Såhär kan klassikerna skrivas om för att passa Kulturrådet

klassikerna.jpg

Den statliga myndigheten Kulturrådet gör varje år litteraturen möjlig tack vare de miljontals kronor de delar ut i litteraturstöd. Men nu får de kritik för att bara stödja böcker med “goda budskap”. I kölvattnet av #metoo vill kulturminister Alice Bah Kuhnke till exempel att Kulturrådet ska “betona frågan om sexuella trakasserier”.

På samma sätt som vissa verk kan få vårt moraliska liv att blomstra, kan böcker, författade av degenererade själar, alltså ha direkt motsatt verkan. Vad som följer nedan är därför en lista över en samling verk som bör skrivas om, i syfte dess karaktärer moraliskt uppbyggliga.

 

Vladimir Nabokovs "Lolita"

En medelålders man vid namn Humbert Humbert (pseudonym) gifter sig med en änka för att komma nära hennes tolvåriga dotter. Pedofili är förkastligt, boken borde handla om att Humbert gifter med änkan av kärlek, och om deras efterföljande lyckliga äktenskap.

lolita.jpeg

Joseph Condrads "Mörkrets hjärta"

Kurtz, representant för ett belgiskt kolonialkompani i Kongo, har gjort sig till envåldshärskare över en by i djungeln. I efterhand känns boken föråldrad: Kurtz borde vara medveten om sina privilegier som vit västerländsk man, och leva som bybornas jämlike. 

Gustave Flauberts "Madame Bovary"

brottostraff.jpg

Emma Bovary lever tillsammans med en trevlig landsortsläkare i Normandie. Av svekfullhet inleder hon relationer med män utanför äktenskapet, ett tilltag som stör harmonin i boken och uppmuntrar till promiskuitet. De delarna kan strykas.

Fjodor Dostojevskijs "Brott och straff"

En ung student mördar en pantlånerska och stjäl hennes besparingar. Inte så värst trevligt gjort. I framtida upplagor kan mordpassagen ersättas med en scen vari han ber pantlånerskan om ett lån, som han sedan betalar tillbaka med ränta.

 

Therese Bohmans "Den andra kvinnan"

En kvinna i tjugoårsåldern inleder en relation med en äldre läkare, som ibland hälsar på henne i sjukhusrestaurangen där hon jobbar. Då han är gift borde de i boken avhålla sig från sexuellt umgänge till förmån för vänskapliga samtal om vuxenlivet. Stryk.

 

Första Moseboken, författare okänd

Gud ber Abraham, patriark, att offra sin ende son, Isak, på ett berg i landet Moria. Abraham gör sig beredd att gå Guds önskemål till mötes, en handling som hade gått på tvärs med Barnkonventionen. Barn ska värnas, inte offras.

 

Chuck Palahniuks "Fight club"

En roman som kretsar kring en grupp män som träffas regelbundet för att misshandla varandra under ordnade former. Våld har aldrig löst något, därför borde männen ta initiativ till en debattförening, där de starkaste argumenten tillåts vinna.

Tone Schunnesson.

Tone Schunnesson.

Tone Schunnessons "Tripprapporter"

En bok om en kvinna som åker till Thailand och tänker på livet. Det kan hon lika väl göra i Varberg, dit hon kan färdas med tåg, ett miljövänligt fortskaffningsmedel. Dessutom finns där flera fina museer och hotell, som förtjänar ett omnämnande.

Charlotte Brontës "Jane Eyre"

En roman om en ung kvinna som förälskar sig i en man som håller sin fru inspärrad på vinden. Även om den senare kan sägas ha fått a room of one's own kan det likväl inte ses som feministiskt korrekt att hålla kvinnor inspärrade i förvaringsutrymmen. Stryk.

Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande"

Lena Andersson.

Lena Andersson.

Kulturskribent lockas att överge en stabil pojkvän till förmån för en konstnär som håller mindre än vad han lovar. Konstnären borde från början varit tydlig med sina känslor, på så vis hade relationsmissförstånden förebyggts till allas glädje
 

Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta"

En pojke offrar sitt liv för att rädda sin dödssjuka bror från en brand, kommer till ett magiskt land, tätt följd av sin bror. Eftersom brodern ändå var sjuk borde han ha räddat sig själv och tagit hand om sin mor, som annars blir ensam kvar.

brödernal.jpg

Roald Dahls "Matilda"

En sexårig flicka utvecklar övernaturliga krafter, som hon använder för att trakassera skolans rektor. I tider av ökat stök i klassrummen ska avvikande beteenden som dessa inte uppmuntras. I nästa upplaga av boken ska Matilda visa vuxenvärlden respekt.

Sofokles "Kung Oidipus"

En man dödar ovetande sin far och äktar ovetande sin mor, och river i ett tillstånd av själslig obalans ut sina ögon i slutet av dramat. Dessa åtbörder är förbjudna i Sverige, och därför bör dramat handla om något annat. Kanske om en vänlig fåraherde. Stryk.