Henrik Schyffert vs. Karpe Diem

Vem är tuffast, Henrik Schyffert eller det norska bandet Karpe Diem?

Karpe Diem är ett av Norges största band just nu. Deras hit Lett å være rebell i kjellerleiligheten din är bland annat känd från tv-serien Skam. Men frågan är såklart vad Henrik Schyffert tycker om deras bandnamn? Det fick vi veta i fredagens Skavlan:

Henrik Schyffert påstår att i Sverige är ordet carpe diem inte så tufft, eftersom det är sånt som står på väggen i en frisörsalong i Sävsjö. Jag skulle påstå att ordet carpe diem är ganska tufft, kanske framför allt för att det skulle kunna stå på väggen i en frisörsalong i Sävsjö. Men Schyffert har haft samma referenser i tio års tid (minst). Hur som helst, borde inte Schyffert tänka att om bandet Karpe Diem vill heta Karpe Diem så kanske det faktiskt är tufft?

Något som i alla fall inte känns tufft är att, likt Schyffert, dra slutsatser som "i dagens samhälle får man inte vara heteronormativ":

Henrik Schyffert tillhör skaran av de manliga komiker som tror att bara för de säger "vänstern idag är en som en hemlig klubb" med glimten i ögat så skiljer de sig från alla som pratar om pk-eliten utan glimten i ögat.

Precis som han tillåter sig att näthata på twitter bara för att han är komiker och "har distans":

Henrik Schyffert säger själv att han är rädd för att tappa sammanhanget, ha gamla referenser och mossig humor:

Han behöver inte vara rädd för detta, eftersom det redan inträffat. Jag hatar inte Schyffert, men det borde finnas en övre åldersgräns på att vara komiker. Och inte för att vara "åldersrasist" men den åldersgränsen ska ligga vid 40 (Schyffert fyller 49 om några veckor, grattis i förskott!). 

Anna Axfors