Världens första transgender-docka är utformad efter 16-åriga Jazz Jennings

Jazz Jennings som docka. 

Det New York-baserade företaget Tonner Doll Company kommer släppa en Jazz Jennings-docka, troligtvis världens första utformad efter en transgender-person. Den begränsade upplagan kommer senvåren 2017.

16-åriga Jazz Jennings är just nu aktuell i USA med reality-showen "I am Jazz", men första gången Jazz Jennings framträdde offentligt var redan 2007, i programmet 20/20. Då var hon bara 6 år gammal men berörde tv-tittarna med sin styrka och integritet:

Trots att Tonner Doll Company ofta marknadsför sina dockor som samlarobjekt till vuxna, så kommer just den här vara för barn. Jazz Jennings själv älskade dockor som barn, eftersom de gav henne möjlighet att uttrycka sin rätta könstillhörighet. Så att en docka som är utformad efter henne själv och med hennes namn kommer släppas känns naturligt, säger hon i en intervju.

Jazz Jennings i sin reality-show I am Jazz, som handlar om livet som tonåring och transgender. 

Det återstår att se vilka barn som kommer ha råd med Jazz-dockan, som kommer kosta $89.99, vilket motsvarar ungefär 800 svenska kronor. Men att den ens finns på marknaden är ju, som Jazz Jennings säger, ett steg framåt. 

"Jazz står för allt som jag respekterar med mänskligheten — hon är oerthört modig, intelligent, varmhjärtad och kreativ" säger dockföretagets grundare Robert Tonner, som också är den som designat och skulpterat dockan. 

 

 

Anna Axfors