Björn Ranelid: “Min fru säger att jag har ett sjätte sinne”

Anna Axfors dricker vin med Björn Ranelid i tre timmar, de pratar bland annat om varför han inte kommer ställa upp i Melodifestivalen igen.

 

Trollhättans bibliotek bokade mig och Björn Ranelid till en författarkväll. Efter våra framträdanden (där Björn konsekvent kallat Trollhättan för Borås) så åker vi till hotellet i hans Jaguar. Jag passar på att ställa några frågor för LoveStory-läsarnas räkning.

Är du rik?

– Nej. Jag har väl dragit in 200 miljoner genom åren, men jag har gett allt till min fru.

Du sa på scenen att du är den enda i Sverige som varit med i alla tv-program som finns, stämmer det?

– Säg någon annan som varit med i Malou efter Tio, Melodifestivalen, Skavlan, Babel, Vänligen Lars Lerin, Let’s Dance, Stjärnorna på Slottet, På spåret, med mera. Jag är också den enda som har spelat fotboll och vunnit Augustpriset.

Skulle du kunna ställa upp i Melodifestivalen igen?

– Jag skulle kunna, men inte vilja. Den gången blev jag tillfrågad. Varför skulle jag vara med i igen? Jag sjunger ju inte. Ska jag stå och deklamera igen? Då blir det ju någon slags rap.

 

När vi kommit fram till hotellet sätter vi oss i foajén och Björn åker upp till rummet för att hämta en vinflaska han säger att han fått. Han kommer tillbaka med en flaska från minibaren som vi delar på.

 

I ditt Sommar i P1 2008 så sa du att din pappa kanske inte är en din riktiga pappa, en tanke som inte ens slagit dig innan. Hur mycket av det du säger kommer så spontant?

– Mycket. Det kusliga är att efter det sommarpratet så hörde en person av sig och påstod sig veta vem min biologiska pappa var. Och det verkar stämma. Min nästa bok kommer handla om det. Mitt sjätte sinne ska den heta.

 

Har du ett sjätte sinne?

– Det vet jag inte, det är min fru som brukar säga det. Hon var med under mina föräldrars död.

 

Vad hände då?

– Det kan jag inte ens prata om. Det är så kusligt att det inte är klokt.

 

Hotellet vi bor på serverar mat mellan klockan 18 och 20, nu är det midnatt men Björn har bett personalen lägga undan en tallrik åt honom. Chili con carne med ris. Björn ger beröm för maten, och när servitrisen säger "det är ju ganska enkel mat" så säger Björn "nej, det här är inte alls enkel mat". När hon gått vänder han sig till mig:

 

– Där ser du, jag har fans överallt.

 

Kan jag skriva att du har ett sjätte sinne?

– Nej, jag har aldrig sagt att jag har ett sjätte sinne, du kan skriva att min fru sagt att jag har ett sjätte sinne.

 

Din fru är din manager. Varför är hon inte med idag?

– Hon tar hand om hunden.

 

Det har varit en inspirerande kväll, ditt framträdande var på en timme och mitt på femton minuter. Du sålde 30 böcker och jag inga. Vad har du för karriärstips till mig?

– Lär dig två dikter utantill och prata sedan om språkets skönhet och magi. Behåll barnet inom dig. Var som en vattendroppe som droppar på en spisplatta. Kom ihåg att du redan har kommit längre än 98% av Sveriges befolkning. Och jag har kommit längre än 99,99999999% av Sveriges befolkning.

Vinet är uppdrucket och efter att ha kollat på några Youtube-videos med Helen Sjöholm ("det här är sånt som går rakt in i hjärtat") så åker jag upp till mitt rum. Bakom mig hör jag Björn fråga personalen hur länge hotellfrukosten serveras nästa dag. "Då sover nog jag tyvärr" säger han när han fått svaret. Jag får hans telefonnummer också, jag får ringa när jag vill, prata om vad jag vill. Kanske ringer jag någon gång, kanske inte.

Björn Ranelid är aktuell med SVT-dokumentären Björn Ranelid, människan och ordet den 9 januari.

"Du har redan kommit längre än 98% av Sveriges befolkning" säger Ranelid

Ett foto publicerat av Anna Axfors (@poetissan_90)

Anna Axfors