LÅNGLÄSNING: Varför våldtäktsåtalade Roman Polanski inte kommer till Césarceremonin ikväll

Efter att filmregissören Roman Polanski våldtog 13-åriga Samantha Geimer i mars 1977 och flydde sin dom så har han inte kunnat återvända till USA. Ikväll hålls Césarceremonin, Frankrikes motsvarighet till Oscarsgalan. Polanski var inbjuden att hålla ett öppningstal på galan, men efter påtryckningar från franska feministgrupper så kommer det nu inte ske. Här är historien bakom det våldtäktsmål som just gått in på sitt femte decennium:

1933 – Roman Polanski föds i Paris.

1937 – Roman Polanski flyttar med sina föräldrar tillbaka till Kraków i hemlandet Polen. Redan nu blir han intresserad av film. "Redan som barn älskade jag bio och var överväldigad när mina föräldrar tog mig dit före kriget" har han sagt i en intervju.

1939 – Tyskland invaderar Polen och Andra Världskriget bryter ut. Familjen Polanski tvingas tillsammans med tusentals andra judar i staden att bosätta sig i Krakówgettot. Roman Polanski hinner bara gå i skolan några veckor. Judar börjar deporteras till koncentrationsläger, en av dem är Roman Polanskis pappa. “Jag hade precis hälsat på min mormor... när när jag kände på mig att saker skulle hända. Först visste jag inte vad som hände. Jag såg bara att människor sprang åt alla håll. Sedan förstod jag varför gatan blivit tom så fort. Några kvinnor vallades längst den av tyska soldater" skriver Roman Polanski i sin självbiografi. En tid efter blir även Roman Polanskis mamma deporterad till Auschwitz, och dödad. Den 6-åriga Roman Polanski är nu helt själv.

 

 

Roman Polanski var inspirerad av sin mamma när han klädde Faye Dunaways rollfigur Evelyn Mulwray i filmen Chinatown .

Roman Polanski var inspirerad av sin mamma när han klädde Faye Dunaways rollfigur Evelyn Mulwray i filmen Chinatown.

1943 – Roman Polanski lyckas rymma från Krakówgettot och antar namnet Romek Wilk. Han är nu 10 år gammal. Han blir omhändertagen av några katolska familjer på landsbygden och börjar leva som en katolik, för att inte sticka ut. Men Roman Polanski och hans tillfälliga fosterfamilj blir snart påkomna, och eftersom det är dödsstraff på att hjälpa judar så blir Roman Polanski tvungen att fly igen. Han reser omkring på landsbygden och blir tvingad att delta i grymma och sadistiska lekar där tyska soldater sköt på honom som en övningsmåltavla. 

1945 – Kriget tar slut och Roman Polanski återförenas med sin pappa som lyckligtvis har överlevt koncentrationslägret Mauthausen. Tillsammans flyttar de tillbaka till Kraków. Roman Polanski är nu 12 år. Efter kriget gick han ofta på bio eller såg film i skolan. Alla fickpengar gick till film, vilken film som helst.  "Jag blev absolut besatt av film. Jag trollbands av allt som hade med film att göra — inte bara själva filmerna utan även auran som omgav dem." Han lär känna Ryszard Horowitz, som senare kommer bli en känd fotograf, och sin kusin Roma Ligocka, som senare blev känd designer och konstnär.

1950 – Roman Polanski börjar på National Film School i Łódź. Han börjar även att skådespela.

1954 – Roman Polanski medverkar i Andrzej Wajdas film A Generation, och i Silik Sternfelds film Enchanted Bicycle or Magical Bicycle.

En ung Roman Polanski.

En ung Roman Polanski.

Roman Polanskis stjärna på Łódź walk of fame.

Roman Polanskis stjärna på Łódź walk of fame.

1955 – Roman Polanski gör sin regidebut med filmen Rower.

1959 – Roman Polanski gifter sig med Barbara Lass (då Kwiatkowska) som spelat i hans film When Angels Fall.

1961 – Roman Polanski och Barbara Lass skiljer sig.

