras i Beyoncés framträdande trots tvillingarna i magen, ett framträdande som också bryter uppfattningen om att kvinnokroppen bara får synas i sexuella sammanhang.

Det politiska klimatet i USA är lika delat som statyetten Adele bröt itu, men söndagsnatten bevisade ännu en gång att staterna egentligen är en monarki − och det är Queen Bey som sitter på tronen.

Sophie Tanha