Myrna Lorentzson om de viktigaste grunderna i hudvård

Hudvård måste inte vara lika med att köpa dyra produkter. Här listar LoveStorys egna stilguru Myrna Lorentzson grunderna i hur huden fungerar. (för kunskap kostar ingenting!)

Ofta stöter jag på människor som på olika vis har problem med sin hy, och dålig hy är även ett ämne jag och mina vänner diskuterar återkommande. Jag kan tänka mig att vi är många som delar detta och även fast jag upplever att jag haft tur med min hy kommer det alltid perioder då jag har problem med den. Därför tänker jag nu dela med mig av olika hudtyper och hur de bör behandlas.

 

Torr hy

 • Känns obekväm efter rengöring eller en dusch.
 • Känns torr i slutet av dagen trots att du smort in den ordentligt på morgonen, och sminket känns ojämnt.
 • Blir öm och och känslig i kallt väder.
 • Känns tråkig och flagnar lätt under vinterhalvåret, speciellt runt näsan, ögonlocken och på kinderna.
 • Har små porer.
 • Känns torr om morgnarna, speciellt om du inte smort in den innan du gått och lagt dig.

 

Om du har torr hy känns den oftast något enklare under sommaren, men vintern kan verkligen vara ett helvete för torrhyade. Det är då extra viktigt att använda en kräm som mjukar upp och återfuktar ordentligt. Produkter som innehåller mineralolja bör undvikas, likaså vaselin, dessa kan trigga utbrott i ansikten med torr hy. Istället bör du använda oljiga, lindrande rengöringskrämer, vegetabiliska oljor, rika krämer som skämmer bort din hy och milda exfolianter (exfoliering innebär avlägsnande av de äldsta döda hudcellerna på hudens yttersta lager).

 

Känslig hy

 • Känns ibland varm och kliar efter rengöring.
 • Blossar lätt upp vid användning av nya ansiktsprodukter.
 • Är mer irriterad och känslig under vissa perioder av menscykeln.
 • Kan vara oljig, torr, uttorkad eller en kombination av alla.
 • Känsligheten kan komma och gå.
 • Är benägen att få röda, kliande “prickar” som blir värre om man petar på dem.
 • Ser ibland “arg” och blossig ut efter en dusch.
 • Är känslig för sol och bränns enkelt.  

 

Denna hudtyp kan vara otroligt jobbig för dig som älskar skönhet. Det finns så många produkter som innehåller aktiva ingredienser, som trots att de är helt ofarliga kan förvärra känslig hy till den grad att de är obekväma eller i värsta fall omöjliga att använda. Grejen är att det oftast bara är en eller två ingredienser som förvärrar känslig hy, problemet är att dessa ingredienser är så vanliga i skönhetsprodukter att de känns helt omöjliga att undvika. Det kan verka som en jobbig och tråkig process, men det är absolut värt att ta reda på vilken eller vilka produkter som orsakar irritationen genom att skala bort en produkt åt gången tills det går att identifiera produkten/erna som orsakar utbrotten.

 

Kombinationshy

 • Porerna är större runt näsan, i pannan och på kinderna.
 • Kinderna kan upplevas torra.
 • T-zonen, det vill säga pannan, näsan och hakan är oftast oljigare och kan enklare drabbas av finnar eller fläckar, speciellt under vissa delar av menscykeln, under en graviditet eller klimakteriet.
 • Det är svårt att hitta en återfuktare som är bekväm för hela ansiktet.
 • Sminket blir ojämnt under dagen.