Paret Barbara Lass (Kwiatkowska) och Roman Polanski under inspelningen av When Angels Fall .

Paret Barbara Lass (Kwiatkowska) och Roman Polanski under inspelningen av When Angels Fall.

1963 – Samma år som president Kennedy skjuts föds Samantha Geimer i arbetarstaden York, Pennsylvania.

Roman Polanskis fru Sharon Tate var gravid och två veckor ifrån att föda när hon blev mördad av Mansonsekten.

Roman Polanskis fru Sharon Tate var gravid och två veckor ifrån att föda när hon blev mördad av Mansonsekten.

1968 – Roman Polanski spelar in filmen Rosemary’s Baby. Han gifter sig även med skådespelaren och modellen Sharon Tate som han mött under en filminspelning året innan.

1969 – Roman Polanski är i Europa och jobbar på en ny film. Sharon Tate är i deras gemensamma hem i Los Angeles tillsammans med några vänner, då medlemmar ur Mansonssekten bryter sig in och knivhugger dem till döds. Sharon Tate var vid sin död gravid i åttonde månaden.

1973 – Roman Polanski regisserar filmen Chinatown, en av hans mest berömda filmer och av många sedd som den bästa amerikanska kriminalfilmen någonsin. Det blir den sista filmen Polanski regisserar i USA. 

1973 – Samantha Geimer har senare skrivit i sin självbiografi att det inte var lätt att vara en smart tjej i en liten stad och att hon aldrig såg sig själv som ett barn, och att ingen annan heller gjorde det. Samantha ville inte bli skådespelare men hennes mamma ville att hon skulle bli det. 1973 fixar Samanthas mamma hennes första modelljobb; i en reklam för dörrmattor. Detta är samma år som Samantha och hennes kompis Ann leker i en gränd bakom huset och en man dyker upp. Han säger att han är polis och att de ska åka på en liten tur. Samantha vägrar men Ann vågar inte säga emot. Senare visar det sig att mannen tog henne till skogen och våldtog henne. Han lämnade henne där, naken, och hon lyckades ta sig till ett hus för att ringa polisen.

Samantha varnas: hon får aldrig någonsin tala om det, inte nämna det i skolan eller säga att det var Ann som hade utsatts… Samantha skriver i självbiografin att anledningen till att hon inte blev traumatiserad var antagligen för att mentaliteten i York var att dåliga saker händer, och det är bara att gå vidare. Till exempel var en av hennes vänner resultatet av en våldtäkt, ytterligare en annan våldtogs i en gränd.

Samantha Geimer.

Samantha Geimer.

Samantha Geimer.

Samantha Geimer.

1975 – Samantha Geimer och hennes familj flyttar till Hollywood för att hennes mamma äntligen ska kunna lyckas med sin karriär. Samantha trivs inte och flyttar hem till sin pappa i York under några månader. Till slut måste hon ändå flytta till tillbaka Hollywood. Hennes pappa träffade nya kvinnor och försökte skapa sig ett nytt liv.

1976 – Samantha Geimer och hennes familj bor precis där Baywatch fem år senare skulle spelas in. Eagles hade precis släppt låten Hotel California. Men Samantha trivdes inte med våldet och drogerna. Seriemördare som Herbert Mullin och Edmund Kemper var i farten, och senare Kenneth Bianchi och Angelo Buono. Samantha och hennes vänner var skräckslagna.

1976 – Roman Polanski, som nu är 43 år, sägs vara tillsammans med den 15-åriga skådespelaren Nastassja Kinski som han träffat på en fest. I en intervju på 90-talet dementerar Kinski att de hade ett egentligt förhållande.

1976 – Samantha och hennes familj flyttar till San Fernando Valley ("där Kardashians senare bodde"). Samantha börjar fundera på att bli skådespelare, eftersom alla i Los Angeles i den åldern vill bli skådespelare. Hon gick på auditions och några gånger ringde de tillbaka. “Egentligen var jag olycklig. Mina föräldrar fick det att verka som jag var i kontroll över mitt liv, när jag i själva verket inte hade kontroll över någonting” skriver hon senare i sin självbiografi. "Jag gillade idén om kändisskap mer än idén om att jobba hårt."

