Efter cancerlarmen – är p-piller verkligen farligt?

Unga slutar använda p-piller efter larm om att de orsakar cancer. Många har vänt sig till alternativ som skandalomsusade Natural Cycles.
 – Men P-piller kan faktiskt förhindra vissa typer av cancer, säger Lena Marions, docent vid KI till LoveStory.

Illustration: Olivia Thorell

Illustration: Olivia Thorell

Cancerlarm och rädsla för hormoner gör att fler väljer bort p-piller. Men är det egentligen så farligt? Vad handlar det egentligen om när tidningar skriver om att p-piller ökar riskerna för bröstcancer?
– Det handlar om att man inte kan tolka vetenskap och resultat, säger Lena Marions, docent i obstrektik och gynekologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Lena Marions, docent i obstrektik och gynekologi vid Karolinska Institutet

Lena Marions, docent i obstrektik och gynekologi vid Karolinska Institutet

I december kom ett nytt cancerlarm. Det handlade om en dansk studie som visar att de som använder p-piller har en ökad risk för att drabbas av bröstcancer. På Facebook delades  artiklarna många gånger med kommentarer om att personerna nu ska sluta med p-piller. Men Lena Marions är kritisk till hur studien tolkas.
– Studien tolkas fel och det gör att fler slutar med effektiva metoder som tar bort mensvärk och fungerar som preventivmedel.

Effekten av p-piller är positiv

Lena Marions ger exemplet att om det finns ett fall på 500 000 där en person har drabbats av cancer, men så hittar man två fall på 500 000, då innebär det 100% ökning. Men det är ju en tolkning av vetenskapen. Det är fortfarande väldigt få som drabbas av cancer.
Oron finns ändå hos många unga. När vi som var tonåringar under 2000-talet gick till ungdomsmottagning och sedermera barnmorska för att få utskrivet p-piller fick vi alltid frågan om det finns bröstcancer i familjen. Men enligt Lena Marions frågar man inte efter det längre, då det inte är relevant. Ärftligheten är en större komponent än hormoner som man tar utifrån.
– Nettoeffekten av p-piller är fortfarande positivt.

När det gäller klimakteriebehandling, som också handlar om att att ta hormoner, under en längre tid finns en liten ökning. Men med p-piller är sambandet inte lika klart. Finns det en riskökning så är det en låg risk som går över så fort man slutar ta p-piller. Det är andra saker som utgör större risk för bröstcancer än p-piller, såsom ärftligheten. Det finns också många studier som visar för en oförändrad risk för bröstcancer.

Bland nunnor är det vanligare med olika cancerformer så som äggstockscancer, livmodercancer och olika former av tarmcancer eftersom de har ägglossning varje månad.

Cancerlarmen tar över

Det pratas sällan om de positiva egenskaperna som p-piller ger till följd av att man inte har ägglossning.
– Bland nunnor är det vanligare med olika cancerformer så som äggstockscancer, livmodercancer och olika former av tarmcancer eftersom de har ägglossning varje månad. Det har gjorts mycket studier på att risken för dessa sorters cancer som kallas körtelcancer minskar vid p-piller-användning, men det fastnar inte hos folk.

Cancerlarmen om bröstcancer dränker ljudet om de positiva egenskaperna hormonbaserade p-piller har. Förutom studierna ovan så skyddar det mot graviditet, det används för behandling av endometrios eller kraftiga menssmärtor och rikliga blödningar.
– När det kommer larm som dessa bidrar det till att användningen av p-piller sjunker och abortsiffror stiger. Det ser man direkt effekten av.
Men även om abortsiffror stiger vid cancerlarm är det färre aborter hos tonåringar. Lena Marions tror att det beror på bättre rabatt för tonåringar när det kommer till preventivmedel. Det börjar bli vanligare med abort i åldrarna 25-29 år.

När det kommer larm som dessa bidrar det till att användningen av p-piller sjunker och abortsiffror stiger. Det ser man direkt effekten av.

Hormoner livsviktigt för kroppen

Det finns en halv miljon personer i Sverige som använder p-piller. Det är den vanligaste formen av preventivmedel med hormoner. Men det växer en trend med alternativ just nu. Natural Cycles som LoveStory har skrivit om tidigare är en sådan metod. Där använder man kroppens menscykel och en termometer för att hitta säkra perioder. Är det något vi lärde oss på sexualundervisningen i skolan är att säkra perioder kan vara minst sagt bristande. Men det finns en utbredd rädsla för hormoner.
– Är man rädd för hormoner vet man inte hur de fungerar. Hormoner är jätteviktigt att vi har. Kroppen behöver det. I klimakteriet kan det finnas de som upplever hjärtklappning, svettningar och sömnproblem men är rädda för att ta hormoner. Det finns läkare som kanske tycker att det är bättre att sticka ut och jogga, men hormoner hjälper på riktigt.

