När mäktiga mångmiljonärer hyr kvinnors kroppar

Fredrik Eklund och hans man väntar barn, men hur okej är tillvägagångssättet?

Fredrik Eklund är den framgångsrika fastighetsmäklaren som kan “sälja vad som helst till vem som helst”. Han har större delen av sitt vuxna liv bott i New York, är bestsellerförfattare och bror till podcastaren Sigge Eklund. Det enda som saknas är enligt honom själv barn. Han och maken Derek Kaplan har i flera år försökt få barn genom surrogatmammor, något vi kunnat följa i dokusåpan Million dollar listing New Yorks. Tyvärr har de drabbats av missfall. Nu verkar det till slut gå vägen. I en stor intervju i DN får vi följa Eklund när han sveper genom New Yorks gator i en stor Range Rover med privatchaufför, någon som "är som familj för honom" och som plockar upp hans tomma kaffemuggar. Han har nyligen köpt ett stort hus på landet som han i julas pyntade för 18.000 dollar.

Beställaren köper, eller hyr, en fattig kvinnas livmoder.

Att Fredrik Eklunds stora dröm äntligen ser ut att gå i uppfyllelse är såklart underbart för honom. Men när han säger: "Vi är gravida med tvillingar, Dereks pojke och min flicka. Vi är i 20:e veckan i dag", kan man ändå inte låta bli att tänka på den som faktiskt är gravid, den som faktiskt måste förbereda sig för en förlossning och riskera missfall. Kvinnan bakom Fredrik Eklunds dröm. Är det hennes dröm att bära och föda tvillingar åt några andra? Det kan man inte veta, även om man kan gissa sig till svaret. 

Det finns s.k altruistiskt surrogatmödraskap, och så finns det kommersiellt. Det senare är vanligare, och innebär alltså att beställaren av barnet är en köpare och bäraren av barnet är en säljare. Oftast är det också så att köparen tillhör över- eller medelklassen medan säljaren tillhör arbetarklassen. Beställaren köper, eller hyr, en fattig kvinnas livmoder. Att det är fattiga kvinnor som bär rikas barn, gör frågan om "surrogatmamman är lycklig eller inte" obetydlig, ändå påstås det ofta att surrogatmödrarna njuter av att vara gravida. 

Fredrik Eklund pratar om surrogatmamman som om detta också vore hennes dröm

Fredrik Eklund och hans make kan av uppenbara skäl inte få barn på "naturlig" väg, men det är faktiskt oftare hetereosexuella par än homosexuella som anlitar en surrogatmamma. Det behöver inte vara surrogatmammans ägg som används, vilket betyder att hon genetiskt sett inte är mamma till barnet. Fredrik Eklund och Derek Kaplan har inte heller använt sig av surrogatmammans egna ägg, utan köpt dem från en annan kvinna. Äggen befruktas sedan av deras sperma vilket skapar många embryon varav sedan ett par väljs ut: "Man går in och betygsätter dem: kvaliteten, livsdugligheten. På inrådan av en läkare valde vi den högst rankade flickan efter mig och den högst rankade killen efter Derek", säger Fredrik Eklund i DN-intervjun.

With love from Paris - The Eklund Brothers 💋

Ett inlägg delat av Fredrik Eklund (@fredrikeklundny)

Går det att låta bli att tänka på att både kvinnorna och barnen här behandlas som handelsvara? Fredrik Eklund pratar om surrogatmamman som om detta också vore hennes dröm: "Vi pratas vid flera gånger om dagen, hon är helt fantastisk och har berättat för oss att hon älskar att vara gravid och äta och baka och att hon vill hjälpa sådana som oss. Det hela är väldigt fint. När det närmar sig att hon ska föda flyttar vi henne till Connecticut."

Eklund och hans make betalar henne 47.250 dollar (motsvarande cirka 378.000 svenska kronor). Att vara surrogatmamma är rent krasst ett yrke och Fredrik Eklund om någon borde väl veta att det ingår i jobbrollen att "vara glad och älska det man gör", det gör ju han själv varje dag. Med skillnaden att Eklund tjänar miljoner och surrogatmamman några hundra tusen, att Eklund får avkastning på det han gör och surrogatmamman knappt får någonting förutom en mer utsliten kropp.

Några andra kändisar som använt sig av surrogatmödrar: Tyra Banks, Lucy Liu, Jimmy Fallon, Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman, Elton John 

Mest lästAnna Axfors