Samantha Geimer skriver i sin självbiografi att det är svårt att beskriva hur attityden till sex under det sena 70-talet hastigt hade förändrats jämfört med bara tio år tidigare. Boken The Joy of Sex från 1972 var en bibel för många, även för Samanthas mamma. Den låg som nummer ett på New Yorks bästsäljarlista i sju veckor och på topp 5 i över 70 veckor. 

Boken The Joy of Sex var en del i vad som brukar kallas den sexuella revolutionen.

Boken The Joy of Sex var en del i vad som brukar kallas den sexuella revolutionen.

Samantha skriver appropå detta att unga kvinnor alltid har erotiserats i vår kultur men att vid den här tidpunkten hade den erotiseringen blivit mainstream. Till exempel hade Brooke Shields poserat naken för tidningar när hon var tio, och sedan spelade hon prostituerad vid tolv års ålder i filmen Pretty Baby. Ett år tidigare hade Judie Foster spelat tonårsprostituerad i filmen Taxi Driver. Woody Allen släppte sin film Manhattan, som handlar om en vuxen man som blir ihop med en sjuttonåring.

 

 

Roman Polanski och Nastassja Kinski 1979.

Roman Polanski och Nastassja Kinski 1979.

Roman Polanski och Nastassja Kinski 1979.

Roman Polanski och Nastassja Kinski 1979.

1977 – Det var sommaren då den första Star Wars-filmen hade premiär, Jimmy Carter blev ny president och Elvis Presley dog.

Nastassja Kinski fotograferad för Vogue Paris av Roman Polanski 1976.

Nastassja Kinski fotograferad för Vogue Paris av Roman Polanski 1976.

Samantha Geimers syster Kim börjar dejta en filmproducent vid namn Henri Sera. Han bjuder in systrarnas mamma, som fortfarande vill bli skådis, till en branschfest med en massa kändisar: Diana Ross, Warren Beatty och Roman Polanski. Samantha Geimers mamma och Roman Polanski börjar mingla. Ett par veckor senare ringer Henri Sera och säger att Roman Polanski håller på med ett projekt för Vogue Paris där han intervjuar och fotar unga amerikanska tjejer. Han undrar om Samantha kan tänka sig att träffa Roman och hon säger ja. Familjen Geimer bjuder hem Roman Polanski som slår sig ned i vardagsrummet och berättar om sitt projekt: Vogue ville ha ett reportage om skillnaden mellan amerikanska och franska tjejer. Han visar foton på Nastassja Kinski som han tagit tidigare för samma tidning. Samantha tycker bilderna är väldigt vackra. I sin självbiografi skriver hon: “Jag tänkte: usch, det här är en kille som är lika liten som mig och som ser ut som en vessla. Men han är supermäktig och vill fotografera mig. Mig!” Samantha Geimer går in på sitt rum och lyssnar på Aerosmith – Toys in the Attic:

 

leaving the things that are real behind

leaving the things that you love from mind

 

Samantha Geimer.

Samantha Geimer.

Några dagar senare kommer Roman Polanski tillbaka med en liten svart kamera. Samanthas mamma föreslår att hon ska följa med när Samantha fotas. Efter en stunds tystnad säger Roman Polanski att nej, hennes närvaro kanske kommer göra att Samantha får svårt att slappna av framför kameran. Samanthas mamma säger inte emot, eftersom det finns rykten om hur jobbig Brooke Shields mamma är och hon vill inte själv få ett sådant rykte.

Samantha Geimer och Roman Polanski åker bil i tystnad, upp till Flanco Road. Det är några dagar efter skolavslutningen och det är varmt och ganska vindstilla denna sena eftermiddag. Nu ska testfotograferingen ske, den utifrån vilken Polanski ska avgöra om Samantha är rätt tjej för Voguereportaget eller inte.

