Reese Witherspoons budskap till alla framgångsrika kvinnor

Reese Witherspoon ligger bakom några av de senaste årens mest uppmärksammade film/tv-produktioner: Big Little Lies, Gone Girl, Wild. I Glamour har hon skrivit en lång text om vad som driver henne att förändra situationen för kvinnor i filmbranschen. En studie visade nämligen att ambitiösa kvinnor ansågs själviska och mindre anställningsbara än män med samma egenskaper, och det fick Reese Witherspoon att undra: vad fan är det för fel med att vara ambitiös?

Spring iväg från män som inte kan hantera att du har ambition. Spring. Det finns så många män som tycker ambition är underbart och sexigt!

För 15 år sedan gick Witherspoon som ung skådespelerska på massa auditions. Hon och många andra kvinnor satt och väntade för att få provspela för de få scener som fanns för dem. När hon väl fick rollerna upptäckte hon att knappt någon annan i produktionen var kvinna, förutom de som stod i garderoben: “Jag var bokstavligen omringad av 150 män” skriver Witherspoon.

Ava DuVernay.

Ava DuVernay.

Idag när hon gör filmjobb så träffar hon fler kvinnor än någonsin. I nya filmen Home Again har hon jobbat med Nancy Meyers och hennes dotter Hallie Meyers-Shyer. En annan film som Witherspoon kommer medverka i är Disneyfilmen A Wrinkle in Time, av Ava DuVernay – den första afroamerikanska kvinnan att regissera en film med budget på över 100 miljoner dollar.

Big Little Lies hade fem kvinnliga huvudroller i åldern 25 till 50 år, och serien hade åtta och en halv miljon tittare på varje avsnitt, både män och kvinnor. Detta bevisar att män faktiskt är intresserade av kvinnors liv (woho!). Men mörkhyade kvinnor får fortfarande sällan se sig själva på film och tv. När Reese frågade skådespelerskan Mindy Kaling: “Blir du aldrig trött på att alltid behöva skapa dina egna roller?” så svarade Kaling: “Reese, jag har aldrig fått någonting som jag inte skapat själv”. Saker förändras, även om det går sakta. Idag är 38 procent av huvudkaraktärerna på (amerikansk) TV kvinnor, skriver Witherspoon.

Detta bevisar att män faktiskt är intresserade av kvinnors liv (woho!)

Det finns en stor press att en film ska generera massor av pengar, och när en film med kvinnliga huvudroller inte genererar massor av pengar så drar filmbolaget slutsatsen att “den typen av filmer inte funkar”. Sanningen är ju den att det är många filmer som inte funkar, oavsett om det är män eller kvinnor i rollerna. Men om en film regisserad av en kvinna inte blir någon succé så döms hon för det och får inte fler chanser, medan män får chans på chans på chans. En kvinna får vara glad om hon ens får en enda, till att börja med.

Och det är detta som Reese Witherspoon vill förändra. Hennes mamma sa alltid: “Om du vill att något ska göras, gör det själv”. Det var därför Witherspoon för fem år sedan startade produktionsbolaget Pacific Standard, och idag driver produktionsbolaget Hello Sunshine. Hon har ungefär 23 projekt igång som har kvinnliga huvudkaraktärer – kvinnor i olika åldrar och med olika hudfärger. (Bland dem finns en film om kvinnan som uppfann Barbie.)

Om du är producent måste du producera. Om du är skribent måste du skriva.

Hur gör Reese Witherspoon för att lyckas? Enligt henne själv: “Jag går upp tidigare, jag går och lägger mig senare. Jag tar tag i saker. Jag måste läsa snabbare, och jag ger besked fortare än andra producenter”. För att förändra något måste vi jobba hårt. Det är Reese Witherspoons råd: Gör det du är bra på. Om du är producent måste du producera. Om du är skribent måste du skriva. Det hjälper också att ha stöttande människor omkring sig. Reese Witherspoon har sin man, som varje gång hon misslyckas med något säger: “Kom hit, du är bäst! Du ska göra den här filmen, och det kommer bli jättebra!”

Vi måste utmana idéen om att passionerade kvinnor bara tänker på sig själva.

En studie har visat att studerande singelkvinnor bagatelliserar sin vilja att göra karriär när manliga klasskamrater är i närheten. Det är Reese Witherspoons andra råd: Spring iväg från män som inte kan hantera att du är ambitiös. Spring. Det finns så många män som tycker ambition är underbart och sexigt! Vi måste förändra uppfattningen att ambition är fult att ha som kvinna. Vi måste utmana idéen om att passionerade kvinnor bara tänker på sig själva.

Ain't that the truth! #GirlSquad (via @veronicadearly)

Ett inlägg delat av Reese Witherspoon (@reesewitherspoon)

Och när din ambition slutligen lönar sig: stötta dina medsystrar till att ta vara på sina ambitioner!

Livsstil, Kultur, NöjeAnna Axfors