Alejandra Cerda om att konsumera etiskt

Alejandra Cerda är en vägvisare i labyrinten av ekologiska skönhetsprodukter. Vi ställde några frågor till henne om naturlig skönhet, hållbar konsumtion och höstens trender.

 

Vem är du Alejandra?

– Jag är en snäll och kaxig Stockholmsbaserad kreatör med en vild hjärna och mycket kärlek.

 

Foto: Madeleine Persson

Foto: Madeleine Persson

Din blogg Jandi heart eco är pedagogisk, inspirerande och fylld av bra tips. Använder du enbart ekologiska skönhetsprodukter? Känns det någon gång begränsande?

– Ja, jag kommer nog inte på några undantag när det gäller skönhet, men jag använder handtvål som är miljömärkt men inte eko, ibland om jag har lite pengar.

 

Jag har inte mer rätt till den här planeten än någon annan och därför bör jag göra val som gynnar fler än mig

– Huruvida det är begränsande eller inte är en jättebra fråga. Jag tror att vi i västvärlden är för bortskämda. Eftersom vi lever i en kapitalistisk värld och vi i Sverige (och Skandinavien) haft en stor medelklass länge, tror vi oss ha rätten till vad vi vill och upplever allt annat som begränsande eller som ett inkräktande i vår frihet och valfrihet. Men jag tror vi måste tänka om och inse att nix, jag har inte mer rätt till den här planeten än någon annan och därför bör jag göra val som gynnar fler än mig.

 

 

Hur kommer det sig att du började med ekologisk smink och hudvård?

Foto: Madeleine Persson

Foto: Madeleine Persson

– Till en början var det av egoistiska skäl: Jag tyckte att det funkade bra för min knepiga hy och jag hade testat de flesta märkena på den konventionella marknaden utan önskade resultat. Idag är det inte bara det, utan också för att jag ser det som en självklarhet att göra en så liten miljöbelastning som möjligt. Ekologisk skönhet innebär att produkterna är fria från syntetiska ämnen, vilket är bättre för miljön. Även om mängden plastpartiklar i våra vatten som kommer från hygien och kosmetika är relativt liten, i jämförelse med vägpartiklar, så är det där vi snabbast kan göra störst effekt. Dessutom har ekologiska skönhetsmärken överlag ett genomgående bättre hållbarhetstänkande även när det kommer till social hållbarhet.

 

Hur konsumerar en etiskt och hållbart? Går det ens? Det känns som om alla företag är rövhattar och att allt innehåller skräp.

Om vi enbart pratar om hudvård så är det enklaste sättet att sålla bort så mycket som möjligt

– Det här är en fråga som går att diskutera länge och väl — och är en intressant diskussion. Om vi enbart pratar om hudvård så är det enklaste sättet att sålla bort så mycket som möjligt och hålla sig till rena råvaror. Sedan finns det förstås grader även i ekovärlden. Huruvida företagen är rövhattar eller inte går egentligen inte att svara på om man inte definierar vad man själv tycker är ruttet först, men jag har hittat företag som jag tycker går i linje med mina värderingar. Och nä, allt innehåller inte skräp! Och ska du använda skräp tycker jag du kan börja med naturlig lera, hihi.

 

Många har nog en uppfattning om att det generellt är dyrare med ekologisk skönhet, är det så? Har du några budgettips?

– Precis som på den konventionella marknaden finns det både budget och lyx. Vill du ha det billigt och eko skulle jag rekommendera att börja med att köpa en ekologisk rapsolja eller olivolja. Det hittar du i mataffären och kan använda både som rengöring och återfuktning (återfettning egentligen, men folk är så rädda för att prata om fett på huden). Och tänk typ råvaror som honung, avokado och liknande, men var försiktig med syror. Att något är eko eller naturligt betyder inte att det är milt eller passar alla.

Foto: Nora Cederin

Foto: Nora Cederin

 

Är det någon eller några produkter du saknar inom det ekologiska sortimentet?

– Jag längtar efter ett större utbud av flytande eyeliners, gärna i skarpa färger och med olika finish!

 

Hur gör en om en vill bli mer kunnig inom ekologiska skönhetsprodukter? Har du några tips för rookies?

– Man behöver inte bli kunnig för att börja sålla bort, men vill man läsa på så kan man läsa min blogg, man kan läsa andra ekobloggar, läsa böcker på ämnet och enklast: Googla ingredienserna som finns i produkterna du använder.

 

– Ett bra tips är att kika i mataffären. Det finns mycket som vi äter som funkar utmärkt på huden, som jag sa precis. Annars finns det certifieringar du kan hålla utkik för, men läs gärna lite om certifieringen och vad just den certifieringen innebär så att den matchar det du vill ha.

 

Vilka är dina tre absoluta favoritmärken?

– c/o Gerd är ett av de första märkena jag började älska och fortfarande tycker hemskt mycket om, Dr. Bronner’s är en going och Kjaer Weis när det kommer till smink.

 

alejandra_cerda_produkter

 

Har du några favoritlooks som du alltid återgår till?

– Ja, en rosa läpp med matchande rouge och en lite tjockare vinge är nog min bästa look. Jag blir liksom aldrig trött eller missnöjd utan tycker det är lika fint varje gång.

 

 

Vad hoppas du på för sminktrender till hösten?

– Jag vill se mörkröd eyeliner och mörklila läppar. Det är så himla fint.

 

 

Avslutningsvis, vilka produkter kommer du använda i höst?

 

– Jag kommer köra hårt på c/o Gerd Facial Mask Cloudberry, som är min bästa, bästa produkt när hyn är torr. Min hy blir alltid balanserad och perfekt återfettad av den.

 

– Kjaer Weis har ett superfint lip tint i en skir lila färg som heter Beloved – yum!

 

– Moonsun Organic Of Sweden jobbar aromaterapeutiskt och deras produkter har en rund, lite kryddig, citrusdoft som jag älskar. Jag kommer att använda mig av Cleansing oil och Beeswax Body Oil. Jag gillar dessa när min hy är torr och mitt hjärta behöver något som känns omhändertagande.

 

 

Om du vill få mer ekologiska skönhetstips finns en uppsjö på Alejandras blogg

Beauty, Livsstil, SamhälleEbba Sigeback