Grundaren av Beauty and Bullshit: "Folk har sett mig som ytlig, lite korkad"

Gruppen Beauty and Bullshit har tagit Facebook med storm. Den fyller ett tomrum på nätet och ger feminister och antirasister en plats att prata skönhet bortom den manliga blicken. LoveStorys Myrna Lorentzson har pratat med grundaren Camilla Söderlund.

Vad som startade med några hundra medlemmar är nu uppe i nästan tio tusen stycken, så pass många att Camilla Söderlund och övriga admins bestämt sig för ett medlemsstopp. Gruppen är för den som delar intersektionella och antirastistiska värderingar, är kvinna eller icke-binär och samtidigt är intresserad av skönhet. Bakom den står Camilla Söderlund, en 27-årig student, bloggare och nätaktivist.

Jag möter upp Camilla på Rival vid Mariatorget. Lite tidig beställer jag en cola med ett glas is och ett sugrör och går upp för trappan. Femton minuter senare ser jag från min plats på balkongen Camilla komma in, jag vinkar och hon slår sig ner. Jag berättar att jag relativt nyligen upptäckt smink och hur mycket inspiration jag får från Beauty and Bullshit. 

Camilla Söderlund.

Camilla Söderlund.

Hur ser din egen relation till smink och skönhet ut? 

för mig som har olika ångestsjukdomar kan smink vara väldigt terapeutiskt och lugnande
— Camilla Söderlund

– Det är min hobby, min främsta hobby. Sen så använder jag hobbyn till flera olika saker, för mig som har olika ångestsjukdomar kan smink vara väldigt terapeutiskt och lugnande. Som jag använder skönhet nu så är det verkligen mest self care och self love. Att ta hand om sig själv, inte för någon annans skull utan för att det känns bra. Sen så är det ju väldigt roligt också! Jag får utlopp för mina kreativa sidor och avdramatiserar mitt egna utseende samtidigt. Målet behöver inte vara att uppnå alla skönhetsideal utan bara att ha lite kul. 

 

Gruppen fyllde 1 år ganska nyligen. Vad var det som fick dig att starta den från början?

- Det började med att jag var sjukskriven, jag hade varit det i två år på grund av utmattningssyndrom och panikångest. Jag var väldigt isolerad hemma, träffade ingen. Dessutom är nästan inga av mina vänner speciellt intresserade av skönhet och jag träffade inte så mycket nya människor. Jag postade ett inlägg i en annan Facebook-grupp, Streetgäris, och frågade om det var någon som ville prata om smink. Tråden blev väldigt uppskattad och jättemånga svarade. Så, det var väl inget speciellt som hände just den dagen utan det var typ bara att jag jämförde concealers och inte kunde bestämma mig.

Men var din ambition att starta en så stor grupp som den blivit idag?

Jag tvingade mina kompisar att posta i gruppen så att flödet skulle hållas levande
— Camilla Söderlund

– Nej! De flesta nya Facebookgrupper får typ 50 medlemmar, sedan dör de ut. Jag tänkte väl att det skulle hända här också, så jag tvingade mina kompisar att posta i gruppen så att flödet skulle hållas levande, haha. Det gick ganska segt i början, men någonstans runt 3000 medlemmar började några stora influencers upptäcka och prata om gruppen, och efter att jag gästade Kakan Hermanssons podd Under Huden exploderade det. Nu är vi 9000 och har 8000 personer i kö.

 

Gruppen för de som inte fått gå med i Beauty and Bullshit ännu. 

Gruppen för de som inte fått gå med i Beauty and Bullshit ännu. 

 

Camilla berättar om hur medlemmar i andra skönhetsgrupper fick härja fritt och admins inte sa ifrån när medlemmar uttryckte sig sexistiskt och rasistiskt. Camilla längtade efter en skönhetsgrupp där hon slapp utbilda folk utan istället från början veta att medlemmarna delar hennes värderingar. Det är också det hon jobbar hårdast för att upprätthålla.

Som medlem uppfattar jag gruppen väldigt lugn, är det ni som är grymma admins eller är det bara en allmänt bra stämning i gruppen?

– Vi har verkligen grymma medlemmar som vet vad som gäller. Jag tror att folk vill behålla stämningen också. Vi har varit noga med att understryka att Beauty and Bullshit inte är en diskussionsgrupp, så hetsiga diskussioner stängs ner om de inte direkt bidrar till något positivt.

