Hur romantiken förstört den verkliga kärleken

Kan vi bygga våra intima relationer på bara känslor? Det finns mycket som tyder på att romantiska ideér hindrar oss från att uppleva verklig kärlek.

"Tack vare" poeter, konstnärer och filosofer har romantiken dominerat det västerländska tänkandet kring relationer ända sedan 1700-talet. Än idag matas vi med filmer om att det bara finns en enda kärlek för oss, och när vi hittar den så säger det klick. Dessa 6 punkter verkar vårt samhälle anse extra viktiga när det gäller kärleken:

1. Äktenskap

Allie och Noah – det perfekta paret?

Allie och Noah – det perfekta paret?

Det förväntas att vi ska gifta oss och leva lyckliga i alla våra dagar.

2. Kärlek och sex

Sex är det ultimata uttrycket för kärlek och tänder vi på någon annan än den vi är ihop med så är det katastrof. Likaså är det en katastrof om vi inte har fantastiskt sex inom förhållandet.

3. Slut på ensamheten

Den romantiska idén förutsätter att vi slutar känna oss ensamma den dagen vi träffar "den rätte".

4. Känslor

När vi möter "den rätte" så förstår hen oss utan att vi behöver säga någonting, och så fortsätter det vara förhållandet igenom. Romantisk kärlek är lika med intuition, sägs det.

5. Inga praktikaliteter

Eftersom romantisk kärlek bara baseras på känslor så förväntas man inte tänka på praktikaliteter som pengar, städning eller geografi när man blir tillsammans med någon. Det finns inpräntat i oss att man blir ihop enbart på grund av känslor, inte för att man till exempel har liknande ekonomi och vill samma saker.

6. Acceptans

Romantisk kärlek sägs handla om att acceptera allt hos en person. Att vilja förändra vissa sidor hos sin partner tas som ett tecken på att allt inte står rätt till med förhållandet. Krav på förändring ses helt enkelt som dödsstöten.

 

Detta kan ju låta som rätt bra saker ändå, i alla fall för den som lyckas finna en person att automatiskt få den perfekta romantiska relationen med. Men kraven på romantisk kärlek har orsakat mycket emotionellt lidande för många genom historien, inte minst för kvinnor.

Konceptkonstnären Jenny Holzer har uttryckt det såhär:

Sant eller inte, detta är i alla fall tänkvärt. Och om det låter som att vi genom den här texten vill förstöra kärleken så är det fel. Nej, snarare har vi en förhoppning om att den fortfarande kan räddas!

Här är vad vi borde ersätta de där 6 punkterna ovan med:

1. Kärlek och sex

Det är normalt att inte känna ett starkt samband mellan sex och kärlek. Folk måste förstå att det är okej att inte ha passionerat sex med sin partner jämt. Likaså är det naturligt att man fortfarande kan tända på andra. 

2. Prata om pengar

Att diskutera något så livsavgörande som pengar, är faktiskt väldigt viktigt. Tänk att bli ihop med någon som inte prioriterar samma saker som en själv ekonomiskt, hen kanske till exempel vill streta på och så småningom ha råd med ett hus, medan man själv vill leva livet och åka på lyxkryssningar. Sånt är bra att veta i förväg!

3. Brister

Suzanne Brøgger.

Suzanne Brøgger.

Förhållandet har mycket att vinna på att båda parterna inser bristerna i sig själva och hos varandra, eftersom det i längden ökar toleransen.

Eller som den danska författaren Suzanne Brøgger förklarat det: "När vi älskar någon är det nästan alltid med utgångspunkt från en mer eller mindre idealiserad bild i bakhuvudet. Det ska så lite till för att få bilden förstörd, och otroheten upplever man när den andra visar sidor av sig själv - avgrunder till och med - som inte stämmer med bilden. Vi har tydligen ett väldigt besvär med att låta de sidorna hos de andra existera fritt och oberoende av oss själva." 

4. Ensamhet

Vi kommer aldrig kunna finna allt i en enda person. Någon kan inte vara vår bästa vän, vår älskare, vår "hushållerska", vår själsfrände, föräldern till våra barn, den som alltid får oss att skratta, den snyggaste vi vet, vår psykolog, och så vidare – på samma gång. Man behöver vänner för att känna att man har allt, och på vissa plan kommer man alltid känna sig ensam.

5. Kommunikation

Man måste anstränga sig för att förstå en annan människa. Intuition och direkt förståelse kanske sker ibland, men det som verkligen fungerar är att faktiskt prata igenom saker. Inga människor förstår varandra automatiskt från första början, även om det kan kännas så en kort period! Sedan kommer det hinder, och då måste man kommunicera. 

6. Praktikaliteter

Att diskutera vem som ska diska, hur ofta det ska städas, var soffan ska stå och vilka tavlor det ska vara på väggen kan upplevas som trivialiteter. Men det är faktiskt ganska viktiga saker: tänk om det bara är en person som städar och städar medan den andra sitter och kollar på tv-serier? Hur "romantiskt" är det? Att diskutera praktiska saker är alltså inte osexigt, utan tvärtom! 

 

Länge leve kärleken, inte romantiken!

 

Artikeln är inspirerad av http://www.filmsforaction.org/watch/how-romanticism-ruined-love/

LoveStory