 

De stannar vid en kulle som inte är särskilt dold, och han börjar ta bilder av henne. Hon har tagit två toppar med sig och efter att en rulle film tagit slut så ber Roman henne att byta om. Samantha vänder ryggen till för att byta om och förvånades över att han fortsätter ta bilder. De pratar inte förutom att han ger henne direktiv: le, le inte, titta på mig, bit i läppen, titta upp, titta åt vänster, titta på mig igen. “Det här funkar inte” säger han tillslut. “Det finns inget där”.

Roman frågar om hon kan ta av sig toppen helt och hon gör det eftersom hon tänker sig detta som sitt break och hon vill inte förstöra det. Bröst är vackra, står det ju i The Joy of Sex. Roman ringer senare Samanthas mamma och säger att allt gått bra.

Inför nästa fotosession vill Samanthas mamma att Samanthas kompis ska följa med, men Roman Polanski har för bråttom för att ta med henne. Han och Samantha Geimer åker i tystnad längst Mulholland Drive i en Mercedes.

Våldtäkten

Det är den 10 mars. Först åker de hem till Jacqueline Bisset som ger dem varsitt glas vin. Roman Polanski tar några bilder på Samantha Geimer hemma hos Bisset, sedan börjar det mörkna så Roman föreslår att han och Samantha åker till Jack Nicholsons villa. Tillbaka i bilen så frågar Roman Samantha om hon har någon pojkvän och om hon haft sex (hon svarade att hon haft det två gånger trots att hon bara haft det en gång, eftersom hon ville verka erfaren). När Roman och Samantha blir ensamma i Nicohlsons villa så dricker de en flaska champagne och Roman föreslår att Samantha ska ta av sig sin blus. Det här är mitt jobb, intalar sig Samantha, jag är professionell och då gör man såhär. Låt oss ta lite bilder i jacuzzin, säger Roman. Men först vill han att hon ska ringa sin mamma och säga att allt är bra. Hon gör det, och Polanski pratar också med henne och säger var de är och att han skjutsar hem Samantha snart.

Samantha går in i rummet där jacuzzin står, och eftersom hon inte har någon baddräkt så byter hon om till trosor, och tänker att bubblorna i jacuzzin kommer täcka hennes överkropp. Roman kommer efter in i badrummet med en liten låda som han håller upp, ur den tar han sedan fram ett piller som han krossar i tre, och frågar: är detta en metakvalon? Samantha vet inte varför han frågar henne, men säger ja. Hon har läst om sådana i tidningar. Han frågar henne om hon tror han kommer kunna köra om han tar en. Inte heller det förstår hon varför han frågar henne. Sedan säger han: vill du ha lite? Samantha säger nej, Roman frågar om hon tagit det förut och då säger hon ja. Åter igen vill hon framstå som erfaren, och som att hon åtminstone vet vad hon säger nej till. Sedan frågar han igen om hon vill ha, och sen igen, och till slut säger hon ja.

 

Samantha Geimer fotad av Roman Polanski, samma kväll som han våldtog henne.

Samantha Geimer fotad av Roman Polanski, samma kväll som han våldtog henne.

Samantha ångrar att hon inte ätit något, eftersom hon börjar känna effekten av champagnen och drogerna, hon känner sig alldeles för avslappnad, som att musklerna bara är vätska men att hjärtat dunkar väldigt hårt. Hon går ut i köket och letar efter något att äta.