Camilla skötte länge gruppen ensam, men i takt med gruppens tillväxt blev det svårare och svårare att hantera det administrativa på egen hand. I december 2016 tog hon in ytterligare tre admins, ett beslut hon inte ångrar. Camilla uttrycker även vikten av en mer varierad representation när det kommer till gruppens ledning och hur det förhoppningsvis gör att fler känner sig trygga.

– Även fast jag som vit cis-kvinna försöker vara så påläst som möjligt är det oundvikligt att jag sitter på en priviligerad position.

Hela tiden blir man bedömd utifrån mäns blickar, tidningar som ägs av män och företag som ägs av män
— Camilla Söderlund

Gruppen är separatistisk för kvinnor och icke-binära. Att vara icke-binär kan betyda olika från person till person, kanske identifierar man sig varken kvinna eller man, kanske som båda, kanske som något där emellan och så vidare. Gruppens separatism är något som varit självklart för Camilla från första början:

– När jag upptäckte StreetGäris var det en sådan lättnad att gruppen var separatistisk. Det är härligt att få vara i rum utan män, speciellt när det kommer till skönhet. Hela tiden blir man bedömd utifrån mäns blickar, tidningar som ägs av män och företag som ägs av män.

Camilla berättar om möjligheterna som öppnas när kvinnor och icke-binära får chans att avsexualisera skönhet, upptäcka skönhet som konstform och använda den som self care och love i mansfria rum. Det blir enklare när vi slipper ha mäns åsikter om vad som är attraktivt i konstant åtanke, menar hon.

 

Vill du berätta lite om de seperatistiska dagarna?

– Det innebär att varannan onsdag är det bara personer som rasifieras som får posta i gruppen. Syftet är att bryta vithets-normen i gruppen eftersom den är väldigt påtaglig. Om man scrollar i flödet ser man att innehållet är väldigt vitt. Det är viktigt med representation och att se sig själv representeras i ett flöde, att man kan relatera till bilderna som postas. Förhoppningen var och är fortfarande att det blir fler poster från personer som rasifieras överlag, inte bara på de separatistiska onsdagarna. Detta jobbar vi fortfarande med!

Jag kan inte föreställa mig hur svårt det måste vara som icke-vit att hitta produkter som passar en, Sveriges utbud är verkligen patetiskt
— Camilla Söderlund

Har du märkt någon skillnad sedan ni införde dessa dagar?

Camilla Söderlund.

Camilla Söderlund.

– Jag känner främst att det är väldigt uppskattat av medlemmarna! Men det bästa av allt var att så många lämnade gruppen när det infördes, haha. Det blev tydligt vilka som inte hörde hemma från början. Dessutom är det utbildande och bra träning för folk att backa och ge plats till andra. Det finns separatistiska grupper för icke-vita, till exempel Black Vouge. Men då är det just det att det måste skapas ett eget forum för att man ska få den representationen. Varför kan man inte få ta plats, synas och representeras i en grupp där vita personer också finns? Vi försöker göra en satsning på det nu, vi planerar events eller föreläsningar och försöker lyfta black owned-företag i Sverige. Jag kan inte föreställa mig hur svårt det måste vara som icke-vit att hitta produkter som passar en, Sveriges utbud är verkligen patetiskt.

 

Har ni funderat på att ha andra typer av separatistiska dagar?

– Ja, vi håller på att planera trans-separatistiska dagar. Vi vill vara mer noga den här gången och hinna tänka igenom alla regler, hur det ska administreras och sådant. Vi vill att det ska bli perfekt och så inkluderande som det kan vara. Gruppen är ju öppen för både kvinnor och icke-binära men tyvärr är det nästan bara cis-personer som tar plats. Vi vill öka tryggheten för transpersoner, det ska ju vara en grupp för alla!

 

Skönhet är ju trots allt normstyrt, vad vi tycker är attraktivt handlar mycket om vad samhället tycker är attraktivt. Kan det bli problem när man i en Facebook-grupp som strävar efter att vara feministisk har en sådan fokus på skönhet, blir det inte motsägelsefullt?

