Poddveckan som gick V. 37

LOVESTORY GÅR IGENOM FÖRRA VECKANS INTRESSANTASTE PODDAR DÄR DET SNACKATS OM TILL EXEMPEL NYHETER 24-KONST, ATT SKITA I PERSONLIGT VARUMÄRKE OCH ... SEX.

 

En varg söker sin pod. om privilegiet i att skita i personligt varumärke, och nyheter24-konst

en-varg-soker-sin-pod-standard.jpg
Ett privilegium som kommer med att vara rik, nämligen det att slippa vara modern

Ett långt avsnitt med både högt och lågt! Fint att det är lite back in the days-stämning dvs: börja i något litet enkelt och veckla ut en diskussion med djup i. Till exempel pratar de om Paris Hilton, eftersom Liv börjat följa henne på Instagram. Liv menar att Paris väckt en insikt om ett privilegium som kommer med att vara rik, nämligen det att slippa vara modern. Paris stil på festivalen Burning Man sammanfattar Caroline som “utvikningsbrudhippie som blandar naturligt och artificiellt”. De hittar en koppling till Camilla Läckbergs liknande otrendiga utstrålning: att kunna vara lite trashig och skita i sitt personliga varumärke är ett tecken på makt. Att behöva vara stylish är lite att slava runt. Angående Paris Instagram vill vi lägga till en subspaning: det kanske bara är att hon klänger sig kvar i sina glorydays? På samma sätt som vissa fastnar i den stil de hade när de peakade socialt. Faktum är ju att alla som var snygga it-girls på 90/00-talet går LOCO med tbt-bilder på sina sociala medier! Även i vidrigt dålig upplösning, typ en sexig vimmelbild eller bikinireklam från övre tonåren som uppenbart är hämtad från Google. Det ömmar ens hjärta lite? Att Paris googlat sig själv och kopierat en ihjälpixlad bild att lägga upp på Instagram med hastaggen #tbt. Carmen Electra och Meg Ryan är också exempel på detta!

Can't wait to be back on the Playa tomorrow! 🔥#BurningMan here I come! 🌈👸🏼🌈

Ett inlägg delat av Paris Hilton (@parishilton)

Caroline har upptäckt att trendskeppet vänt bort från Rebecca&Fiona-in your face-femininitet

Att tackla det klassiskt ytliga med en analys fortsätter när de avhandlar ämnet mode. Det är såklart lite wack att tro att någon söker sig till EVSSP för modetips, men det är en charmig illustration av hur icke public service poddar är. Men som sagt! I typisk EVSSP-anda utvecklas det hela i en spaning: Caroline har upptäckt att trendskeppet vänt bort från Rebecca&Fiona-in your face-femininitet och siktat in sig på business woman-mode istället. Hon funderar: är det en deppig backlash på jämlikhetstrenden i samhället? Hon menar att Rebecca&Fiona-modet har något progressivt i sig: de använder feminina attribut och vulgariserar det, för att tvinga folk att facea femininitet. Att ta plats, kräva plats, tvinga folk att acceptera femininitet i vardagen. I det, säger Caroline, finns något personligt frigörande, som i och med det åtstramade mer androgyna Wall Street-modet går förlorat. Att kostym är höstens stora trend misstänker hon beror på att inga kvinnor verkligen är det som stilen imiterar: makthavande.

 

Efter detta följer en (för oss i alla fall) jävligt efterlängtad diskussion om Mattias Norströms konstverk av den slaknade flaggstången på Sergels torg. Liv kritiserar vad hon kallar “nyheter24-konst”, att också konstvärlden blivit infekterad av clickbait-manin på bekostnad av konstens kvalité (och frihet??). Hon efterfrågar bättre samtidskonst. Preach, säger vi.

 

Fredagspodden. tips, tips, tips och åter tips

Som vanligt i Fredagspodden när man tror att tipsen måste vara slut händer det här: Det kommer mer tips!

