10 låtar du förmodligen inte hört på 10 år

Det har redan gått tio år sedan Pete Doherty och Kate Moss var det hetaste paret (de är inte längre ihop), Windows Vista släpptes (vem använder Windows idag?) och uggs blev populära (vad är det?). Men 2007 skulle alla också vara "emo". Minns du låtarna?

 

Underdogen gjorde revansch när emo, en förkortning av emotional hardcore, blev en trend. Över hela Sverige använde tonåringar sin högstadieengelska till att förstå rader om att vara utanför och olyckligt kär på amerikanska high schools. Man hade färgglada slingor i håret men svart själ. Även de coolaste moppekillar tittade på tv-serier som Grey’s Anatomy, One Tree Hill och O.C med öronen i jakt på ny musik – som sedan lades in i Winamp som så klart länkats till ”skyltfönstret” på MSN.

Nu har det gått tio år och vi undrar om det kanske är dags för emotional hardcore att göra en hipster-ironisk comeback? Bli inte förvånade om ni får höra dessa låtar på fester inom en snar framtid:

 

The Fray – How to Save a Life

Låten som börjar som ett refuserat filmmanus och slutar i tårar. Den fick sitt genomslag via Grey’s Anatomy och blev en hit i Sverige det magiska emoåret 2007. Enligt bandet är texten – inte så förvånande – inspirerad av när en av medlemmarna arbetade med problemungdomar.

 

tAKiDa – Curly Sue

Finns det någon sorgligare låt? Ja, det gör det väl. Men kommer det här bli låten som dina vänner åter igen gråter till? Ja, eftersom 00-talet snart är det nya 90-talet så finns det stor chans/risk!

 

My Chemical Romance – The Black Parade

Välkommen till den svarta paraden, jo tack. Det är inte precis någon munter låt det här. Dessutom med en video som har mer av Kent-estetiken än någon Kentvideo någonsin. 

 

Paramore – Misery Business

Äntligen ett mainstreamindieband (är det ens ett möjligt ord?) med en frontande kvinna! Hayley Williams balanserar i sann 2007-anda mellan "radiovänlig" och "svår".

 

Fall Out Boy – Thnks fr th Mmrs

Nej, inte Thanks for the Memories, utan Thnks fr th Mmrs. Klassiskt 2007 att ha olika förkortningar och utropstecken i titlarna, för att inte tala om pessimistisk självömkan i låttexterna: "Thanks for the memories even though they weren’t so great”. Kanske i och för sig något vi borde skrivit i klasskompisarnas studentmössor?

 

Silverstein – My Heroine

När man är femton eller sexton tror man kanske att den här låten handlar om heroin men det gör den inte. Okej, det också, men främst om en hjältinna som räddar emo:t från sig själv (surprise!).

 

Red Jumpsuit Apparatus – Face Down

"Do you feel like a man when you push her around? Do you feel better now, as she falls to the ground?" Budskap: det är fel att slå tjejer! Underbart.

 

Kelly Clarkson – Never Again

2007 fick Kelly Clarkson, precis som alla andra, en emoperiod och släppte det lite deppigare albumet My December.

 

Rise Against – Swing Life Away

”I’ll show you mine if you show me mine first”. Ja, ärr alltså. Vad annars?

 

Good Charlotte – Broken Hearts Parade

Ännu fler brustna hjärtan, och ännu en parad. Ännu mer depp och fler skelett: "We got problems, we don't know how to solve them. Everywhere we go, we got some skeleton's that follow".
 

Lyssna på låtarna eller lägg till dina egna på vår Spotifylista!