 

För folk som inte tycker smink är det roligaste som finns kan det snarare bli en ångestfaktor
— Camilla Söderlund

– Den här frågan är så svår. Spontant känner jag att kvinnor och andra som har skönhet som intresse redan skammas så mycket, samtidigt som jag vet att även om skönhet är väldigt oproblematiskt för mig så är jag snarare undantaget än regeln. För folk som inte tycker smink är det roligaste som finns kan det snarare bli en ångestfaktor. Många sminkar sig mest för att passa in i samhällets normer och det tror jag bör problematiseras, speciellt i en grupp som Beauty and Bullshit. Normer genomsyrar gruppen, norm-snygga personer får mer likes och uppmärksamhet, fler kollar på deras live-videos till exempel. Samtidigt går jag i defensiv position när folk kritiserar skönhetsintresset för att jag personligen alltid betraktats som en bimbo och inte alltid blivit tagen på allvar på grund av mitt sminkintresse. 

 

Upplever du att folk ser på dig annorlunda eller på ett visst sätt på grund av ditt intresse för skönhet och smink?

– Ja. Tidigare tror jag folk har sett mig som ytlig, lite korkad. Men i och med gruppen, när saker börjat gå bra och jag nått någon slags framgång betraktas det annorlunda. Gruppen blir en typ av legitimitet och folk tar det mer på allvar. Men det är ju inte skönhetsfaktorn utan snarare framgångsfaktorn. Så ja, jag tycker definitivt att folk tar mig mindre på allvar på grund av mitt intresse. Framförallt killar.

Man behöver inte ta alla kamper, let a bitch live!
— Camilla Söderlund

Ja, det pågår ju en ständig debatt kring huruvida smink är feministiskt eller antifeministiskt, vad tycker du?

– Jag tycker inte att det är feministiskt i sig. Är det antifeministiskt…? Nej. Vi försöker överleva i ett patriarkalt samhälle och det finns så himla många kamper som ska tas. Man behöver inte ta alla kamper, let a bitch live! Haha. Det är redan jobbigt i sig att orka med alla krav. Om det då dessutom läggs på något personligt ansvar kring att man ska krossa patriarkatet och bryta alla skönhetsnormer... Det är en ganska tung börda.

Har gruppen öppnat upp några möjligheter för dig personligen?

– Det här är ett känsligt ämne… Vissa blir irriterade på att jag skulle kunna profitera på gruppen. Det gruppen främst har gjort för mig är att knyta band och kontakter. Fler har hittat till min blogg vilket leder till att fler börjar följa mig på mina andra sociala medier, fler följare gör det enklare för mig att hitta fler samarbetspartners, på så sätt har gruppen verkligen öppnat dörrar. Jag hoppas också att gruppen kan hjälpa mig komma in på webbkommunikations-utbildningen på Mediainstitutet som jag sökt till. Men det är verkligen inte så att gruppen ger mig några direkta pengar.

Jag tror ändå att folk är positivt inställda till att du lyckas, även fast gruppen är mer än bara du så är det ändå du som skapat den och lagt ner mycket arbete på den. Det känns orättvist att du inte skulle få något ut av det, framförallt när du får chansen.

– Jag tycker att jag och mina med-admins förtjänar möjligheter. För det är ju ett arbete, jag lägger ner mycket tid på gruppen. Och såklart blir jag väldigt glad när det uppmärksammas. Jag blir bara rädd att folk ska tro att jag kapitaliserar på gruppen eller utnyttjar gruppen och dess medlemmar för min personliga vinning, för så är det verkligen inte.

Okej… Slutligen, om du bara fick välja fyra produkter att använda resten av året, vilka hade det blivit?

– Shit vad svårt, haha. Okej, jag hade valt Nars pure radiant tinted moisturizer, det är en tunnare dagkräm, sen hade jag valt Estée Lauder Double Wear Concealer. Sen hade det fått bli Benefits Gimme Brow, om den var större och höll längre. Det är ett bryngel med fibrer så att ögonbrynen ser fluffiga ut. Den sista jag hade valt är en lip stain från Rimmel som heter 1000 kisses, den lägger sig inte på huden utan ger bara ett stain av färg som håller hela dagen. Har jag inget annat smink på mig är det nästan alltid dessa jag använder!

Några av Camillas favoritprodukter.

Några av Camillas favoritprodukter.