Hannah och Amanda har märkt att det är väldigt populärt att prata om sex. Så de provar att prata om sex! Mer specifikt om tantrasex: vad det är och om att få orgasm genom att “se genom fiffin in till hjärtat”. De ser på videos om “sexercise” men invänder också med att de gamla vanliga positionerna är bra. Trinny & Susannah har för länge sedan gjort en parspecial som de minns. Premissen är att man går ner sig efter en lång tid tillsammans som par, speciellt om man fått barn, och behöver hjälp för att spice it up igen. En del i programmet de speciellt gillade var när paren fick stå nakna i mörker och lysa på varandra och berätta varför de gillade varje del av den andres kropp. Flera av paren grät och sen (antar Hannah och Amanda i alla fall) hade de sex. När de pratat om allt det här blir de nojiga över att skämta om sex i podden för att tidningar ska skriva om det (ooooops sorry, men obs, vi älskar sexsnack!!!) (vi antar att vi är undantaget som bekräftar regeln).
 

Hannah_amanda.jpg

Moving on! Vi får höra stiltips från modedesignern Christopher Kane:
1. Wear arty farty things if you want but make sure they're beautiful (Amanda översätter: man ska inte ha konstiga kläder bara för att/man ska inte se utklädd ut!)
2. Wear what you want to wear
3. Never be scared to be different
Sen läser de högt om när Christopher gick på designskola och gjorde något annorlunda, vilket var det som gjorde att han stack ut och blev framgångsrik. Som vanligt i Fredagspodden när man tror att tipsen måste vara slut händer det här: Det kommer mer tips! 4. Be genuine och surprise people – Christopher vill göra kläder som är oväntade. Han tror inte på dålig smak. Hans mål är att göra kläder som får folk så glada som “när en liten flicka sätter på sig en prinsessklänning” (ok…….. universell liknelse…...).

Sedan pratar de om quinoa. Yes, you heard me. Minns inte säkert men vi slår vad om att det fanns något slags tips inblandat!


Filosofiska rummet. gymnasieintellektuella betraktelser om livet och världen och filosofin

Filosofiska rummet är ett radiosänt program från Sveriges Radio som varje avsnitt diskuterar ett filosofiskt/vetenskapligt ämne eller frågeställning tillsammans med programledaren och två-fyra inbjudna experter.

Det senaste avsnittet handlar om Aristoteles filosofi, apropå att hans verk “Aristoteles Fysik” utkommer i svensk översättning nu. Översättaren Charlotta Weigelt är i studion, tillsammans med fysikern Ulf Danielsson och vetenskapsfilosofen Lars-Göran Johansson. Allt detta traditionsenligt påhejat av Peter Sandbergs karaktäristiskt småstöriga röst!!!

Foto: Peter Sandberg/SR.

Foto: Peter Sandberg/SR.

Gänget i filosofiska rummet pratar igenom de huvudsakliga och största tankarna i boken, resonerar lite om dem, förklarar, undrar, och ställer sig frågan om Aristoteles teorier fortfarande är relevanta, moderna, aktuella? I helhet blir programmet en slags överblick över filosofin och naturvetenskapen, dess utveckling och olika grundpelare. Aristoteles fysik lägger stort fokus på rörelse; hur den definieras, definierar verklighet, endast finns avgränsad, förhåller sig till tid, skillnad på rörelse och förändring, hur det förhåller sig till subjekt och objekt, om syfte och riktning. Här finns en glittrande uppsjö av tumblr-science-sägningar! “Nuet utgör tidens verklighet”, “Oändlighet är en möjlighet som aldrig fullbordas”, “Det måste finnas en orörlig rörare för att avgränsa rörelsen”. Programmets allra bästa sägning är dock apropå definitionen av oändlighet, där någon av göbbarna säger: “När dagisbarn tävlar om vem som kan räkna längst och någon efter ‘tiotusen’ yppar ‘ett nummer mer än det största du kan säga’, är det en närmast perfekt definition av oändlighet”. Awww 1-0 till dagisbarnen!

I sin helhet är programmet i grunden detta: att få bada i gymnasieintellektuella betraktelser om livet och världen och filosofin. SÅ JÄVLA GULLIGT!

Mycket trevligt även när någon vågade crack a joke, nämligen att fnissa “ja, allt är relativt” som en banal tolkning av Weigelts invecklade resonemang. Det sprudlar alltså inte av humor, men däremot av lust! Om ni som vi njuter ihjäl er av att höra vetenskapsmänniskor prata sanslöst entusiastiskt om deras hjärteparadox så är det här ett utmärkt program!!!