Roman ropar på henne från jacuzzin. Hon går dit, han frågar om hon kan hoppa i: “du kan ta av dig trosorna”. Samantha slits mellan att göra det och att bara dra därifrån. Hon stannar, eftersom hon tänker på Marilyn Monroe. Vad hade Marilyn Monroe gjort? Hon hade säkert varit vacker och fri i bubblorna. Så hon tar av sig trosorna och hoppar i. Roman Polanski fotar Samantha Geimer i jacuzzin, posandes med champagneglaset. Till slut säger han att ljuset är för dåligt för att fota i, och tar av sig sina khakbiyxor och sin tröja och hoppar själv i. Kom här, jag vill att du ska känna på något, säger han. Han för henne över jacuzzins varmvattenmynningar så att bubblor åker upp mellan hennes ben. “Känner du? Känns det inte bra?” säger han. Samantha säger att hon inte kan andas, att hon har astma. Hon går ut ur jacuzzin, virar en handduk om sig, går ut i badrummet och tar på sig sina trosor. Roman kommer efter och frågar hur det är med hennes astma. “Jag måste gå hem och ta min medicin”, säger Samantha. Hon är glad att han inte frågar vad sådan medicin heter, eftersom hon inte har en aning om det. Roman säger åt henne att gå in i sovrummet och lägga sig ner. Samantha insisterar på att hon måste hem, men Roman tar tag i hennes axlar och leder henne till sängen i sovrummet. Han börjar kyssa henne och hon säger nej, att hon inte mår bra. Han säger att hon kommer känna sig bättre snart. Sedan går han ner på henne. Han frågar om det känns bra, vilket det gör, och det i sig självt känns hemskt, skriver Samantha Geimer senare. Roman frågar om hon tar p-piller, hon säger nej. Samantha önskar att han bara kan få det gjort, sluta prata och få orgasm så det är över. Han ber henne tala om när hennes sista mens var, vilket hon inte minns. Han säger att kom igen, du måste komma ihåg det! Sedan kommer han in i henne både vaginalt och analt, utan hennes medgivande.

Sedan knackar det på dörren: Roman, är du där? Det är en kvinna, Nicholsons flickvän Anjelica Huston som råkar vara hemma. Hon säger senare i ett förhör: [Tjejen] verkade inte vara i nöd...  hon andades högt från halsen när hon kom ut. Hon kändes tvär, vilket jag tyckte var lite oförskämt. Hon framstod som en sådan där liten brud mellan – kan vara vilken ålder som helst upp till 25… du förstår, hon såg inte ut som någon rädd liten sak…” Om Roman Polanski säger hon: “Jag har sett honom som en man med medkänsla, inte någon som med våld skulle skada en annan person… Jag tror inte han är någon dålig man. Jag tror att han är en olycklig man”.

Roman Polanski går fram och pratar med Anjelica Huston. Han säger att han och Samantha snart kommer vara ute ur jacuzzin. Sedan fortsätter Roman Polanski att penetrera Samantha Geimer en stund till. “Det kändes som en timme, i verkligheten var det kanske tio minuter” skriver Geimer i sin självbiografi.

Samantha samlar ihop sina kläder, går ut ur huset och väntar på att Roman ska skjutsa hem henne. I bilen börjar hon gråta, men tänker: "det kommer bli okej. Han är en känd man, och en känd älskare, som inte vill skada mig, utan tvärtom tillfredställa mig."

“Är du okej?” frågar Roman, han verkar förvånad över att hon gråter. “Jadå, det är okej, oroa dig inte” säger Samantha. Roman ber henne vänta fem minuter och går in i huset igen. Han kommer tillbaka efter en lång tid, de åker iväg och säger ingenting på en stund. Roman säger att han har med sig bilderna från den första fotograferingen, att han ska visa dem för Samanthas mamma och styvpappa och han undrar om det är någonting hon inte vill att de ska se. Samantha tror att han driver med henne, tänker han visa toplessbilderna? Men hon vill behålla sin professionalitet, så hon säger: “du kan visa dem allihop”. Det enda hon är rädd för är att han ska nämna astman, och att hon ska bli påkommen med att ha ljugit om det. De sitter tysta igen, tills Roman säger: “Säg inget till din mamma. Det här kommer bli vår hemlighet”. När de kommer fram till huset så öppnar Samanthas mamma och Samantha springer fram till henne och viskar: “Om han frågar, så säg att jag har astma. Jag sa att jag hade det för jag ville inte vara i jacuzzin”. Sedan springer hon in på sitt rum och smäller igen dörren.

Samantha Geimer berättar senare för sin familj vad som hänt. Då ringer hennes mamma sin revisor som säger åt henne att ringa polisen. Samantha åker in på sjukhus. Hon får svara på en mängd repeterande frågor från polis och sjukhuspersonal:

Varför tog du av kläderna och hoppade ner i jacuzzin? Var tog Mr Polanski på dig? Åter igen, var han verkligen inne i dig? Har du någonsin haft sex förut? Med din pojkvän? Med din mammas pojkvän?