Lena Marions ger också exemplet att det som är naturligt har förskjutits. För hundra år sedan var det naturligt att man fick barn när man var sjutton år och sedan ammade man och sedan blev man gravid igen. Då hade hade man inte så mycket ägglossning, men fick också fler barn. Idag vill man kanske inte ha så många barn, och då har man också mer ägglossning. I studier har man sett att om man fått mens som väldigt ung och har haft ägglossning väldigt länge ökar risken för cancerformerna som nämndes ovan.

Hormonerna som används i p-piller är östrogen och gestagen. Gestagen är ett konstgjort gulkroppshormon, det är det som gör att man inte blir gravid. Östrogen är ett hormon som man lägger till för att man ska må bättre och inte få blödningsproblem. Med bara gestagen kan slemhinnorna bli tunna och östrogenet motverkar det. Med östrogen kommer också andra positiva egenskaper. Hudläkare rekommenderar till exempel p-piller som behandling av akne. De som använder p-piller får mindre akne och mindre fet hy. Östrogenet stimulerar nämligen bärarproteiner, ämnen som tar hand om testosteron, och tack vare det minskar testosteronnivåerna och om man har problem med fet hy, finnar och akne kan det minska.

P-piller vid endometrios

P-piller används också som behandling vid endometrios, kraftiga menssmärtor och riklig mens.
– Hela vår kropp regleras av hormoner och blir det en rubbning av hormoner är det just det man använder för att rätta till det, förklarar Lena Marion.
Hon berättar också att många som har PMS tycker att det blir bättre vid preventivmedel för att det är en jämnare nivå på humöret.

Illustration: Olivia Thorell

Illustration: Olivia Thorell

Man har länge vetat att uppehållsperioden mellan p-piller eller p-ring inte behövs. Men det är också svårt att nå ut till de som använder de här metoderna med det. Och där handlar det om tillverkningen.
– På kartan när man får p-piller finns det ofta en vecka med sockerpiller, även om det inte behövs.
Att förändra ett beteende är därför svårt, när kartorna ser ut som de gör. Men man behöver inte göra uppehåll. Där man egentligen skulle haft en bortfallsblödning för att ägglossningen ska stötas ut har man istället en så kallad uppehållsblödning, som beror på att man inte fortsätter med sina piller eller sätter i en ny ring direkt. Den bortfallsblödningen behövs inte.
– Det kan komma en liten blödning i början när man slutar med uppehållsblödningen, men den brukar försvinna med tiden. Får man en blödning kan man göra ett kortare uppehåll på några dagar.

Lena Marions berättar att de vill nå fram till den unga målgruppen. När man är ung och börjar med något slags preventivmedel, vad det än har för syfte, är det troligare att man fortsätter med det när man växer upp eftersom det passar en. P-spiral blir mer och mer vanligt, det är det som är säkrast mot graviditeter och vill man slippa mens helt är det också den som rekommenderas. Men Lena Marions vill också påpeka att det är viktigt att prata med någon på ungdomsmottagning eller en barnmorska man litar på och känner sig trygg med om metoder.
– Det är jätteviktigt att det handlar om dig som individ, och att det görs en individuell bedömning. Det finns ingen metod som passar alla och därför är det viktigt att prata med någon så att man kan skräddarsy metoden som passar en själv.

 

3 MYTER OM P-PILLER

Docenten Lena Marions slår hål på 3 myter om p-piller:

P-piller kan ge depression
“Det finns ingen tydlig koppling mellan p-piller och depression. Det finns dock studier som tyder på att vissa personer kan få förändrat humör. Det kan vara personer som är känsliga för det som kanske tidigare haft besvär av det. Det finns det belägg för, och det måste man vara medveten om. Många tycker att de mår bättre på grund av jämnare humör, och oron för att bli gravid har försvunnit”

Man går upp i vikt av p-piller
“Använder man p-spruta har man en tendens att öka i vikt om man var överviktig från början, annars har man inte sett någon effekt på vikten av p-piller och ökad vikt. Det är viktigt att komma ihåg att alla går upp i vikt när man blir äldre. Man glömmer ofta att tidsfaktorn också finns där”

Man kan få blodproppar av p-piller
“Det finns en ökad risk för blodpropp, men det är en liten risk. Det kan påverka att blodet levrar sig lättare. Därför ska man titta på om det finns speciella riskfaktorer. Till exempel om man är överviktig, röker eller om det finns hos förstagradssläktingar, det vill säga föräldrar eller syskon”

I artikeln benämner vi genomgående p-piller som “hormonbaserat preventivmedel”. Det beror på att de flesta studier är gjorda på p-piller, men man kan anta att andra hormonbaserade preventivmedel som hämmar ägglossningen fungerar likadant.

 

gillade du texten? följ lovestory på facebook och instagram