De flesta verkar tro att de har kombinationshy till viss grad, vilket på ett sätt stämmer - de flesta av oss upplever någon gång under vår livstid kombinationshy. Denna hudtyp blir enkelt ostadig av hormoner, och förvärras oerhört under klimakteriet. Förnuftig hudvård är oerhört viktigt, ofta börjar kombinationshy som ganska balanserad hy som fått utstå dålig behandling, till exempel genom för få oljiga produkter eller en alldeles för rik återfuktare. De flesta kombinationstyper föredrar strukturen, känslan och uthålligheten som uppnås genom en oljefri återfuktare, vilket inte är några problem. Man bör dock balansera med vegetabiliska oljor på kvällen och regelbunden användning av en mild, flytande exfoliant. En skummande ansiktstvätt är inte att föredra, i synnerhet inte de som innehåller sulfater (SLS). Ett hudbalsam, en olja eller en krämig rengöring är snällare mot obalanserad hy.

 

Oljig hy

 • Glansig.
 • Porerna är stora och syns väl. Ofta med pormaskar.
 • Oljig hy är mer benägen att bli prickig eller finnig, detta påverkas mycket av hormoner.
 • Känns bekväm efter en dusch eller ansiktsrengöring.
 • Om en bit papper pressas mot hakan en timme efter rengöring av ansiktet går det att se genomskinliga oljefläckar.

 

Oljig hy kan vara oerhört svår och knepig att behandla. Det kan vara svårt att få smink att hålla sig kvar och ansiktet kan kännas oljigt direkt efter applicering av foundation eller puder. Dock, det är viktigt att inte undvika återfuktande krämer och oljor för behandling av oljig hy. Däremot bör mineraloljor, shea- och kakaosmör samt superrika mjukgörande krämer undvikas. Men som sagt, alla typer av oljor behövs inte undvikas om du har oljig hy, trots att det säkert känns bekvämare för ansiktet. Tillsammans med en snäll rengöring är en bra olja din bästa vän.

Normal hy

 • Varken oljig eller torr (men kan ibland kännas glansig eller torr).
 • Bekväm och len.
 • Små porer.

 

 

Begreppet normal är aldrig optimalt när man pratar om utseende, men i detta fall betyder normal välbalanserad. Du får sällan finnar och huden känns oftast bekväm. Om detta är din hudtyp så är det bara att njuta, din hy är lätt att hantera och inte speciellt känslig för produkter eller krämer. I perioder kan såklart även normal hy övergå till torr eller oljig, men få inte panik. En något torr hy är att förvänta sig vid kallare väder.

 

Uttorkad hy

 • Kan se svag och slö ut.
 • Känns fylligare och friskare direkt efter en dusch.
 • Reagerar positivt om du tar en ångbastu eller i fuktigare väder.
 • Desperat efter återfuktande produkter efter en dusch.
 • Huden kan ibland flagna när du sminkar dig, speciellt runt ögonen och näsan.
 • Läpparna känns torra.

 

Ända fram tills ganska nyligen har uttorkad hy blandats ihop med torr hy, men de är inte över huvud taget samma sak. Torr hy behöver olja medan uttorkad hy behöver vatten. Vissa hudtyper är bättre än andra på att binda vatten, uttorkad hy behöver alltså inte bero på att du dricker för lite vatten. Såklart kan det vara värt att se över hur mycket vatten du dricker, om du vet med dig att du dricker för lite och har en torr hy kan det vara en bra ände att börja i. Ämnen som binder vatten till ytan är att föredra om du har uttorkad hy. Glycerin- och hyaluronsyra funkar utmärkt till detta ändamål och är båda snälla mot huden, leta efter dessa i dina hudvårdsprodukter.

Det var allt för mig, jag hoppas att jag lyckats vägleda er något i er jakt på bekväm hy, för “the only thing worse than feeling like crap, is looking like crap too”.

 

Boktips!

När jag berättade för mamma att jag skulle börja skriva om skönhet för ett webbmagasin vid namn LoveStory gav hon sig direkt ut på jakt efter ~seriös litteratur~ i ämnet. Hon återvände med boken Pretty Honest av Sali Hughes och jag älskar den. Boken som är fullproppad med skönhetsrelaterade tips har fått mig att se med nya ögon på mitt egna ansikte, och jag blir mer och mer sugen på att vårda det.

 

 

Myrna Lorentzson