Palestinas "Skam" – Ger regissören Palestinas första fatwa sedan 1948

Blir du blödig när det doftar förändring i luften? Får du gåshud när du äntligen ser något som är så modigt och genialiskt att du golvas? Då ska du kolla upp In Between – en nyutkommen komedi från Palestina. Filmen är politisk konst när den är som bäst.

Filmen, en komedi regisserad av Maysaloun Hamoud, för tankarna till norska serien Skam och handlar om kvinnliga livsöden i södra Tel Aviv. Storyn följer tre tjejer som bor i ett kollektiv tillsammans, de försöker hjälpa varandra att ta sig igenom livet så som det ser ut för de flesta unga tjejer i Tel Aviv idag, men som aldrig porträtteras. Tjejerna röker, festar, ligger runt och har tröttnat på att förtrycka sin sexualitet och person. För första gången någonsin visas unga kvinnors liv på film i Palestina, ta del av internationell filmhistoria! Se (den brittiska) trailern här:

Det var vanligt att folk lämnade biograferna när den spelades

Hamoud visste precis vad hon gjorde när hon började skriva manuset. Att hon fått Palestinas första fatwa (muslimskt juridiskt beslut) sedan 1948 –vilket gör filmen olaglig i Palestina, gör henne knappt förvånad. Hon berättar i Huck Magazine att hon började skriva på manuset redan för fem år sedan i början av den arabiska våren. Hon var då involverad i olika ideella politiska föreningar men blev frustrerad över hur långsam förändringen de försökte driva var. Hon bestämde då att istället vända sig till konsten.

Foto: DBG Films

Foto: DBG Films

Filmen har skakat Israel i grunden, utöver fatwat har Hamoud fått flera dödshot och den vanligt förekommande stereotypa bilden av den muslimska minoriteten har krackelerat. Det var vanligt att folk lämnade biograferna när den spelades, men inget av det spelar någon roll i jämförelse med glädjen som de representerade grupperna känner, säger Hamoud i The Guardian. I Huck Magazine får hon frågan vad som är hennes motivation trots dödshoten, Hamoud förklarar att Israel har en extremt rasistisk och fascistisk styre vilket gör att hon aldrig känt att hennes arbete varit viktigare. Hon tycker att palestinierna har lidit nog.

 
Foto: DBG Films

Foto: DBG Films

Hamoud har redan börjat jobba på nya projekt. Hon skriver på manus till en krimserie i Breaking Bad-anda och har samtidigt planerat två uppföljare till In Between. Filmen har blivit prisad internationellt och Hamoud vann till exempel Cannes filmpris i sommar under kategorin Young Talents, Women in Motion Award.

 

 

Kan vi få filmen till svenska biografer eller???

Kultur, Nöje, SamhälleLinnéa Franz