Vad blev Malmö universitets tidnings nya namn?

Äntligen har Malmö Högskola blivit universitet! Med det kommer flera förändringar, bland annat har skolans tidning fått ett nytt namn, men vilket? Vi pratar med en av chefredaktörerna, Lamia Karić, om tidningens nya image.

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Lamia Karić

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Lamia Karić

 

Vad är det nya namnet på tidningen och hur bestämde ni det?

– Namnet vi ended up with är SUM. Förkortning för Student Union Malmö då det är Kåren som ger ut tidningen. Det var så jävla svårt att hitta ett namn som kändes rätt och som kunde ge tidningen nytt liv. Vi fick in många fina (och mindre bra!) förslag på namn, men SUM föddes när jag och Eric satt hemma hos vår kompis och spånade. Med det nya namnet föddes även en logga! Summatecknet (stora gamma) fast modifierad, och ett M från sidan. Koppling till Malmö.

 

Vad handlar världens första SUM om? Vad kan vi läsa i den?

– Världens första SUM råkade, som Erics bror påpekade, bli ett musiknummer? Det har temat Order & Disorder och behandlar bland annat olika kreativa processer bland konstnärer, artister och andra kreativa personer. Vi har velat uppmärksamma up and coming såväl som redan etablerade artister, prata ordning och oordning i deras liv/konst. Ni kan även läsa ett samtal jag hade med poeten Elis Burrau i ett google docs dokument där han gråter ut lite. Vi uppmuntrar alla på redaktionen att leka och testa olika sätt att skriva intervjuer på. Det finns en hel del ordning och oordning inne i tidningen.

 

Ni hade releasefest för numret på Malmös nya Jord, varför valde ni att vara där?

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Lamia Karić

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Lamia Karić

– Jord känns som ett extra vardagsrum för oss, så det kändes självklart att bjuda in vänner och ex, för att hänga och lyssna på fin musik, titta på konst, skaffa stick and poke tatueringar.

 

Vad hände på releasefesten? Vad fick de som var med uppleva?

– Förhoppningsvis kände alla som kom att de hade hamnat på en nice hemmafest, ungefär. Vi ville göra plats för konsten, samtidigt var det viktigt att den var tillgänglig för alla. Att det var lätt att gå fram och prata med konstnärer, artister och med oss. Bryta barriären liksom.

 

Berätta lite om de som var med och skapade kvällen!

– Det finns så otroligt många duktiga personer här i stan! Är så jävla kär i Malmö ändå. Vi hade två konstnärer som ställde ut foton på temat ordning och oordning; Hedvig Jahre med fotoexpo och Maja Lindberg med film på projektor. Artisten Yari Blue, som vi även intervjuat i detta numret, uppträdde med sina nya och gamla låtar, ackompanjerat av vulGaia. Axel från röru döru spelade nya låtar och NYA låtar. Låtar han skrivit färdigt samma morgon. Det var fint. Grymma Skymningljus tatuerade under hela kvällen. Stor shoutout till Hannah och Elin på Jord! Tack för att vi fick vara där och för att ni är grymma.

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Lamia Karić

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Lamia Karić

Hur utvecklas och påverkas tidningen av sådana här events?

– Vet inte riktigt än! Än så länge har fler fått upp ögonen för tidningen, men det kan även vara på grund av namnbytet och det nya intresset. Sjukt stort att få re-branda och förändra en redan rätt etablerad tidning. Vi ville fira detta såklart.

 

Är det viktigt att ni skapar en specifik stämning på ett sånt här event? Hur likt/relaterbart är eventet till själva tidningen? Spelar det roll?

– Både ja och nej. Genom att skapa en specifik stämning på ett sånt här event är det så lätt att exkludera vissa personer, vilket vi ville undvika. Samtidigt som att vi ville få dit konstnärer och artister som visade sin konst, så ville vi inte skapa barriärer. Oordningen kändes i rummet.

 

Hur jobbar ni med tidningen? Hur ser skapar processen ut?

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Hedvig Jahre

Releasefesten för SUM hölls på Jord. Foto: Hedvig Jahre

– Skapandeprocessen har vissa fasta steg som alltid gås igenom, men funkar olika från nummer till nummer. Det är en rörlig redaktion, alltså att alla förutom jag själv och Eric är med så mycket de själva känner att de vill och kan. Vi kollar intresset på start up mötet och förklarar temat och sen resulterar det alltid i spännande content. Låter enklare än vad det är haha.

 

Hur ser framtiden för SUM ut?

– Ljus och lite kantig kanske? Jag och Eric är chefredaktörer för ett nummer till bara, sen får två andra ta över. Jag är spänd på vad som kommer. Vi har med tidigare nummer, The Change issue och The Woman Issue (som var ett separatistiskt nummer för icke-män), försökt uppmärksamma frågor och teman samt provocerat fram reaktioner och tankar från våra läsare. Så vi fortsätter gärna med det.

 

Var kan man få tag på ett ex?

– Alla Malmö Universitets fakultets byggnader, Kölsvinet, Studentkåren, Jord, Scenskolan och förhoppningsvis fler fysiska ställen snart! Kommer även på vår issuu asap.

 

gillade du texten? följ lovestory på facebook och instagram

Kultur, NöjeLinnéa Franz