En seger för den asiatiska hbtq-rörelsen

Den nionde september slog Taipei upp portarna till en banbrytande konstutställning om hbtq-öden i Asien. Det var en stor dag, inte bara för Taiwan, utan för hela Asien.

 

Taiwan har i år slagit fast en lag som tillåter samkönade äktenskap. Det gör Taiwan till det första landet i Asien som tillåter människor av samma kön att gifta sig. De flesta länder i Asien har en traditionell syn på äktenskap och familjestrukturer, i vissa länder är det till och med straffbart att vara homosexuell. I samband med den nya och frikännande lagen firar Taiwan på olika sätt, till exempel med en konstutställning.

 

Kampen för att få igenom lagen har pågått länge, framför allt har Chi Chia-wei varit ansiktet för kampen. 1986 föreslog Chi att Taiwan skulle legalisera samkönade äktenskap, men blev då häktad och fick sitta fem månader i fängelse. Men han gav inte upp och fortsatte kampen då han märkte att det hade uppstått ett mönster av självmord bland hbtq-personer som blivit nekade giftermål. För två år sedan stämde han staten Taiwan när de inte lät honom gifta sig med sin partner, ett viktigt startskott i den juridiska processen mot lagen som i somras gått igenom.

 

Inspiration från växters fotosyntes

Konstutställningen heter Spectrosynthesis, och ställs ut på Taipeis moderna konstmuseum (Museum of Contemporary Art Taipei). Namnet är inspirerat av fenomenet fotosyntes och hur den ger liv och näring till växter, på samma sätt är utställningens syfte att ge liv och kraft till en debatt som under lång tid varit nedtystad i landet. Under två års tid har 51 konstverk, av 22 konstnärer, samlats ihop i hopp om att det skulle bli en färdig utställning. Konstverken handlar om allt från identitet, till jämlikhet, homofobi, liv och död, men framför allt kärlek.


I samband med Spectrosynthesis anordnas Taipei Pride. Ett event som 2016 lockade till sig 80,000 personer! Taiwan hoppas att utställningen ska ha en stor påverkan inte bara på det taiwanesiska samhället utan på hela Asien. Målet är att utställningen ska resa vidare efter den varit i Taipei till andra asiatiska konstmuseum och kanske till och med till andra länder utanför Asien för att berätta om den asiatiska hbtq-historien.

SamhälleLinnéa Franz