Astrologen: Mindfulness för en lyckligare vardag

Vad ska jag jobba med? När kommer jag att dö? Det är några av de vanligaste frågorna som astrologen Alexandra Alvis får. Här tipsar hon om enkel mindfulness för en mer meningsfull vardag och svarar på de vanligaste frågorna.

27535970_2233847519975783_56044844_o.jpg

Den i särklass mest ställda frågan man får som astrolog är "vad ska jag välja?", ofta följt av "vad ska jag jobba med?", eller "hur ska jag agera?". På stark delad andraplats kommer "när kommer jag att dö?". Viktiga frågor onekligen, och varje gång har jag bara ett svar. Du bestämmer helt och hållet själv, men det bästa är att du redan vet svaret på dina frågor själv. Jag kan titta på din födelsekarta och ge dig fakta som kommer att stötta sådant som du redan hört dig själv säga, tänka eller känna. Jag som astrolog kan ge dig ett bra tillfälle att genomföra dessa saker du sagt, tänkt eller känt, men du måste ge dig själv lite tid varje dag att lyssna på ditt inre. Ingen har fler svar än du själv. Det kräver inget mer än att du vågar göra det (vi stänger gärna av genom att låtsas leva livet), möter det som är tufft (dina val fram till detta ögonblick), blundar och fokuserar på vad som dyker upp i tystnaden (begränsar yttre stimuli).  

Vem har inte tillbringat en hel helg i sängen med datorn på magen?

Vi gör massa saker varje dag som får oss så uppsnurrade i alla bestyr att vi handlar omedvetet, på impuls. Veckorna flyger förbi, månader, år. Så småningom blir vi allt oftare påminda om hur avstängt vi lever, följt av olika syndrom så som depression, utmattning, stress, sömproblem, ångest, sjukdomar och tomhet. Vem har inte tillbringat en hel helg i sängen med datorn på magen? Druckit sig alltför berusad på helgerna? Fortsatt att trycka i sig choklad och fet mat trots att magsäcken sagt stopp för länge sedan? Kedjerökt i fönstret? Gett sig in i destruktiva relationer och stannat?

 

Det är inte utan anledning som många stora tänkare och djupt troende personer väljer att klara sig på ytterst lite i livet och väljer bort alla njutningar och yttre stimuli. Endast när vi lyckas sluta berusa vårt sinne med stimulans, kan vi arbeta igenom det som gör ont och utröna det som vi egentligen borde ägna oss  åt. Vad som är viktigt på riktigt; bortom alla prylar, kontorsjobb och en ständigt plingande telefon. Du har alla svar, lyssna på dem. Lyssna på din ångest.

Hur gör man detta då? Behöver alla göra det, oavsett personligt horoskop? Svaret på den sista frågan är nej, alla behöver inte göra det. Vissa människor har en så stark inre resonans med sig själva (ofta starka Sol och Mån-placeringar och harmoniska aspekter mellan Sol och Måne i horoskopet, som symboliserar det medvetna och det omedvetna i en) att de ställer sig på rätt väg direkt eller väldigt tidigt i livet. Andra trycker ner sin inre röst tills vi står där och gråter i köket med alla gafflar utspridda på golvet och rykande mat i ugnen. För vem?

Det enkla svaret är att minska på all stimulans i livet som inte är direkt gynnsam för din fysik och din själ, och utföra varje handling mer medvetet. Ta dig tid att lägga ifrån dig telefonen när du har tid över, och blunda. Det kan kännas omöjligt att utesluta allt på en gång, därför vill jag presentera följande övning som jag har haft stor användning för. Den tar 10 minuter per dag och ska tillämpas varje kväll och varje morgon före du somnar och precis när du vaknat. Ni som mediterar ofta känner säkert igen er.

1. Blunda och börja med att "scanna" din kropp, från tårna till huvudet, fokusera på varje kroppsdel i taget och sprid sedan tanken mot hela kroppen som helhet när du är färdig, dess kontakt med underlaget och känslan i kroppen överlag. Är det något som pockar på din uppmärksamhet? Hur känns varje kroppsdel?

2. Andas in genom näsan och ut genom munnen 7-10 gånger. Andetagen ska vara djupa och luften ska forsa ut ur munnen vid utandning. Föreställ dig hur du andas in livselixiret som hjälper dig att vara frisk och andas ut all skit som har samlats i dig.  

3. Efter att ha gjort detta, ställ en tyst fråga till dig själv. Hur hade min perfekta dag sett ut om jag fick välja fritt? Gå igenom allt, från vart du är, till vem du omgiven med, till vad du har på dig, vilka aktiviteter du gör och vad du äter. Jämför den dagen med hur du lever idag och vart du är på väg. Vissa saker går inte att förändra, men de går att medvetandegöra och acceptera. Var inte arg, ledsen eller besviken om din perfekta dag är långt ifrån det livet du lever idag. Nu vet du vart du ska.

4. Men innan du kommer dit eller kan närma dig det perfekta livet, så ska du fråga dig själv som avslutning varje gång du gör denna övning. Vad gjorde jag idag som fick mig att må bra, gjorde mig glad? Vad gjorde jag idag som jag vill göra mindre utav, som gör mig nedstämd eller avtrubbad? Vad vill jag göra mer, kontra mindre, utav? Lova dig själv att göra lite mindre av det som inte gör dig glad varje morgon du kliver upp ur sängen, och lite mer av det som får dig att le för dig själv.

Förändring kräver mod, och modet kommer från insikt. Insikt kommer tyvärr ofta ur kris, och därför hoppas jag att ni som redan är intresserade av ert inre och läser mina ord, hinner ta till er detta viktiga budskap innan ni hamnar i kris. För det kommer ni att göra förr eller senare (när Saturnus-transiter är i farten i synnerhet), om ni inte stannar upp. Många vill inte läsa negativa prognoser eller om "problematiska" aspekter. Problem dyker endast upp när man inte lever omedvetet och bara rusar på, när man inte vet varför man gör något, vad syftet är med varje handling, och vad konsekvensen blir. När man inte väjer att göra förändringar och fortsätter i vanor som inte är i samspel med ens inre så går man till slut sönder. Man får ofta en andra chans, men till slut får man inga fler. Ingen styr över ditt liv mer än du själv, och vi alla har makten att styra om vårt liv mot bättre utsikter. Vad dessa är kommer du veta om du blundar och utvärderar varje dag.

 

Mer än någonsin behöver vi lära oss att lyssna på vårt inre. Vi är inga maskiner, inga robotar som är menade att utföra sysslor och skapa mervärde för andra genom att sälja vår tid för att kunna handla mat. Vi är essensen av livet, beviset på existensen i sig, och vi har all rätt att existera lyckligt.

 

Texten är i samarbete med Alexandra Alvis Astrology. Läs hennes astro-blogg på www.astroalvis.com. Om du vill läsa en längre version av artikeln finns den här.