8 skönlitterära böcker om transerfarenheter – som alla borde läsa

Hur många böcker har du läst där huvudpersonen inte är en cisperson?

Om det inte är så många så kommer här åtta tips på romaner och diktsamlingar som berättas utifrån en transpersons perspektiv. 

Om jag var din tjej, Meredith Russo

(ungdomsroman)

Författaren Meredith Russo. Foto: Chris Anderson

Författaren Meredith Russo. Foto: Chris Anderson

Amanda Hardy genomgår en könskorrigering och börjar ett nytt liv efter en jobbig uppväxt. I en ny stad i amerikanska södern kan hon vara sig själv – en vanlig tonårstjej. Om jag var din tjej är på många sätt en typisk ungdomsbok, med kärlek, vänskap och tonårstankar. Amanda får vänner och en romantisk relation med en kille, frågan är om hon ska våga berätta om sin bakgrund för dem, med tanke på hennes tidigare erfarenheter av mobbing och psykisk och fysisk misshandel.

 

 

Ut, Theodor Hildeman Togner

(poesi)

ut-theodor.jpg

Om en pojke som är född i flickkropp, och vill ta sig, som titeln lyder, ut. Prosa växlas med mer lyriska, radbrutna stycken, eller dramatik-liknande dialoger med "Rösten", som är en psykolog, ett överjag eller annan auktoritet. Blommor återkommer som metaforer gång på gång (fittan liknar en ros), också de ska ju slå ut. Boken är utgiven på förlaget Lesbisk pocket, som ger ut queer litteratur. 

"Jag tittar på mig själv i spegeln. En gren av syrén som reser sig ur mig. Vem är det som kallar det här för flicka?"

 

Refuse, Elliott DeLine

(roman)

9780997216004_200x_refuse_haftad.jpeg

Dean är i början av tjugoårsåldern och är som många andra i just den åldern: arbetslös, deprimerad och bor fortfarande hemma. En bok om att vara ung och uttråkad, och transman. Om att vilja bli berömd. Refuse är både rolig satir, ett transmanifest, en kärlekshistoria och en hyllning till Deans idol, Morrissey. Boken finns tyvärr inte på svenska (än)!

 

 

 

 

Ikon, Yolanda Aurora Bohm Ramirez

(poesi)

Poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez. Foto: Casia Bromberg

Poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez. Foto: Casia Bromberg

Yolanda Aurora Bohm Ramirez kommer från poetry slam-scenen, kanske är det därför inte så konstigt att Ikon är en rytmisk bok som passar även att läsas högt – författarens tanke har varit att kombinera scenpoesi och tryckt poesi. Dikterna handlar om erfarenheter kring queer, trans och rasism, om hur sexismen och rasismen går in i varandra. 

”Jag är drottning i mitt klubbland
över mina öron skuldsatt
kan inget om resurshantering
skiter hårt i skuldsanering
äter min mat med guldpanering”

 

Tjugofemtusen kilometer nervtrådar, Nino Mick

(poesi)

171740_13082295_o_1.png

Poeten Nino Mick kommer liksom Yolanda Aurora Bohm Ramirez från poetry slam-scenen och synen på poesi som något muntligt tar plats även i hens debutbok Tjugofemtusen kilometer nervtrådar. Liksom den flytande könsidentiteten ska bli en diagnos så ska talade ord bli tryckta på boksidor. Dikterna, som tillsammans bildar en sammanhängade historia, handlar förutom om språk även om Gud och kyrkan, och en könsutredning. Nino Mick har själv sagt i en intervju att "diktjaget blir frustrerad på det medicinska språket och gör istället en lite mer poetisk könsutredning". 

"Jag vill vistas i det hårda och beständiga
därför konstruerar jag en diktsvit och en man att bo i
jag vill naglas fast
normeras och bli del av ordlistan
tilldelas ett hem
att lämna"

 

Port of departure & Port of arrival, Karin Bishop

(roman)

31804733.jpg

Karin Bishop har skrivit en uppsjö böcker med transgender-tema, varav ingen finns översatt till svenska. "Jag är väldigt intresserad av att undersöka en persons sanna natur, kön, och sexuella identitet, och undersöka olika genrer och strukturer" har hon sagt (på samma hemsida kan man finna kortare historier av henne om man vill ha ett smakprov). Många gillar hennes böcker på grund av det lätta språket. 

Port of departure och Port of arrival bildar en serie, och i dem får vi följa Brian Taylor som arbetar med att spela piano på ett fartyg. En natt måste han klä ut sig till en kvinnlig sångare, och då han upptäcker att han inte har klätt ut sig, utan blivit en annan/sig själv, börjar ett nytt liv. Brian Taylor kallar sig nu Taylor Brian – och boken Port of arrival tar vid. 

 

Annabel, Kathleen Winter

(roman)

Annabel_(Kathleen_Winter_novel).jpg

Wayne föddes med både testiklar och blygdläppar, det är oklart för hans mamma om han är en flicka eller pojke, men hon håller det hemligt för Waynes pappa som lever i tron att Wayne är en pojke och uppfostrar honom därefter. Samtidigt vet Waynes mamma att "det bor en flicka" i honom, och när Wayne blir vuxen upptäcker han själv att flickan i honom, som han tänker på som Annabel, aldrig försvunnit eller kommer försvinna.

Annabel blev nominerad till Kanadas tre största litterära priser: Gillerpriset, The Rogers Writer's Trust Fiction Prize och The Governor General's Literary Award for Fiction.

gillade du texten? följ lovestory på facebook och instagram

KulturLoveStoryComment