Under tiden har Roman Polanski ett möte med Robert De Niro där de diskuterar en kommande filminspelning (filmen Magic spelades in senare, men Robert De Niro hade ingen roll i den och Polanski var inte regissör).

Arrestering och rättsprocess

Roman Polanski var inspirerad av David Hamilton och hans bilder på prepubertala tjejer.

Roman Polanski var inspirerad av David Hamilton och hans bilder på prepubertala tjejer.

Roman Polanski arresteras på Beverly Wilshire Hotel, där han för tillfället bor. När utredarna anländer till hotellet befinner han sig i lobbyn med vänner, redo för att gå ut. Utredarna ber att få prata med honom, och han frågar om det kommer dröja längre än fem minuter. Utredarna skrattar. Inne i Roman Polanskis hotellsvit finner de kameran tillsammans med fotorullarna som använts vid den senaste fotosessionen med Samantha Geimer. När Polanski blev tillfrågad om bilderna och varför de var så suddiga, så sa han att det var med flit, det skulle se ut som om de var tagna i farten, han var inspirerad av fotografen David Hamilton vars drömska bilder på förpubertala tjejer vid den här tiden var högsta mode.

 

Utredarna fann också metakvalon i hotellsviten, men de fick Polanski utskrivna på grund av sömnproblem.

Den 27 mars är en solig dag. Samantha Geimer ska förhöras av en juryn. Framför 23 främlingar ska hon berätta vad som hände i Jack Nicholsons hus några veckor tidigare. Sedan ska det bestämmas om Polanski ska bli åtalad eller om prövningen kommer fortgå.

En kriminolog hade testat Samantha Geimers trosor och funnit sädesvätska, men inte ren sperma. Hon skriver i sin självbiografi att om hon hade kunnat välja mellan att bli utsatt för våldtäkten eller för juryprövningen, så skulle hon valt våldtäkten. “Varför skulle alla män säga “trosor”? Kunde de inte bara sagt “underkläder?""

“Jag är oskyldig och kan inte vänta tills jag får rätt” sa Roman Polanski till media efteråt.

Till slut står han i alla fall åtalad för följande punkter (fritt översatt från amerikansk lagtext av red.):

 

 • våldtäkt genom användande av droger
 • perversion
 • sodomi
 • omoralisk och lustfylld handling mot ett barn under fjorton
 • påförande av kontrollerad substans till en minderårig

 

Men för att skydda Samantha från en rättegång så föreslår hennes advokat och familj att det blir en förhandling, vilket Roman och hans avokat går med på. De fem åtalen läggs ner och istället erkänner sig Polanski skyldig till en mindre anklagelse om att ha deltagit i olaglig sexuell aktivitet med en minderårig.

1978 – Polanski åker in i fängelse för att genomgå en 90 dagars psykiatrisk behandling. Efter 42 dagar frisläpps han.

Domaren i fallet, Laurence J. Rittenband, ändrar sig sedan, enligt Samantha Geimers självbiografi på grund av påtryckningar från media: 42 dagar är inte nog som straff. Han beslutar istället att Polanski ska få ett obestämbart straff, vilket alltså kan betyda allt från en veckas fängelse, till femtio år. Roman Polanski riskerar nu att sitta i fängelse för resten av sitt liv.

Samma kväll som han får veta det, köper han en flygbiljett till London och har sedan dess inte återkommit till USA. I sin självbiografi skriver han senare att han var paria. “Vi kan inte ha en våldtäktman i vår agentur”, citerar han sin före detta agent. “Hennes åsikt delades av resten av Hollywood”.

Sommaren 1978 flyttar Samantha Geimer tillbaka till York där hon växte upp. Hon knarkar och lyssnar på Fleetwood Mac.

1979 – Roman Polanski spelar in filmen Tess som han tillägnar sin döda fru Sharon Tate eftersom det var hon som en gång föreslog att han skulle läsa den bok som filmen baseras på. Nastassja Kinski spelar huvudrollen.

1983 – Samantha Geimer får ett barn tillsammans med sin pojkvän.

1984 – Roman Polanski släpper sin självbiografi Roman. I den skriver han bland annat: “Bland mina många, många katastrofala föraningar, hade en tanke aldrig slagit mig: att jag skulle låsas in, få mitt liv och min karriär förstörd, för att ha bedrivit älskog”.

Samma år dör Roman Polanskis pappa i cancer.

1988 – Samantha Geimer får ett till barn, och flyttar med sin familj till Kauari, Hawaii, för att fly undan den uppmärksamhet som pressen fortfarande ägnar henne. 

1989 – Samantha Geimer gifter sig med sin pojkvän Dave. Samma år stämmer hon Roman Polanski för sexuella övergrepp, uppsåtligt tillfogande av känslomässigt lidande och förförelse.

Samma år gifter sig Roman Polanski med sin nuvarande fru, modellen/sångaren/skådespelaren Emmanuelle Seigner som han träffat på en filminspelning året innan. Hon är vid bröllopet 23 år och Roman Polanski är 46. Tillsammans får de två barn, en flicka och en pojke.

1993 – Roman Polanski döms till att betala skadestånd till Samantha Geimer, men betalar inte beloppet i tid.

1995 – Samantha Geimers pappa dör.

2003 – Roman Polanski vinner en Oscar för Bästa regi för filmen Pianisten, men kan inte närvara vid prisutdelningen eftersom den är i USA:

 

2008 – Roman Polanskis advokat ber domaren att få fallet avskrivet på grund av rättslig misskötsel. Ansökan går inte igenom eftersom Polanski måste komma till USA om det ska vara möjligt.

En supporter har en Free Polanski-skylt på sig under Zurich Film Festival 2009.

En supporter har en Free Polanski-skylt på sig under Zurich Film Festival 2009.

2009 – När Los Angeles distriktsåklagare Steve Cooley får reda på att Polanski kommer resa genom Österrike och Schweiz på väg till Zurich Film Festival för att ta emot ett pris, tar han reda på vilket land som troligast kommer lämna ut Polanski till USA. Den 26 september blir Polanski därför arresterad på Zurich flygplats och fängslad strax innan han ska flyga in till Schweiz.

Över hundra betydelsefulla personer inom filmindustrin (bland andra Woody Allen, David Lynch och Pedro Almadóvar) skriver under en protest mot att Roman Polanski nu är arresterad. 

 

Roman Polanski skriver ett brev till Samantha Geimer:

Kära Samantha,

Jag tittade på Marina Zenovich’s dokumentär [Polanski: Wanted and Desired] för andra gången och tänkte att jag skulle skicka dig det här meddelandet.

Jag vill att du ska veta hur ledsen jag är för att ha påverkat ditt liv så. När jag såg dig i filmen imponerades jag av din integritet och intelligens. Och, du har rätt, de borde låta din mamma vara! Felet var mitt, inte din mammas. Jag hoppas att pressen från media har lättat och att din familj ger dig mycket glädje.

 

2010 – Den i Schweiz fängslade Roman Polanski publicerar ett öppet brev på Bernard-Henri Lévys hemsida: “I can remain silent no longer!”

Den 12 juli avslår den schweiziska domstolen USA:s ansökan om att få Polanski överlämnad.

 

2009 – En kvinnlig jurymedlem uttalar sig i pressen om juryförhöret den 27 mars 1977, och säger: “Hon var så rädd, och vi var 23 stycken gamlingar som glodde på henne”.

 

2013 – Samantha släpper sin självbiografi The Girl: A Life in the Shadow of Roman Polanski.

 

Roman Polanski.

Roman Polanski.

Eftersom Polanski flydde Los Angeles innan han avtjänat sitt straff så står alla fem åtal mot honom kvar.

Artikeln bygger till stora delar på Roman Polanskis och Samantha Geimers självbiografier.

Anna Axfors